Lehti 4: Alkuperäis­tutkimus 4/2011 vsk 66 s. 247 - 251

Tuberkuloosin hoitotulokset jäivät alle WHO:n suositustason

Lähtökohdat

Kansalliseen tuberkuloosiohjelmaan kuuluu olennaisena osana hoidon lopputuloksen seuranta. Sen merkitystä korostavat tuberkuloosin yleistyminen Itä-Euroopassa, monilääkeresistentin tuberkuloosin lisääntyminen ja maahanmuutto taudin suuren ilmaantuvuuden maista.

Vuonna 2008 käynnistettiin Kansanterveyslaitoksessa (nykyisin THL) valtakunnallisen tartuntatautirekisterin uusi seuranta keuhkotuberkuloosin hoidon lopputuloksen arvioimiseksi. Raportoimme lääkeherkän keuhkotuberkuloosin hoidon lopputulosseurannan tulokset vuonna 2007 rekisteröityjen tuberkuloositapausten osalta.

Menetelmät

Vuonna 2007 mikrobiologisesti varmistetuista keuhkotuberkuloositapauksista lähetettiin esitäytetyt E-lomakkeet sairaanhoitopiireihin. Hoidon lopputulosarvion teki sairaanhoitopiirin tuberkuloosivastaava keuhko- tai infektiolääkäri 12 kuukauden kohdalla tapauksen rekisteröintipäivämäärästä. Tiedot tallennettiin tartuntatautirekisterin tietokantaan ja yhdistettiin kyseisen tapauksen aikaisempiin lääkärin ja laboratorion ilmoitustietoihin.

Tulokset

Hoidon lopputuloksen analyysiin otettiin 199 tapausta, joista oli miehiä 65 % ja naisia 35 %. Heidän keski-ikänsä oli 58 vuotta. Hoidon lopputulos oli hyvä 72 %:ssa ja huono 22 %:ssa tapauksista. Ennen lääkehoidon aloitusta tai hoidon aikana kuoli 21 %. Alle 65-vuotiailla hoidon lopputulos oli hyvä 81 %:ssa ja 65 vuotta täyttäneillä 62 %:ssa tapauksista. Alle 65-vuotiaista kuoli ennen hoidon aloitusta tai hoidon aikana 10 % ja 65 vuotta täyttäneistä 32 %. Alle 65-vuotiailla oli merkitsevästi (p < 0,001) useammin hyvä hoidon lopputulos kuin 65 vuotta täyttäneillä.

Päätelmät

Hyvä hoidon lopputulos saavutettiin hieman useammin kuin aikaisemmassa, vuosien 1995 ja 1996 viljelyvarmennettuja keuhkotuberkuloosipotilaita käsitelleessä tutkimuksessamme. Tämän tutkimuksen tulokset laajentavat merkittävästi tietopohjaa, joka ohjaa tuberkuloosin vastustustyötä Suomessa. Suuren kuolleisuuden taustalla voi olla diagnostisia ja hoidollisia viiveitä, joihin on kiinnitettävä huomiota lääkärien koulutuksessa.

Tuula VasankariSäde SeppäläSari JaakolaPirjo TurtiainenHanna SoiniJukka OllgrenJoonas IivonenJan-Erik LöflundPetri Ruutu

Tuberkuloosin tehokkaan hoito- ja torjuntajärjestelmän muodostavat taudin varhainen toteaminen, tehokas hoito, hoidon hyvä lopputulos ja lääkeresistenssin kehittymisen esto (1). Hoidon lopputuloksen seuranta on siis olennainen osa kansallista tuberkuloosiohjelmaa. Lopputuloksen seurannan merkitystä korostavat tuberkuloosin yleistyminen Itä-Euroopassa, lääkeresistenttien tautimuotojen lisääntyminen, maahanmuutto suuren ilmaantuvuuden maista ja taudin hoitojärjestelmien muutokset (2). Lääkkeille resistenteistä tautimuodoista MDR-tuberkuloosi (multi drug resistant) on vastustuskykyinen vähintään isoniatsidille ja rifampisiinille ja XDR-tuberkuloosi (extensively drug resistant) edellisten lääkeaineiden lisäksi vähintään jollekin fluorokinolonille ja jollekin kakkoslinjan parenteraaliselle lääkkeelle. Ajantasainen tieto hoidon lopputuloksesta auttaa puuttumaan ongelmiin mahdollisimman varhain (2,3,4).

