Terveydenhuolto

Rokoteperäisten muuntuneiden poliovirusten aiheuttamia tapauksia kolmella mantereella

Villiä poliovirusta esiintyy yhä muutamassa maassa – rokotesuoja poliota vastaan on Suomessa hyvä.

Maria Nummela
JOAQuincorbalan.com m

New Yorkin osavaltiossa Yhdysvalloissa rokottamaton henkilö sairastui heinäkuussa halvausoireiseen polioon. Taudin aiheuttajaksi paljastui elävästä poliorokotteesta muuntunut virus.

Myös Lontoon ja Jerusalemin alueen jätevesinäytteistä on löytynyt kevään ja kesän aikana geneettisesti samankaltaista virusta. Kaupungeissa ei kuitenkaan ole havaittu halvausoireisia potilaita tehostetussa seurannassa. Alueilla on suositeltu tehosterokotteita viruksen kierron pysäyttämiseksi ja poliorokotuskattavuuden parantamiseksi.

Villiä poliovirusta esiintyy yhä Afganistanissa ja Pakistanissa. Myös Mosambikissa on ollut yksittäisiä tapauksia. Rokoteperäisten muuntuneiden poliovirusten aiheuttamia tapauksia on todettu Aasiassa ja Afrikassa useassa maassa. Asiasta kertoo Terveyden ja hyvinvoinnnin laitos .

Suomessa ei käytetä elävää poliovirusta sisältävää rokotetta. Rokoteperäisen polioviruksen tartuntaa ei siis voi saada.

Suomessa poliota vastaan rokotetaan osana kansallista rokotusohjelmaa. Poliorokotusten kattavuus on suomalaisilla lapsilla yli 98 prosenttia. Aikuisen on huolehdittava siitä, että hän on saanut elämänsä aikana yhteensä kolme annosta poliorokotetta.

Polio julistettiin hävitetyksi Euroopasta vuonna 2002. Suomessa viimeinen tautitapaus on havaittu vuonna 1985.

Lue myös

Poliotartunnan voi saada hengitysteiden tai suun kautta. Virus kulkeutuu ruoansulatuskanavan kautta suolistoon, jossa se lisääntyy useita viikkoja. Jos virus pääsee leviämään suolistosta keskushermostoon, voi tauti vaurioittaa lihasten toiminnasta vastaavia hermosoluja ja aiheuttaa lihasten halvauksen ja myöhemmin surkastumisen. Rokotus suojaa tehokkaasti polion keskushermostovaurioita aiheuttavilta tautimuodoilta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos seuraa poliovirusten mahdollista kiertoa väestössä etsimällä viruksia jätevesinäytteistä. Näitä kerätään säännöllisesti viidestä eri kaupungista, joiden alueella asuu kolmasosa maan väestöstä.

Kirjoittaja

Maria Nummela

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030