Terveydenhuolto

Markku Tervahauta: "Toivottavasti aktiivisempi rooli auttaa sparraamaan"

Hyvinvointialueiden aloitus muuttaa myös aluehallintovirastojen painopistettä.

Tiiamari Pennanen
STM

Itä-Suomen aluehallintoviraston ylijohtajana kuukausi sitten aloittanut Markku Tervahauta nostaa esiin kolme asiaa, jotka ovat aveissa juuri nyt pinnalla.

1) Hyvinvointialueiden aloitus

– Aluehallintovirastojen pitää oppia valvomaan aiempaa laajemmalla näkökulmalla tehtäviinsä kuuluvia asioita. Painopiste muuttuu niin, että katsotaan yksittäisten palvelutapahtumien lisäksi kokonaisuuksia, esimerkiksi hoitopolkujen sujuvuutta alusta loppuun saakka.

Tulevaisuudessa myös palvelujen järjestäjän, eli hyvinvointialueen itsensä toteuttamaa valvontaa on aihetta tarkastella. Tämä on uusi asia, koska järjestämisvastuuta ei ole aiemmin näin korostuneesti määritelty. Siinä ovat mukana myös alueiden päätöksentekoelimet.

Toivottavasti avien aktiivisempi rooli auttaa sparraamaan ja ohjaamaan hyvinvointialueita kohti uusia, kokonaisvaltaisempia ja vaikuttavampia palvelupolkuja. Nehän ovat olleet yksi sote-uudistuksen pääpointeista.

Vielä näkee paljon sitä, että asioita pilkotaan hyvinvointialueiden sisällä perinteisesti, toimialoittain jakautuneina. Kuitenkin kokonaisuuden eteenpäin vieminen sekä potilas- ja asiakaslähtöisyyden rakentaminen ovat nykyään yksissä käsissä.

Toivoisin myös, että hyvinvointialueiden rooli palveluekosysteemin arkkitehtinä ja rakentajana menee vahvasti eteenpäin. Mietittäisiin, miten oman tuotannon täydennykseksi saisi aiempaa monipuolisempaa palvelutuotantoa ja -kanavointia.

Lue lisää: Miten sote-uudistus onnistui?

2 Turvallisuustilanne

– Pidän todella tärkeinä alueellisia maanpuolustuskursseja, joita aluehallintovirastot järjestävät yhdessä puolustusvoimien kanssa. Yhteistyössä on mukana muun muassa kuntia, hyvinvointialueita ja elinkeinoelämän asiantuntijoita.

Kurssit ovat olleet nyt hyvin kysyttyjä. Tulijoita olisi enemmän kuin voidaan ottaa.

Kiinnostus kursseja kohtaan on osoitus kansalaisyhteiskunnan ja demokratian voimasta. On tärkeää, että ihmiset tietävät viranomaisten pitävän huolta yhteisistä asioista ja olevan valmistautuneita erilaisiin tilanteisiin.

Tälläkin hetkellä on päällä kriisejä, kuten Venäjän hybridivaikuttaminen ja kiusanteko, joka pyrkii häiritsemään yhteiskunnan toimintaa ja aiheuttamaan muun muassa sisäistä eripuraa. Esimerkiksi hyökkäykset hyvinvointialueiden tietojärjestelmiin voivat hankaloittaa ihmisten hoitoon pääsyä ja potilasturvallisuutta.

Lue lisää: Mittava EU-rahoitus vahvistaa myös Suomen omaa uhkiin varautumista

3 Avien yhdistyminen

– Nyt on käynnissä valtion aluehallinnon iso uudistushanke, jossa kuusi aluehallintovirastoa ja Valvira yhdistyvät. Uusi valtakunnallinen valvonta-, lupa- ja ohjausvirasto aloittaa vuoden 2026 alusta.

Yhdistymisen valmistelu on sisäisesti iso asia, jonka eteen tehdään paljon hommia normaalien lakisääteisten tehtävien rinnalla.

Tällä hetkellä aveja ohjaa kahdeksan ministeriöitä, mikä vaikuttaa siihen, miten yhdenmukaista ja synergistä ohjaus on avien kannalta. Myös ministeriöiden väliset suhteet heijastelevat tänne ohjattaviin. Se tuskin muuttuu uudessakaan mallissa.

Uudistuksessa muodostetaan yksi valtakunnallinen virasto itsenäisten virastojen sijaan. Yhdistämisen etuja asiakkaiden kannalta ovat yhdenvertaisuus, joustavuus ja yhteneväiset prosessit.

Kirjoittaja

Tiiamari Pennanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030