Terveydenhuolto

Lääkärit Ilman Rajoja on huolissaan tuberkuloositestien pulasta

Järjestön mukaan monilla ihmisillä tuberkuloosi on jäänyt koronapandemian aikana diagnosoimatta.

Sari Kosonen
Lääkärilehti
Viivästykset tuberkuloositestien toimittamisessa ovat tuhoisia monille kansallisille tuberkuloosiohjelmille.

Lääkärit Ilman Rajoja -järjestö on huolestunut siitä, että yhdysvaltalainen lääkeyhtiö Cepheid vaikuttaa priorisoivan COVID-19-testien tuotantoa tuberkuloositestien kustannuksella. Lääkärit Ilman Rajoja toimii yli 35 maassa, jossa on tuberkuloosia. Järjestön työntekijät kertovat havainneensa, että todella monilla ihmisillä tuberkuloosi on jäänyt koronapandemian aikana diagnosoimatta.

Monet matalan tulotason maat ovat tuberkuloositestauksessa yksinomaan Cepheidin toimittamien GeneXpert TB -testien varassa. Järjestön mukaan lääkeyhtiö näyttää asettavan etusijalle COVID-testien myymisen varakkaille maille sen sijaan, että se toimittaisi tuberkuloositestejä korkean tuberkuloositaakan maille. Viivästykset tuberkuloositestien toimittamisessa ovat tuhoisia monille kansallisille tuberkuloosiohjelmille.

Lääkärit Ilman Rajoja (Médecins Sans Frontières, MSF) on kansainvälinen sairaanhoitoon erikoistunut avustusjärjestö. Se auttaa hädässä olevia, luonnon ja ihmisten aiheuttamien katastrofien sekä aseellisten konfliktien uhreja. 

Lue myös

Kirjoittaja

Sari Kosonen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030