Ajan­kohtai­sta

Geenisakset saattavat lisätä syöpäriskiä

Crispr-cas9-genominmuokkausmenetelmä saattaa lisätä syöpäriskiä.

Hertta Vierula
Kuvituskuva 1

Geenisaksiksi kutsutulla Crispr-cas9-menetelmällä voidaan poistaa ja korvata geenivirhe DNA:sta. Kyseessä on lupaava menetelmä perinnöllisten sairauksien hoitoon ja tällä hetkellä sitä testataan syövän immunoterapiassa Yhdysvalloissa ja Kiinassa. Uusia kokeita on suunnitteilla verisairauksien, kuten sirppisoluanemian, hoitoon.

Kahden tuoreen tutkimuksen mukaan CRISPR-Cas9 saattaa laukaista soluissa mekanismin, joka suojaa niitä DNA-vaurioilta. Mekanismi vaikeuttaa näiden solujen DNA:n korjaamista, jolloin CRISPR-muokkaus toimii paremmin soluissa, joissa tätä suojamekanismia ei ole.

Puolustusmekanismin aiheuttaa p53-proteiini, jonka puute on merkittävä tekijä syöpäsolujen muodostumisessa.

Kun poimitaan soluja, joissa vaurioitunut geeni on korjattu onnistuneesti, saatetaan tahattomasti valita soluja, joista puuttuu toiminnallinen p53. Jos nämä solut siirretään potilaaseen, ne saattavat lisätä hänen syöpäriskiään, koska solujen luontainen puolustusmekanismi DNA-vaurioita vastaan on heikentynyt.

Tutkijat toteavat, että geenisaksien tehoa voidaan parantaa hiljentämällä p53-proteiinin toiminta väliaikaisesti terveistä soluista. On kuitenkin epäselvää, onko se turvallista.

Helsingin yliopiston ja Tukholman Karoliinisen instituutin tutkimusta johti professori Jussi Taipale. Hän toteaa, ettei CRISPR-Cas9-menetelmää voi väittää huonoksi tai vaaralliseksi. Mutta vielä ei myöskään tiedetä, mitkä mekanismit sen käytössä aktivoivat p53-proteiinin.

Lue myös

– Tutkijoiden on syytä olla tietoisia näistä haittavaikutuksista uusia hoitomuotoja kehittäessään, Taipale sanoo Helsingin yliopiston tiedotteen mukaan.

Helsingin yliopiston ja Karoliinisen instituutin tutkimus julkaistiin Nature-lehdessä. Samassa numerossa julkaistiin toinenkin, sisällöltään samansuuntainen tutkimus. Sen tekijät olivat Novartis-tutkimusinstituutin tutkijoita.

kuva: Fotolia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030