Terveydenhuolto

Keskosia evakuoitu etelään, palovammapotilaita paljon

Gazassa lääkärit yrittävät selviytyä parhaansa mukaan.

Maria Nummela
Adobe/AOP

Lääkärit ilman rajoja kertoo hoitavansa lukuisia palovammoja Nasserin sairaalassa Khan Younissa. Lauantaina sairaalan lähellä osui ilmaisku, jonka jälkeen sairaalaan tuotiin 122 potilasta. Heistä 70 henkilöä kuoli tulovaiheessa. Kymmenillä potilailla on vaikeita palovammoja.

Palovammayksikössä voidaan leikata noin kymmenen potilasta päivässä. Sairaalassa toimenpidettä odottaa satoja potilaita.

– Lääkärit ilman rajoja on valmis laajentamaan toimintaansa, mutta tarvitsemme perustakuut turvallisuudesta ja lääketieteellisten ja humanitaaristen tarvikkeiden rajoittamattomasta pääsystä Gazaan, kertoo järjestön koordinaattori Christophe Garnier Gazan eteläosasta tiedotteessa .

Maailman terveysjärjestö WHO ja Punainen puolikuu kertovat evakuoineensa 31 vauvaa Al-Shifa-sairaalasta. Pohjois-Gazasta pienet lapset siirrettiin etelämmäksi vastasyntyneiden teho-osastolle Al-Helal Al-Emaratin äitiyssairaalaan.

Siirretyistä vauvoista kaikki taistelevat vakavia infektioita vastaan, sillä Al-Shifan sairaalassa on ollut pulaa kaikesta. Yksitoista lasta on kriittisessä tilassa.

Lue myös

Lähinnä keskoset ja pienipainoiset lapset oli jo aiemmin siirretty Al-Shifasta turvallisemmalle alueelle sähkön puutteen ja huonon turvallisuustilanteen vuoksi. Kaksi vauvaa ehti kuolla ennen evakuointia.

Gazassa asuu yli 2,2 miljoonaa ihmistä. Puolet on lapsia. Viranomaistietojen mukaan yli 11 000 on kuollut alueella konfliktin kärjistymisen jälkeen. Luvusta lapsia on yli 4 500.

1,5 miljoonaa ihmistä on joutunut jättämään kotinsa maan sisällä. Reilu viikko sitten alueen terveydenhuoltokapasiteetista oli poissa 21 sairaalaa ja 47 terveyskeskusta. Tilanne muuttuu jatkuvasti.

Kirjoittaja

Maria Nummela

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030