Terveydenhuolto

Nuoren urahaaveet saattavat tyssätä huonoon kuntoon

Toisen asteen opiskelijoista vain 15–17 prosenttia liikkuu suositusten mukaisesti vähintään tunnin päivässä.

Ulla Toikkanen
Adobe/AOP

Vähäinen liikunta näkyy tuki- ja liikuntaelimistön oireiluna. Esimerkiksi toisella asteella selkäkipuja esiintyy jo noin viidesosalla nuorista. Ammattilaisilla on huoli siitä, kuinka nuoret jaksavat jatkossa fyysisyyttä vaativissa työtehtävissä, kuten rakennusalalla.

Hengästyttävää liikuntaa harrastavat vähiten ammatillisissa oppilaitoksissa opiskelevat. Kouluterveyskyselyn mukaan 15,4 prosenttia ammatillisten oppilaitoksen opiskelijoista liikkuu vähintään tunnin päivässä. Lukiolaisten keskuudessa luku on 17,5 prosenttia.

– Liikunnan harrastaminen on polarisoitunut. Osa opiskelijoista harrastaa liikuntaa, mutta samaan aikaan vähän liikkuvien nuorten osuus on kasvanut, Työterveyslaitoksen vanhempi tutkija Sirpa Lusa kertoo tiedotteessa .

Joka viides nuori kärsii alaselän kivuista

Lusa muistuttaa, että tiettyihin ammatteihin, kuten pelastusalan ja poliisin opintoihin, päästäkseen pitää läpäistä kuntotestit.

Lue myös

– On ikävää, jos ammattihaave jää kiinni liikunnan vähäisyydestä. Liikkumattomuus ei pelkästään vähennä nuorten hyvinvointia, vaan myös sulkee ovia tiettyihin ammatteihin. Myös monilla hyvin yleisillä aloilla, kuten teollisuuden ja hoitoalan tehtävissä, vaaditaan hyvää yleiskuntoa, hän sanoo.

Liikkumattomuus kasvattaa tuki- ja liikuntaelinsairauksien riskiä. Eniten Suomessa oireilevat juuri ammatillisissa oppilaitoksissa opiskelevat. THL:n kouluterveyskyselyssä 21,6 prosenttia ammattiin opiskelevista raportoi alaselän kivuista. 

Euroopassa tule-sairauksia esiintyy jopa 30 prosentilla kouluikäisistä lapsista ja nuorista sekä 34 prosentilla nuorista työntekijöistä ja opiskelijoista.

Kirjoittaja

Ulla Toikkanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030