Lehti 26: Alkuperäis­tutkimus 26/1998 vsk 53 s. 2787

Sepelvaltimotautipotilaiden ruokavaliointerventio ja lipidilääkitys Kangasalan seudun terveyskeskuksessa

Sepelvaltimotaudin ehkäisyssä ja hoidossa elintapamuutokset ovat ensisijaisia. Kangasalan seudun terveyskeskuksessa annetun tehostetun ravintoneuvonnan ansiosta sepelvaltimotautipotilaiden kolesterolitaso aleni noin 5 %. Tämä ei kuitenkaan vielä riittänyt tavoitetason saavuttamiseksi useimmille sepelvaltimotautiin sairastuneille. Tehostettu ruokavalioneuvonta kuitenkin kannatti, sillä se lisäsi potilaiden muutakin hoitomyöntyvyyttä. Vuoden 1994 jälkeen on sepelvaltimotautiin sairastuneiden kolesterolilääkitys lisääntynyt voimakkaasti. Kangasalla työikäisistä sepelvaltimotautia sairastavista miehistä lähes puolet ja naisista runsas kolmannes käytti kolesterolilääkitystä syyskuussa 1997. Tarvetta hoidon tehostamiseen on edelleen erityisesti naisten ja diabeetikkojen osalta.

Pertti TuominenAnna-Liisa TuominenToivo RintamäkiUlla-Kaija Lammi

Suosituksissa sepelvaltimotaudin ehkäisystä on kiireellisimmäksi tehtäväksi asetettu toimenpiteiden kohdistaminen henkilöihin, jotka ovat jo sairastuneet sepelvaltimotautiin tai muihin ateroskleroottisiin sairauksiin (1,2). Käytännön toimiin on kuitenkin ryhdytty verkkaisesti (3). Seerumin suurentunut LDL-kolesterolipitoisuus on sepelvaltimotaudin kiistaton vaaratekijä. Väestötasolla kolesterolitason muutos on tärkein yksittäinen sepelvaltimotautikuolleisuuden vähentämistä selittävä tekijä Suomessa (4). Suurentuneen LDL-kolesterolipitoisuuden ensisijainen hoitomuoto on ruokavalio. Kontrolloiduissa pitkäaikaisissa ruokavaliointerventiotutkimuksissa on saatu kuitenkin vain alle 5 % kolesterolitason lasku (5), mikä ei riitä useimmille sepelvaltimotautiin sairastuneille. Statiinien teho sepelvaltimotaudin sekundaaripreventiossa on osoitettu vakuuttavasti 1990-luvulla suoritetuissa tutkimuksissa, joissa myös iäkkäiden henkilöiden on osoitettu hyötyvän lääkityksestä (6,7,8).

Terveyskeskuksissa, joissa on käytössä ATK-pohjainen potilastietojärjestelmä, on käytännössä helppo seurata diagnooseittain eri sairauksien hoitotasoja ja parantaa hoidon laatua. Sepelvaltimotautipotilaiden hyperkolesterolemian hoidon kehittämiseksi tällaisia projekteja on jo aloitettu. Kangasalan seudun terveyskeskuksessa käynnissä oleva sepelvaltimotautipotilaiden kolesterolitasojen alentamiseen tähtäävä projekti nimettiin KASSEVA-projektiksi. Sen yhteydessä tehdyn tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää sepelvaltimotautipotilaiden lipiditasot sekä asiaan perehdytetyn terveydenhoitajan antaman ruokavalioneuvonnan teho suurentuneen LDL-kolesterolipitoisuuden pienentämisessä sekä selvittää sepelvaltimotautipotilaiden lipidilääkityksessä tapahtunutta muutosta.

