Terveydenhuolto

Sairaalapalvelujen lääkäritilanne parani Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella

Jokaisessa lääkärin virassa on tekijä maaliskuuhun 2024 mennessä johtavan ylilääkärin Kaisa Rajalan mukaan.

Ulla Toikkanen
Adobe

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen Vaken sairaalapalveluissa on saatu puolessa vuodessa laskettua sekä ostolääkärien että erikoissairaanhoidon siirtoviivepäivien määrää merkittävästi.

Alkusyksynä 2023 Vaken sairaalapalveluissa oli haastava tilanne. Töissä olevista lääkäreistä yli puolet oli hankittu ostopalveluna ja virkasuhteisia lääkäreitä oli noin neljännes. 

Lisäksi erikoissairaanhoidon siirtoviivepäiviä kertyi runsaasti. Siirtoviivepäiviä muodostuu, kun asiakasta ei saada siirrettyä perusterveydenhuollon asiakkaaksi erikoissairaanhoidon puolelta.

Lue lisää: Hyvinvointialueilla varaudutaan hoitotakuun kiristykseen jännittynein mielin

Tilanne on muuttunut. 

–  Maaliskuuhun 2024 mennessä lääkärin viroista jokaisessa on tekijä. Virkalääkäreitä on kaikkiaan 34 henkilöä ja ostolääkärien määrä on laskenut alle 10 prosenttiin, sanoo johtava ylilääkäri Kaisa Rajala sairaalapalveluista tiedotteessa.

Muiden ammattiryhmien työ helpottui

Lisäksi sairaalapalveluihin siirtyi uutena mukaan kotihoidon ja asumispalveluyksiköiden lääkäritoiminta, kotihoito omana tuotantona ja asumispalvelun lääkäritoiminta ostopalveluna.

–  Erikoissairaanhoidon siirtoviivepäivä meillä oli vuonna 2023 joulukuussa enää 42, kertoo Rajala.

Kohentunut lääkäritilanne ja siirtoviivepäivien lasku ovat usean tekijän summa. 

Lue lisää: Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella on kehitetty vanhusten etäpalveluja

Sairaalapalveluissa on tehty Rajalan mukaan puolen vuoden sisällä paljon moniammatillista kehitystyötä muun muassa potilaskierroissa ja yhteisissä toimintamalleissa sekä hoitotyön paremman mitoituksen parissa. Edellisten lisäksi yhteistyötä on tehty myös vanhuspalveluiden toimijoiden kanssa, jotta sairaalassa ei tarvitse jonottaa pääsyä kotihoidon tai hoivan palveluihin. 

Lääkäritilanteen kääntäminen parempaan suuntaan näkyy myös muiden ammattiryhmien työn helpottumisena.

– Olemme jo nyt aiempaan nähden kiinnostavampi työpaikka, ja meillä erikoistuvien lääkärien määrä on moninkertaistunut. Ajattelen myös, että olemme muille ammattiryhmille, kuten sairaanhoitajille ja lähihoitajille, palkitsevampi paikka opiskella ja tehdä töitä, kun meillä on paikan päällä vahva erikoislääkärituki, Rajala toteaa.

Lue lisää: Alue toisensa jälkeen kertoo alijäämästä ja säästöistä

Kirjoittaja

Ulla Toikkanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030