Terveydenhuolto

Yli puolet 65–74-vuotiaista kokee itsensä täysin työkykyiseksi

Kuitenkin vain pieni osa ikääntyneistä on ansiotyössä.

Ulla Toikkanen
Adobe/AOP

Suomessa on 65–74-vuotiaita kaikkiaan runsaat 700 000, joista 55 prosenttia arvioi olevansa täysin työkykyisiä. Kuitenkin näistä työkykyiseksi itsensä kokevista on ansiotyössä noin 10 prosenttia. Eläkeiän ylittäneissä on siis suuri joukko, joiden potentiaali työmarkkinoilla jää käyttämättä. Näin kertoo THL:n Terve Suomi -tutkimus.

– Työpaikoilla voidaan tukea ikääntyneiden työntekoa joustavilla, työkyvyn huomioon ottavilla käytännöillä. Tärkeää olisi tarvittaessa muokata työaikoja, työtehtäviä ja työoloja niin, että ne soveltuvat paremmin erilaisille työntekijöille. Ikääntyneiden työmahdollisuuksia tulee vahvistaa, ja niistä pitäisi viestiä sekä työntekijöille että työnantajille, muun muassa ikäsyrjinnän vähentämiseksi, sanoo THL:n johtava asiantuntija Päivikki Koponen tiedotteessa .

Terve Suomi -tutkimus vahvistaa, että väestön toimintakyvyn taso on pysynyt suunnilleen ennallaan sen jälkeen, kun myönteinen kehitys päättyi 2010-luvun alussa. Tutkimus toteutettiin syksyllä 2022 ja keväällä 2023. Kyselyyn vastasi 28 000 yli 20-vuotiasta, ja terveystarkastukseen osallistui 5 700.

Yhä useampi iäkäs tarvitsee apua 

Apua arkipäivän askareissa heikentyneen toimintakyvyn vuoksi koki tarvitsevansa 65–74-vuotiaista naisista 28 prosenttia ja 75 vuotta täyttäneistä 51 prosenttia.

65–74-vuotiaista miehistä 19 prosenttia ja 75 vuotta täyttäneistä 41 prosenttia puolestaan sanoi tarvitsevansa apua. Avun tarve kasvoi jonkin verran vuonna 2022 vuosiin 2018 ja 2020 verrattuna.

Lue myös

Osa iäkkäistä tarvitsee apua esimerkiksi asunnosta ulos lähtemiseksi. Ulos lähtemisessä suuria vaikeuksia koki jopa 27 prosenttia 85 vuotta täyttäneistä naisista ja 16 prosenttia miehistä.

Toimintakyvyn ongelmat yleisimpiä alimmassa koulutusryhmässä

Alimmassa koulutusryhmässä toimintakyvyn rajoitteet ovat yleisimpiä ja ylimmässä koulutusryhmässä harvinaisimpia. Erot näkyvät sekä miehillä että naisilla.

Esimerkiksi puolen kilometrin kävely tuotti suuria vaikeuksia noin neljälle prosentille korkeasti koulutetuista 20 vuotta täyttäneistä, mutta osuus oli kaksinkertainen alimmassa koulutusryhmässä.

Myös työkyvyssä erot ovat samansuuntaiset. Itsensä täysin tai osittain työkyvyttömäksi kokevien osuus 20–74-vuotiaista miehistä oli alimmassa koulutusryhmässä yli kaksinkertainen verrattuna korkeasti koulutettuihin. Naisilla vastaavat erot ovat myös selvät, mutta hieman pienemmät kuin miehillä.

Kirjoittaja

Ulla Toikkanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030