Terveydenhuolto

Hikinen porrastreeni keräsi ennätyssumman

Akuuttilääkärit ja muut innokkaat kipusivat Kouvolassa helteestä huolimatta.

Tiiamari Pennanen
Muttaqi Khan
Kiipeäjiä Kouvolan Sairaalamäki 24 -tapahtumassa 26–27. toukokuuta.

Kouvolassa kiivettiin ahkerasti hyppyrimäkeä ylös alas akuuttihoidon ammattilaisten järjestämässä hyväntekeväisyystapahtumassa sunnuntaina ja maanantaina.

Sairaalamäki24 on vuosittainen tempaus, jonka aloitti Kouvolan Ratamokeskuksen päivystyksen työporukka viisi vuotta sitten. Osallistujissa on alueen sote-ammattilaisia, pelastuslaitos ja poliisi sekä muita innokkaita.

– Kuuma on, mutta meininki on ihana. Täällä näkyy pelastajia savusukellusasuissa, poliiseja univormuissa sekä koululuokkia. Kaikki kynnelle kykenevät ovat tulleet paikalle, iloitsee vastuulääkäri Johannes Kärkkäinen Laatupäivystyksestä.

Tänä vuonna tehtiin ennätykselliset yli 8 700 nousua, joka kerrytti noin 26 200 euroa. Potti lahjoitetaan Mannerheimin lastensuojeluliiton Kaakkois-Suomen piirin lasten ja nuorten syrjäytymistä ehkäisevälle työlle.

Kärkkäinen arvioi, että yli tuhannesta osallistujasta parisenkymmentä on lääkäreitä. Yksi heistä kipusi tiettävästi uuden ennätyksen: 112 nousua.

Kärkkäisen mukaan tänä vuonna useampi osallistuja kiipesi yli sata nousua.

– Se on valtava määrä, ja ehdottomasti hattu nousee, hän hämmästelee.

Viime vuoden suurin nousumäärä oli 78.

Yöpäivystyksen lopetus pinnalla

Tapahtuman kestolla halutaan tuoda esiin akuuttilääketieteen ympärivuorokautisen avun luonnetta. Aihe on nyt Kouvolassa erityisen pinnalla, koska kaupungin ainoa yöpäivystys Ratamokeskuksessa on lakkautusuhan alla.

– Kouvola on Suomen 11. suurin kaupunki, eikä täällä ole keskussairaalaa. Lähin sairaala on yli tunnin ambulanssimatkan päässä, ja nyt yöpäivystys on päätetty lopettaa. Se tuntuu isolta virheeltä, sanoo Kärkkäinen.

Muttaqi Khan
Perheen pienimmätkin pääsivät mukaan tunnelmaan.

Tapahtumaa järjestämässä on mukana useita tahoja, muun muassa Kymenlaakson Laatupäivystys oy, Kymenlaakson hyvinvointialue, Mannerheimin lastensuojeluliiton Kaakkois-Suomen piiri, FinnEM sekä Suomen Akuuttilääketieteen yhdistys.

Se on myös kansainvälisen akuuttilääketieteen päivän yksi virallinen tapahtumapaikka, jota vietettiin maanantaina 27. toukokuuta. 

Teema näkyy muun muassa siinä, että elvytystä voi opetella ammattilaisten johdolla mäen päälle tuoduilla nukeilla. Se on suosittua kaikenikäisten keskuudessa. Kärkkäinen kertoo, että paineluelvytystä harjoitteli yli 500 ihmistä.

Sairaalamäki 24 -tapahtuman avasi sosiaalisesta mediasta tuttu Lääkäri Atte eli Atte Virolainen .

Lue lisää: Somen pyörteissä: Lääkärin valta-asema

Kirjoittaja

Tiiamari Pennanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030