Tuberkuloosiin sairastuneiden määrä Suomessa on vähentynyt nopeasti, ja tautia esiintyy lähinnä riskiryhmillä. Tuberkuloosin ilmaantuvuus oli 2007 Suomessa 6,6/100 000 asukasta (346 tapausta), vuonna 2009 se oli 7,7/100 000 asukasta (411 tapausta). Valtaosalla vuonna 2007 sairastuneista (235 tapausta) oli keuhkotuberkuloosi, ja näistä oli tartuntavaarallisia eli yskösvärjäyspositiivisia lähes puolet (40 %) (5). MDR-tuberkuloositapaukset ovat olleet maassamme harvinaisia. Niitä on kymmenen viime vuoden aikana todettu korkeintaan kuusi tapausta vuodessa, ja vuonna 2007 todettiin kaksi tapausta. Itäisessä ja eteläisessä naapurimaassamme tilanne on selvästi huonompi. Muissa Pohjoismaissa tuberkuloosia esiintyy runsaasti maahanmuuttajilla, joiden lähtömaissa tuberkuloosi on yleinen. Meillä valtaosa tapauksista on edelleenkin ilmennyt syntyperäisillä suomalaisilla johtuen maahanmuuttajien vähäisestä määrästä. Vuonna 2007 Suomessa 21 % tuberkuloositapauksista oli maahanmuuttajilla, ja vuonna 2009 vastaava luku oli 30 % (5).

Tuberkuloosin käydessä harvinaisemmaksi hoidon aloittaminen viivästyy usein, ja monisairaiden iäkkäiden potilaiden hoitaminen on haastavaa. Tuberkuloosin hoitoa 1990-luvulla koskeneessa tutkimuksessamme 65 %:lla viljelyvarmennettua keuhkotuberkuloosia sairastavista hoidon lopputulos oli WHO:n kriteerien (6) mukaan hyvä (tauti parantunut mikrobiologisin kriteerein tai hoito saatettu loppuun kliinisen vasteen ollessa hyvä) (7).

Suomessa käynnistettiin vuonna 2008 Kansanterveyslaitoksessa (nykyinen Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, THL) valtakunnallisen tartuntatautirekisterin (TTR) uusi seuranta keuhkotuberkuloosin hoidon lopputuloksen arvioimiseksi. Hoidon lopputuloksen ilmoittamisen valtuutti tartuntatautiasetuksen muutos 1.1.2008.

Raportoimme lääkeherkän keuhkotuberkuloosin hoidon lopputulosseurannan tulokset vuonna 2007 rekisteröityjen tuberkuloositapausten osalta.

Menetelmät

Seurantajärjestelmä

Kliinisen mikrobiologian laboratoriot ilmoittavat valtakunnalliseen tartuntatautirekisteriin kaikki tuberkuloosibakteerin varmistavat mikrobilöydökset ja lähettävät viljelemänsä kannan THL:n asiantuntijalaboratorioon. Hoitavat lääkärit ilmoittavat sekä laboratoriovarmistetuista tapauksista että tapauksista, joissa kliinisen epäilyn perusteella päätetään antaa täysi tuberkuloosin lääkehoito. Eri lähteistä tulevat tiedot yhdistetään henkilötunnuksen, tai sen puuttuessa muiden henkilötietojen, avulla tapauksiksi.