AINEISTO JA MENETELMÄT

Kohdeväestönä oli Kangasalan seudun kansanterveystyön kuntayhtymän alueella vuonna 1996 asunut, vuonna 1921 tai myöhemmin syntynyt (< 75-vuotias) sepelvaltimotautia sairastava väestö. Terveyskeskuksen Finstar-potilastietojärjestelmään 1.1.1989 alkaen vastaanottokäyntien yhteydessä kirjatut ICD-9/410-414 ja ICD-10/I20-I25 diagnoosit poimittiin heinäkuussa 1996. Angina pectoris -diagnoosin osalta edellytettiin, että potilaalla oli myös nitraatti- ja/tai beetasalpaajalääkitys tai diagnoosi oli varmistettu kliinisellä rasituskokeella. Valintakriteerien mukainen sepelvaltimotauti oli rekisteröity 717 potilaalla (420 miehellä, 297 naisella). Heidän osuutensa terveyskeskuksen väestöstä on taulukossa 1.

Potilaat, joiden viimeksi mitattu LDL-kolesterolipitoisuus oli < 3,5 mmol/l (n = 225) otettiin mukaan aineistoon ilman uutta lipidimääritystä. Potilaat, joiden kolesterolitasosta ei ollut tietoa, tai joiden viimeksi mitattu LDL-kolesterolipitoisuus oli yli 3,5 mmol/l (n = 492) kutsuttiin lipidimääritykseen. Lipidimääritykseen kutsutuista potilaista 102 (53 miestä, 49 naista) ei osallistunut, joten tutkimusryhmään tuli mukaan 615 potilasta (367 miestä, 248 naista) eli 85 % sepelvaltimotautipotilaista. Heistä 49 %:lla (171 miehellä, 128 naisella) LDL-kolesteroli oli yli 3,5 mmol/l. Tästä ryhmästä 75 % (132 miestä, 92 naista) osallistui ruokavalioneuvontaan, jonka antoi ruokavalioneuvontaan perehtynyt terveydenhoitaja yksilöneuvontana tunnin kestäneen käynnin aikana. Neuvonnan perustana oli 1992 annetun suosituksen mukainen ruokavalio (1). Neuvonnan jälkeen noin 3 kk kuluttua 98 % neuvontaan osallistuneista (128 miestä, 91 naista) kävi laboratoriokontrollissa. Ruokavaliointervention tehon analyysistä jätettiin pois kolme miestä ja kolme naista, joilla kontrollimittauksessa triglyseridipitoisuus oli yli 4,5 mmol/l, joten LDL-kolesterolipitoisuutta ei voitu laskea sekä kolme miestä, joille oli aloitettu lipidilääkitys ennen kontrollimittauksessa käyntiä.

Osallistuneiden potilaiden lipidilääkitys selvitettiin retrospektiivisesti potilaskertomusmerkintöjen perusteella lokakuussa 1996 sekä keskimäärin 7 kk ruokavaliointervention seurantajakson päättymisen jälkeen syyskuussa 1997. Guarkumia ja bulk-laksatiiveja ei otettu huomioon lipidilääkkeinä. Jälkimmäisellä kerralla selvitettiin myös lipidilääkityksen aloitusajankohta.

Tutkimukseen osallistuneiden miesten keski-ikä (SD) oli 64,4 (8,0) ja naisten 67,4 (6,6) vuotta. Diabeetikkoja oli miehistä 18,0 % (66/367) ja naisista 18,5 % (46/248).

Tilastollisessa analyysissä käytettiin ryhmien sisäisten keskiarvojen erojen testauksessa parillista t-testiä kaksisuuntaisena.

TULOKSET

Lipiditasot tutkimuksen alussa syksyllä 1996

Miehistä, jotka eivät käyttäneet lipidilääkitystä, 46 %:lla ja naisista 44 %:lla LDL-kolesteroli oli < 3,5 mmol/l. Yli 5,0 mmol/l pitoisuus oli sekä miehistä että naisista 13 %:lla. Lipidilääkitystä käyttävistä miehistä 71 %:lla ja naisista 63 %:lla LDL-kolesteroli oli < 3,5 mmol/l. Yli 5,0 mmol/l pitoisuus oli 5 %:lla miehistä ja 11 %:lla naisista. Tutkimuksen alussa lipidilääkitystä käyttävien miesten LDL-kolesterolin keskiarvo oli merkitsevästi pienempi kuin niiden miesten, jotka eivät käyttäneet lääkitystä, naisten kohdalla ero ei ollut merkitsevä (taulukko 2).

