Terveydenhuolto

Ruokavirasto laajensi lintuinfluenssan tartuntavyöhykettä

Kaikkiaan yhdeksän maakuntaa nyt tartuntavyöhykkeellä.

Hanna Kauppinen
Adobe/AOP

Ruokavirasto on laajentanut aiempaa päätöstään tartuntavyöhykkeestä, jolla pyritään estämään lintuinfluenssan leviäminen, Ruokavirasto kertoo tiedotteessaan.

Tartuntavyöhyke kattaa nyt Varsinais-Suomen, Satakunnan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan lisäksi nyt myös Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan ja Päijät-Hämeen.

Tartuntavyöhykkeellä on kielletty siipikarjan ja vankeudessa pidettävien lintujen pitäminen ulkona. Kielto koskee myös luomutiloja. Lisäksi ihmisten käynnit siipikarjan eläinsuojassa on kielletty muusta kuin välttämättömästä syystä. 

Siipikarjan tai vankeudessa pidettävien lintujen eläinsuojassa käyvien tulee pukeutua vain kyseisessä eläinsuojassa käytettäviin suojavaatteisiin sekä vaihtaa jalkineet sisään- ja uloskäynnin yhteydessä. Lisäksi kädet on pestävä ja desinfioitava eläinsuojaan tullessa.

Lintujen rehut ja kuivikkeet on säilytettävä niin, että luonnonvaraiset linnut eivät pääse niiden kanssa kosketuksiin.

Lue myös

Muissakin osissa maata siipikarja suojattava

Ruokavirasto suosittelee, että siipikarja suojataan huolellisesti myös muissa osissa maata. Jos linnuissa havaitaan lintuinfluenssaan viittaavia oireita, normaalista poikkeavaa kuolleisuutta tai muutoksia tuotannossa, on asiasta ilmoitettava heti eläinlääkärille.

Myös luonnonvaraisten lintujen joukkokuolemista ja yksittäisistä kuolleista petolinnuista tulee ilmoittaa eläinlääkärille.

Tartuntavyöhyke on voimassa, kunnes Ruokavirasto arvioi, ettei sille enää ole tarvetta. Tästä tiedotetaan erikseen.

Kirjoittaja

Hanna Kauppinen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030