Tuberkuloosin hoidon lopputulosseuranta koskee kaikkia mikrobiologisesti varmistettuja keuhkotuberkuloositapauksia. Ilmoittaminen tapahtuu potilaan alkuvaiheen tartuntatauti-ilmoitusten perusteella esitäytetyllä Hoidon lopputulos -lomakkeella (E- ja F-lomakkeet), joka lähetetään sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaavalle lääkärille. Hän voi sopia lomakkeiden täyttämisestä sairaanhoitopiirissä toimivan tuberkuloosivastuukeuhkolääkärin tai lastenlääkärin kanssa. E-lomake on tuberkuloosin hoidon lopputuloksen ilmoittamisen peruslomake, F-lomaketta käytetään, kun potilaalla todetaan MDR-tuberkuloosi. Seurannan piiriin kuuluvat seuraavat keuhkotuberkuloositapaukset: 1) viljelyllä varmistetut tapaukset, 2) tapaukset, joissa sekä nukleiinihapon osoitus kliinisestä näytteestä että mykobakteerivärjäys ovat positiiviset ja 3) joko mykobakteerivärjäys tai histologia tai M. tuberculosis -bakteerin nukleiinihapon osoitus on positiivinen. Kohdan 3 tapauksia käsitellään EU-seurantajärjestelmässä todennäköisinä tapauksina.

Hoidon lopputulos jaotellaan kahdeksaan luokkaan (taulukko 1). Jaottelu perustuu kansainväliseen tuberkuloosin hoidon seurantaan kehitettyyn vakioituun järjestelmään (6). Ensimmäinen toteutunut hoitotulos on lopullinen. Jos tauti uusii tai hoito jatkuu uudella lääkeyhdistelmällä epäonnistuneen hoidon jälkeen, tehdään uudesta hoidosta uusi lopputulosarvio.

THL lähettää esitäytetyt lomakkeet vähintään 12 kuukauden kuluttua tuberkuloositapauksen rekisteröintipäivämäärästä tapauksen tilastointikunnan mukaiseen sairaanhoitopiiriin. Muistutus lähetetään, jos lopputulosilmoituksia ei ole tehty kahden kuukauden kuluessa ensimmäisestä pyynnöstä. Jos tuberkuloosihoito on jatkunut toisessa sairaanhoitopiirissä tai ulkomailla, ilmoittaja merkitsee lomakkeeseen, minne potilas on siirtynyt hoitoon. THL lähettää tämän tiedon tultua lomakkeen potilasta hoitavaan uuteen sairaanhoitopiiriin. Hoidon lopputulosarvio tehdään 12 kuukauden kohdalla tapauksen rekisteröintipäivämäärästä, joka on mikrobiologisesti varmistetuissa tapauksissa tuberkuloosin varmistaneen ensimmäisen näytteen päivämäärä. MDR-tuberkuloosipotilaiden ensimmäinen lopputulosarvio tehdään kuitenkin vasta 24 kuukautta hoidon aloituksesta ja lopullinen 36 kuukautta hoidon aloituksesta.

Vuoden 2007 mikrobiologisesti varmistetuista tuberkuloositapauksista lähetettiin esitäytetty E-lomake sairaanhoitopiireihin puolivuosittain. Lomakkeen malli on lehden internet-sivuilla artikkelin pdf-version liitteenä (www.laakarilehti.fi > Sisällysluettelot > 4/2011).

Tiedot tallennettiin THL:ssä tartuntatautirekisteriin tallennusohjelman avulla. Tiedot yhdistyvät tartuntatautirekisterissä kyseisen tapauksen aikaisempiin lääkärin ja laboratorion ilmoitustietoihin.

Tilastollinen analyysi

Fisherin tarkalla testillä käyttäen Monte Carlo -simulointia verrattiin hoidon eri lopputulosten jakauman samankaltaisuutta alle 65-vuotiaiden ja 65 vuotta täyttäneiden ikäryhmissä sekä suomalaisten ja ulkomaalaistaustaisten välillä.