Ruokavaliointerventio

Ruokavalioneuvontaan osallistuneiden miesten LDL-kolesterolipitoisuus pieneni 8,5 % (p < 0,001) ja naisten 7,3 % (p < 0,001). Jotta parantuneen lääkehoitomyöntyvyyden osuus kolesterolitason alenemiseen voitiin sulkea pois, arvioitiin ruokavalioneuvonnan teho myös erikseen potilailla, jotka eivät käyttäneet lipidilääkitystä. Tässä ryhmässä miesten LDL-kolesterolipitoisuus pieneni 6,9 % (p < 0,001) ja naisten 4,6 % (p < 0,01) (taulukko 3.). Lipiditason laskusta huolimatta neuvontaan osallistuneista miehistä 83 % ja naisista 80 % ei saavuttanut tavoitetasoa, LDL-kolesteroli < 3,5 mmol/l.

Lipidilääkitys

Lipidilääkitystä käytti syyskuussa 1997 yhteensä 208 potilasta, joista kahdelle kolmasosalle lääkitys oli aloitettu vuoden 1994 jälkeen. Työikäisistä miehistä lähes puolet ja naisista runsas kolmannes käytti lipidilääkitystä syyskuussa 1997. Lipidilääkityksen käyttö oli yleisempää nuoremmissa ikäryhmissä ja miehillä yleisempää kuin naisilla (taulukko 4). Ruokavalioneuvontaan osallistuneiden ryhmässä lipidilääkitystä käyttävien osuus kaksinkertaistui tutkimusjakson aikana lokakuusta 1996 syyskuuhun 1997 (taulukko 5). Diabetesta sairastavista miehistä lipidilääkitystä käytti tutkimuksen alussa 25,8 % ja lopussa 35,4 %, naisista vastaavasti 19,6 % ja 20,9 %. Syyskuussa 1997 käytetyistä lääkkeistä 96 % oli statiineja, 3 % fibraatteja ja 1 % asipimoksia. Käytetyin lääke oli simvastatiini, jota käytti puolet lipidilääkkeillä hoidetuista potilaista.

POHDINTA

Sepelvaltimotautipotilaat

Kohdeväestömme sepelvaltimotautipotilailla on ollut varsin kattavasti kontakti terveyskeskukseen. Potilasrekisterin mukainen sepelvaltimotaudin esiintyvyys vastaa hyvin Kelan tietoja erityiskorvattaviin sepelvaltimotautilääkkeisiin oikeutettujen määristä sekä paikallisesti että valtakunnallisesti (Kelan julkaisematon tietokanta) (taulukko 1). Esiintyvyys on myös yhdenmukainen Mini-Suomi-tutkimuksessa todetun prevalenssin kanssa, kun otetaan huomioon sepelvaltimotaudin esiintyvyyden puolittuminen työikäisessä väestössä kahdenkymmenen viime vuoden aikana (9). Poikkeuksen muodostivat 45-54-vuotiaat miehet, joista noin kolmasosalla ei ollut kontaktia terveyskeskukseen (taulukko 1).

