1. Lääkärilehti
  2. Tieteessä
  3. Antibioottiresistenssin kova hinta: 33 000 kuolemaa Euroopassa joka vuosi
Uutiset

Antibioottiresistenssin kova hinta: 33 000 kuolemaa Euroopassa joka vuosi

Suomessa on 31 maan vertailussa viidenneksi paras tilanne antibioottiresistenttien bakteerien aiheuttaman tautitaakan suhteen.

Antibioottiresistenssin kova hinta: 33 000 kuolemaa Euroopassa joka vuosi Kuva 1 / 1

Euroopan talousalueella kuolee vuosittain 33 000 ihmistä antibiooteille vastustuskykyisten bakteerien aiheuttamien infektioiden seurauksena.

Tämä ilmenee tutkimuksesta, jonka tekivät Euroopan tartuntatautiviraston asiantuntijat työryhmän kanssa. Tutkimus julkaistiin Lancet Infectious Diseases -lehdessä.

Tutkimuksessa tarkasteltiin tautitaakkaa EU-maissa sekä Islannissa, Liechtensteinissa ja Norjassa. Tautitaakan laskennassa huomioitiin tapausten määrä, niihin liittyvät kuolemat ja menetettyjen terveiden elinvuosien määrä.

Tiedot kerättiin EARS-Net (European Antimicrobial Resistance Surveillance Network)-tietokannasta vuodelta 2015.

Tutkijoiden mukaan antibiooteille vastustuskykyisten bakteerien aiheuttamista infektioista koituva tautitaakka on suurempi kuin influenssan, tuberkuloosin ja HI-viruksen aiheuttama taakka yhteensä. Taakasta 75 prosenttia aiheutuu sairaalabakteereista.

Lue myös

Maiden välillä on isoja eroja. Pahin tilanne on Italiassa ja Kreikassa. Suomessa on 31 maan vertailussa viidenneksi paras tilanne antibioottiresistenttien bakteerien aiheuttaman tautitaakan suhteen. Paras tilanne on Islannissa, jossa vuonna 2015 yksi ihminen kuoli antibiootille vastustuskykyisen infektion seurauksena.

Tutkijoiden mukaan on erityisen huolestuttavaa, että 39 prosenttia tautitaakasta johtui sellaisista bakteereista, jotka olivat vastustuskykyisiä myös karbapeneemeille ja kolistiinille. Jos nekään eivät tepsi infektioon, muita antibiootteja ei ole enää käytettävissä.

Kuva: Fotolia

Kirjoittajat
Minna Pihlava

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Euroopan ensimmäiset Wuhan-koronavirustapaukset todettiin Ranskassa

Maailmanlaajuisesti on vahvistettu yli 2 700 tartuntaa.

Työssä
Miten sinä hoitaisit: Toiveena sukupuolen korjaus – osa 1

17-vuotias biologinen tyttö hakeutui sukupuoli-identiteetin tutkimuksiin asuinalueensa nuorisopsykiatrian poliklinikan kautta.

Kommentti
Lehmä vai mansikka?

– Opin sappileikkaussalissa jotain olennaista turvallisuudesta, kirjoittaa Sally Järvelä päästyään yli saliin laskeutuneesta hiljaisuudesta.

Ajassa
Siun sote vähentää 150 henkilötyövuotta

Yhteistoimintaneuvotteluissa tavoiteltiin 20 miljoonan euron pysyviä säästöjä.

Ajassa
Yliopistosairaaloiden tuottavuus laski, keskussairaaloiden nousi

Tuottavuus nousi eniten Keski-Pohjanmaan ja laski eniten Länsi-Pohjan keskussairaalassa.

Tieteessä
Geneettiset tekijät yhdistettiin vakaviin alkoholihaittoihin

Alkoholista johtuvia terveyshaittoja on useammin henkilöillä, joilla on perinnöllinen riski runsaaseen alkoholin käyttöön, selviää suomalaistutkimuksesta.