Tulokset

Vuonna 2007 tartuntatautirekisterissä oli 205 hoidon lopputulosseurannan piiriin kuuluvaa keuhkotuberkuloositapausta, joista hoidon lopputuloslomake palautettiin THL:ään 201 (98,0 %) tapauksessa. Neljän potilaan lopputuloslomake jäi palautumatta, joten näiden tapausten hoidon lopputulosta ei tiedetä. Kahdessa tapauksessa ilmeni tarkistuksissa, että kyseessä ei ollut keuhkotuberkuloosi. Tässä artikkelissa raportoitavaan keuhkotuberkuloosin hoidon lopputuloksen analyysiin otettiin 199 potilasta, joista oli miehiä 129 (64,8 %) ja naisia 70 (35,2 %). Heidän keski-ikänsä oli 58,4 vuotta ja iän mediaani 62,0 vuotta. Alle 65-vuotiaita oli 106 ja 65 vuotta täyttäneitä 93 potilasta. Ulkomaalaistaustaisia oli 42 (21,1 %). Samanaikainen HIV-infektio oli seitsemällä (3,5 %) henkilöllä.

Kaikkiaan 144 (72,4 %) potilaan hoidon lopputulos oli hyvä ja 44:n (22,1 %) huono (taulukko 2). Muualle hoitoon siirtyneitä oli kolme (1,5 %), ja seitsemän (3,45 %) potilaan hoito jatkui 12 kuukauden kohdalla. Ennen lääkehoidon aloitusta tai hoidon aikana kuoli 41 (20,6 %) henkilöä (taulukko 2). Hoidon lopputulos analysoitiin erikseen alle 65-vuotiaiden, 65 vuotta täyttäneiden, ja näissä ikäryhmissä suomalaisten ja ulkomaalaistaustaisten osalta (taulukko 2). Alle 65-vuotiaiden ja 65 vuotta täyttäneiden välillä oli merkitsevä ero jakautumisessa hyvän ja huonon hoidon lopputuloksen luokkiin (p < 0,001). Vastaava ero oli myös suomalaisten ja ulkomaalaistaustaisten jakautumisessa hyvän ja huonon hoidon lopputuloksen luokkiin (p < 0,001).

Lopputulosarvion tehneen lääkärin E-lomakkeella antamat tiedot tarkensivat tai täydensivät aikaisemmin lääkärin tartuntatautilomake A:lla ilmoitettua tuberkuloosin ICD-koodiin perustuvaa diagnoosia 54 (27,1 %) tapauksessa.

Yhtäjaksoisen isoniatsidi- ja rifampisiinihoidon kesto oli keskimäärin 6,2 kuukautta niissä 174 tapauksessa, jossa kesto oli ilmoitettu. Tuberkuloosihoidon kokonaiskesto oli keskimäärin 7,3 kuukautta niillä 182 potilaalla, joiden tiedoista se voitiin laskea hoidon alku- ja loppupäivämäärien ja taukojen keston avulla. Tuberkuloosin peruslääkitykseksi suositellaan kuuden kuukauden yhdistelmähoitoa, jossa isoniatsidi, rifampisiini ja pyratsiiniamidi ovat käytössä kahden ensimmäisen kuukauden ajan ja sen jälkeen isoniatsidi ja rifampisiini neljän kuukauden ajan (8). Lähes neljäsosan eli 46 (23,1 %) potilaan hoidossa oli taukoja. Taukojen keskimääräinen kesto oli 21 vuorokautta.

Pohdinta

Vuoden 2007 mikrobiologisesti varmistettujen keuhkotuberkuloositapausten hoidon lopputulosarvio toteutui valtakunnallisen tartuntatautirekisterin osana kattavasti. 98 % lopputuloslomakkeista palautettiin täytettynä THL:ään. Hoidon lopputulos oli hyvä 72 %:ssa tapauksista. Ennen lääkehoidon aloittamista tai hoidon aikana kuolleiden osuus oli 21 %.