Ruokavaliointerventio

Intensiivisellä ruokavaliointerventiolla on avohoidossa saavutettu 10-24 % kolesterolitason lasku (10,11). Perusterveydenhuollon resursseilla suoritetut interventiot ovat jääneet huomattavasti vaatimattomammiksi. Kolesterolitaso on yleensä laskenut alle 5 % (5,12). Tässä tutkimuksessa ruokavalioneuvonnalla saatu runsaan 5 %:n LDL-kolesterolipitoisuuden pieneneminen on yhdenmukainen aiempien tulosten kanssa. Sepelvaltimotautiin sairastuneet ovat tietoisia ruokavalion merkityksestä sairauden ehkäisyssä, joten monet muuttavat jo sairauden ilmaannuttua ruokailutottumuksiaan seerumin kolesterolipitoisuuden pienentämiseksi. Tästä johtuen ruokavalioneuvontaan valikoitui todennäköisesti keskimääräistä enemmän ruokavalio[hoito]on huonosti reagoivia potilaita, mikä osaltaan vaikutti interventiolla saatuun tulokseen. Ruokavalioneuvontaan osallistuneiden lipidilääkittyjen hyvä vaste saattaa johtua lääkehoidon osalta puutteellisesta hoitomyöntyvyydestä, jota interventio paransi erityisesti naisten kohdalla (taulukko 3). Ruokavalioneuvontaan osallistuneet olivat motivoituneita kolesterolitasonsa korjaamiseen, mikä näkyi myös voimakkaana lääkityksen lisääntymisenä seurantajakson jälkeen (taulukko 5).

Lipidilääkitys

Lue myös

Terveyskeskuksen sepelvaltimopotilaista lipidilääkitystä käyttävien määrä on lisääntynyt jyrkästi vuoden 1994 jälkeen. Vuosina 1995-96 lipidilääkitystä käyttävien määrä kasvoi 2,6-kertaiseksi vuoden 1994 tasoon verrattuna. Samana ajanjaksona kolesterolilääkkeiden kulutus Suomessa lisääntyi 2,2-kertaiseksi (13) (kuvio 1). Sepelvaltimotautipotilaiden jyrkempi kolesterolilääkkeiden käytön lisääntyminen viittaa siihen, että lääkitystä on suunnattu enemmän sekundaaripreventioon, johtuen sekä tätä painottavista suosituksista (1,2) että tutkimuksissa vakuuttavasti osoitetusta kolesterolilääkkeiden tehosta sepelvaltimotapahtumien vähentämisessä (6,7). Syksyllä 1997 tässä aineistossa lipidilääkitystä käytti 39 % 30-70-vuotiaista sepelvaltimotautipotilaista, mikä on samaa tasoa kuin Euroaspire-tutkimuksen suomalaisessa aineistossa Kuopion yliopistollisen sairaalan alueella vuosina 1995-96 (14). Naisilla lipidilääkitys oli harvinaisempaa kuin miehillä (taulukko 4). Lisäksi lääkehoitoa saavien naisten LDL-kolesterolin taso ei poikennut merkittävästi niiden naisten tasosta, jotka eivät saaneet lääkehoitoa (taulukko 2). Tämä viittaa siihen, että naisille lipidilääkitys on aloitettu vasta, kun lipidiarvot ovat huomattavan suuret. Sepelvaltimotautiin jo sairastuneiden naisten ateroskleroottisten komplikaatioiden riski on suuri, joten heitä tulisi hoitaa yhtä tehokkaasti kuin miehiäkin. Diabeteksen on todettu poistavan naisilta sukupuolen tuoman suojan sepelvaltimotautia vastaan ja lisäävän ateroskleroosin riskiä merkittävästi. Tässä tutkimuksessa sekä diabetesta että sepelvaltimotautia sairastavista naisista käytti lipidilääkitystä huomattavasti pienempi osa kuin sepelvaltimotautia sairastavista diabeetikkomiehistä (20,9 % vs. 35,4 %) sekä selvästi pienempi osa kuin sepelvaltimotautia sairastavista naisista keskimäärin (20,9 % vs. 28,8 %). Tämän potilasryhmän kohdalla hoidon tehostamiseen on erityisiä perusteita, sillä diabeetikkojen on todettu hyötyvän jopa muita enemmän statiinilääkityksestä (15).

Kohdistettu sepelvaltimotautipotilaiden sekundaaripreventio ruokavalioneuvontaa tehostamalla onnistuu varsin helposti sellaisissa terveyskeskuksissa, joissa kohderyhmä on tunnistettavissa ATK-pohjaisen potilastietojärjestelmän avulla. Tällaisen potilaskertomusjärjestelmän avulla myös muu henkilökunta pystyy toimimaan paremmin projektin tavoitteiden mukaisesti, tukemaan projektin kenttähenkilökuntaa ja motivoimaan potilaita. Kohdistetut interventiot hoidon laadun parantamiseksi ovat sepelvaltimotaudin lisäksi tarpeellisia muidenkin sairauksien kuten diabeteksen ja verenpainetaudin kohdalla.