Hyvä lopputulos saavutettiin tässä aineistossa hieman useammin kuin aikaisemmassa, vuosien 1995 ja 1996 viljelyvarmennettuja keuhkotuberkuloosipotilaita käsitelleessä, tutkimuksessamme. Siinä vastaavilla kriteereillä hoidon lopputulos oli hyvä 65 %:ssa tapauksista (7). Aiemman tutkimuksen jälkeen Suomessa on julkaistu valtakunnallinen tuberkuloosiohjelma (8), toteutettu laajaa sairaanhoitopiirien tuberkuloosikoulutusta ja perustettu valtakunnalliset tuberkuloosin torjunnan ja hoidon asiantuntijaryhmät. Valtakunnallisessa tuberkuloosiohjelmassa on ohjeistettu tuberkuloosin hoidon toteutus sekä suositeltu jatkuvan hoidon lopputuloksen arvioinnin käynnistämistä. Aiemmassa tutkimuksessamme (7) havaitsimme huomattavaa vaihtelua lääkeyhdistelmissä ja hoitoajoissa, mutta tuolloin ei ollut käytössä valtakunnallisia suosituksia tuberkuloosihoidon lääkeyhdistelmistä ja kestosta (8).

Lue myös

Kuolleisuus oli 21 %, eli sen osuus oli jopa suurempi kuin aiemmassa, 1990-luvulla tekemässämme tutkimuksessa todettu 19 %. Vastaavanlainen suuri kuolleisuus on todettu myös muissa maissa, joissa tuberkuloosin ilmaantuvuusluvut ovat pienet (9,10,11,12). Aiemman suomalaisen tutkimuksen perusteella voidaan arvioida, että noin kolmasosa kuolemista ei johtunut suoranaisesti tuberkuloosista. Taudin merkityksen arviointi kuolinsyynä on kuitenkin vaikeaa ilman yksityiskohtaista potilasasiakirjatietoa (13). Suurta kuolleisuutta selittää tuberkuloosiin sairastuneiden ikärakenne. Iäkkäillä potilailla muut sairaudet ja niiden hoidot voivat lisätä kuolleisuutta. Lopputulosarvioinnissa ei erikseen arvioida varsinaista kuolinsyytä, joka voi olla tuberkuloosi tai muu syy. Kun tutkimusjoukon hoidon lopputulos analysoitiin erikseen alle 65-vuotiaiden ja 65 vuotta täyttäneiden osalta, todettiin kuolleisuuden keskittyvän vanhempaan ikäryhmään. Alle 65-vuotiaiden potilaiden kuolleisuus oli 10 %, joka sekin on suurempi kuin WHO:n suosittelema tavoite 5 %. Taudin harvinaistuessa diagnoosi ja hoidon aloitus voivat viivästyä kuolleisuutta lisäävästi, minkä vuoksi tuberkuloosin sisällyttäminen perus- ja täydennyskoulutukseen on jatkuvasti tärkeää.

Muita epäsuotuisia hoidon lopputuloksia kuin kuolemia esiintyi vähän. Tämän ja lääkehoidon ilmoitetun keston perusteella tuberkuloosipotilaan hoidon vienti loppuun asianmukaisella lääkeyhdistelmällä toteutunee hyvin terveyspalvelujärjestelmässämme. Neljäsosalla hoidetuista pidettiin lääkitystaukoja, joka heijastaa potilaiden ikärakennetta ja erityisesti ikääntyvillä esiintyviä tuberkuloosilääkkeiden haittavaikutuksia sekä muita sairauksia.

Hoidon lopputulos oli huonompi 65 vuotta täyttäneillä kuin alle 65-vuotiailla. Aiemmassa tutkimuksessamme korkea ikä todettiin yhdeksi keuhkotuberkuloosin hoidon huonon lopputuloksen ennustekijöistä. Muita huonon lopputuloksen ennustekijöitä kyseisessä tutkimuksessamme olivat miessukupuoli, tauot hoidon aikana, muu lääkeyhdistelmä kuin suositeltu vakioyhdistelmä ja hoidon lopetuspäätöksen tekevä muu erikoisala kuin keuhkosairaudet. Aiemmin sairastettu tuberkuloosi suojasi hoidon huonolta lopputulokselta (14).