KIRJALLISUUTTA


Kirjallisuutta
1
Hyperkolesterolemian ja muiden hyperlipidemioiden diagnostiikan ja hoidon suuntaviivat aikuisilla 1992. Suomen Sisätautilääkäriyhdistyksen, Suomen Kardiologisen Seuran, Suomen Sydäntautiliiton, Kunnallislääkärit-yhdistyksen ja Suomen Teollisuuslääketieteen Yhdistyksen työryhmän suositus.
2
Sepelvaltimotaudin ehkäisy käytännön lääkärintyössä. European Society of Cardiologyn, European Atherosclerosis Societyn ja European Society of Hypertensionin Task Forcen suosituksen pohjalta laadittu suomalainen sovellus. Suom Lääkäril 1996;51:783-802.
3
Tuominen SK, Romppanen P, Rosenvall A. Sepelvaltimotautipotilaiden hyperkolesterolemian tutkimus ja hoito laiminlyöty. Suom Lääkäril 1996;51:1217-1220.
4
Vartiainen E, Puska P, Tuomilehto J. Kuinka paljon riskitekijäin muutos selittää sepelvaltimotautikuolemien vähenemistä. Suom Lääkäril 1992;47:2260-2263.
5
Ramsay LE, Yeo WW, Jackson PR. Dietary reduction of serum cholesterol concentration: time to think again. BMJ 1991;303:953-957.
6
Scandinavian Simvastin Survival Study Group. Randomised trial of cholesterol lowering in 4 444 patients with coronary heart disease: The Scandinavian simvastin survival study (4S). Lancet 1994;344:1383-1389.
7
Sacks FM, Pfeffer MA, Moye LA ym. The effect of pravastatin on coronary events after myocardial infarction in patients with average cholesterol levels. N Engl J Med 1996;335:1001-1009.
8
The Post Coronary Artery Bypass Graft Trial Investigators. The effect of aggressive lowering of low-density lipoprotein cholesterol levels and low-dose anticoagulation on obstructive changes in saphenous-vein coronary-artery bypass grafts. N Engl J Med 1997;336:153-162.
9
Reunanen A, Aromaa A, Pyörälä K. Sepelvaltimotauti ja sen vaaratekijät Suomessa. Duodecim 1991;107:1187-1200.
10
Karvetti RL, Hämäläinen H. Ravitsemusneuvonnan pitkäaikaisvaikutukset sydäninfarktipotilaiden ravintoon, painoon ja seerumin rasva-arvoihin. Suom Lääkäril 1993;48:904-912.
11
Ehnholm C, Huttunen J, Pietinen P ym. Effect of diet on serum lipoproteins in a population with a high risk of coronary heart disease. N Engl J Med 1982;307:850-855.
12
Neil HAW, Roe L, Godlee RJP ym. Randomised trial of lipid lowering dietary advice in general paractice: the effects on serum lipids, lipoproteins and antioxidants. BMJ 1995;310:569-573.
13
Suomen lääketilasto 1996. Helsinki: Lääkelaitos ja Kansaneläkelaitos 1997.
14
Euroaspire Study Group. Euroaspire. A European Society of Cardiology survey of secondary prevention of coronary heart disease: principal results. Eur Heart J 1997;18:1569-1582.
15
Pyörälä K, Pedersen TR, Kjekhus J, Faegerman O, Olsson AG, Thorgeirsson G. The Scandinavian Simvastatin Survival Study (4S) Group. Cholesterol lowering with simvastatin improves prognosis of diabetic patients with coronary heart disease. Diabetes Care 1997;20:614-620.

Taulukot
1 Taulukko 1
2 Taulukko 2
3 Taulukko 3
4 Taulukko 4
Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030