Seuranta-aineisto kerättiin kattavasti, ja se parantaa tuberkuloosia koskevan valtakunnallisen tartuntatautirekisterin tiedon laatua. Hoidon lopputuloksen arvioinnin suorittaneiden lääkärien joukko, joka sai lopputulosseurannan koulutusta, on ollut pieni ja todennäköisesti hyvin motivoitu, koska tieto tukee valtakunnallisen torjuntaohjelman lisäksi myös alueellista tuberkuloosin vastaista toimintaa. Käytetyt hoidon lopputuloskriteerit perustuvat WHO:n ja IUATLD:n kriteereihin (6). Hoidon lopputulosarvion teki kokenut tuberkuloosin vastuulääkäri tai infektiolääkäri, joilla oli käytössään potilasasiakirjat arvioita tehdessään.

Tuberkuloosin hoidon jatkuvan lopputulosseurannan ensimmäisen vuoden tulokset laajentavat merkittävästi tietopohjaa, joka ohjaa tuberkuloosin vastustustyötä Suomessa. WHO:n suosituksia suuremman kuolleiden osuuden taustalla voi olla diagnostisia ja hoidollisia viiveitä, joihin on kiinnitettävä huomiota lääkärien koulutuksessa.

Tästä asiasta tiedettiin

- Tuberkuloosin hoidon lopputuloksen seuranta on olennainen osa kansallista tuberkuloosiohjelmaa.

- Ajantasainen tieto hoidon lopputuloksesta auttaa puuttumaan varhain ongelmiin.

- 1990-luvulla tekemässämme tutkimuksessa vain 65 %:lla viljelyvarmennettua keuhkotuberkuloosia sairastavista hoidon lopputulos oli WHO:n kriteerien mukaan hyvä.

Tämä tutkimus opetti

- Vuonna 2007 mikrobiologisesti varmistettujen keuhkotuberkuloosipotilaiden hoidon lopputulosarvio toteutui kattavasti; 98 % lopputuloslomakkeista palautettiin täytettynä THL:ään.

- Hoidon lopputulos oli hyvä 72 %:ssa tapauksista.

- Kuolleisuus oli 21 %, mikä on suurempi osuus kuin aiemmassa 1990-luvun tutkimuksessamme.

- Taudin muuttuessa harvinaisemmaksi voivat diagnoosi ja hoidon aloitus viivästyä ja lisätä kuolleisuutta, minkä vuoksi tuberkuloosin sisällyttäminen perus- ja täydennyskoulutukseen on jatkuvasti tärkeää.


Sidonnaisuudet
Kirjoittajilla ei ole ilmoitettuja sidonnaisuuksia.

Kirjallisuutta
1
World Health Organization. WHO Tuberculosis Programme: framework for effective tuberculosis control. WHO/TB/94.179. Geneva: WHO 1994.
2
Broekmans JF, Migliori GB, Rieder HL ym. World Health Organization, International Union Against Tuberculosis and Lung Disease, Royal Netherlands Tuberculosis Association Working Group. European framework for tuberculosis control and elimination in countries with a low incidence. Recommendations of WHO and IUATLD and Royal Netherlands Tuberculosis Association (KNCV) Working Group. Eur Respir J 2002;19:765-75.
3
Clancy L, Rieder HL, Enarson DA, Spinaci S. Tuberculosis elimination in the countries of Europe and other industrialized countries. Eur Respir J 1991;4:1288-95.
4
Rieder HL, Watson JM, Raviglione MC ym. Surveillance of tuberculosis in Europe. Working Group of the World Health Organization and the European Region of the International Union Against Tuberculosis and Lung Disease (IUATLD) for uniform reporting on tuberculosis cases. Eur Respir J 1996;9:1097-104.
5
http://www.thl.fi/thl-client/pdfs/a4cf994-438c-4f3e-9d72-7d0bf17f551c
6
World Health Organization, International Union Against Tuberculosis and Lung Disease, Royal Netherlands Tuberculosis Association. Revised international definitions in tuberculosis control. Int J Tuberc Lung Dis 2001;5:213-5.
7
Vasankari T, Kokki M, Holmström P, Liippo K, Sarna S, Ruutu P. Great diversity of tuberculosis treatment in Finland. Euro Surveill 2007;12:E1201-24.
8
Valtakunnallinen tuberkuloosiohjelma 2006. Helsinki, Sosiaali- ja terveysministeriö, Julkaisuja 2006:21.
9
Trnka L, Danková D, Krejbich F. Is quarterly cohort analysis useful for assessing treatment outcomes in a low incidence country? Int J Tuberc Lung Dis 2001;5:250-6.
10
Zellweger JP, Coulon P. Outcome of patients treated for tuberculosis in Vaud County, Switzerland. Int J Tuberc Lung Dis 1998;2:372-7.
11
Ormerod LP, Prescott RJ. The management of pulmonary and lymph node tuberculosis notified in England and Wales in 1998. Clin Med 2003;3:57-61.
12
Faustini A, Hall AJ, Perucci CA. Tuberculosis treatment outcomes in Europe: a systematic review. Eur Respir J 2005;26:503-10.
13
Vasankari T. Analysis of tuberculosis deaths in Finland from 1974 to 1993. Väitöskirja. Turun Yliopiston Sarja D 1998, osa 304.
14
Vasankari T, Holmström P, Ollgren J, Liippo K, Kokki M, Ruutu P. Risk factors for poor tuberculosis treatment outcome in Finland: a cohort study. BMC Public Health 2007;7:291.

Taulukot

English summary

English summary: TREATMENT OUTCOME OF PULMONARY TUBERCULOSIS IN FINLAND IN 2007

Background Tuberculosis outcome monitoring is an integral part of national tuberculosis control programmes. The resurgence of tuberculosis in Eastern Europe, the emergence of multidrug resistance (MDR) and immigration from countries where tuberculosis is endemic, call for intensified surveillance of TB. Up-to-date information on treatment outcome supports early identification of problems and instituting timely interventions.

In 2008 we started a new surveillance system in the Finnish National Public Health Institute (now the National Institute of Health and Welfare) for treatment outcomes in pulmonary tuberculosis, as an integral part of the infectious disease register. Our aim was to report the results of treatment outcomes in pulmonary tuberculosis in 2007 in Finland.

Methods We sent precompleted forms to all health care districts for collecting data on all microbiologically confirmed cases of pulmonary tuberculosis registered in 2007. Treatment outcome was assessed at 12 months from registration date (the date of the first sample confirming TB) by the lung physician responsible for TB or the infectious disease specialist responsible for control of communicable diseases in the region. The data were entered in the national infectious disease register.

Findings 199 cases were included in the study cohort, 65% of them were men and 35% women. The mean age was 58 years. The outcome was favourable in 72% of cases and unfavourable in 22%. Death was the outcome in 21% of cases. In those under 65 years of age the outcome was favourable in 81% and >=65 years in 62%. Death was the outcome in 10% and 32% respectively, a statistically significant difference (p<0.001).

Conclusions Treatment outcome surveillance data collection coverage was comprehensive. The treatment outcome was favourable more often than in our previous cohort from 1995 and 1996. The study results provide a basis for tuberculosis control in Finland. The high death rate may be due to delays in diagnosis and treatment suggesting a need for educating physicians.

Kiitämme kaikkia keuhkotuberkuloosin hoidon lopputulosarviointiin osallistuneita keuhko- ja infektiolääkäreitä sekä muita hoidon lopputulosarviointiin osallistuneita henkilöitä.

Kiitämme lomaketiedot tallentanutta Raili Ronkaista.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030