• Juha-Pekka Honkanen

Länsi-Pohjan päivystys yhä auki

Ulkoistus säilyttää työehdot vuoteen 2020, mutta päivystysvelvollisuus loppuu kesäkuun alussa.

Länsi-Pohjan päivystys yhä auki Kuva 1 / 1

Länsi-Pohjan keskussairaalan ulkoistus Kemissä etenee suurissa aikataulupaineissa. Liikkeenluovutuksen Mehiläisen ja Meri-Lapin kuntien yhteisyritykselle pitäisi tapahtua kesäkuun alussa, vaikka lukuisat asiat ovat auki.

Ulkoistukselta puuttuu jopa päätös lainmukaisuudesta.

“Yhteisyrityksessä lääkäreitä ei voi velvoittaa päivystämään, sillä he ovat työsuhteessa.”

Laura Lindholm

Mehiläisen kilpailijan Pihlajalinnan mukaan hankinnasta olisi tullut tehdä EU-tason hankintailmoitus. Valitus Markkinaoikeuteen lähti helmikuussa.

Ylituomari Kimmo Mikkolan mukaan käsittelyajat ovat keskimäärin noin puoli vuotta.

– Uskon, että päätös syntyy ennen kesälomia, Mikkola sanoo, muttei lupaa päätöstä ennen kesäkuuta.

Mehiläisen mukaan yhteisyritys ei jää odottamaan Markkinaoikeuden päätöstä.

– Meillä on kuntien ja Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin kanssa väliaikainen sopimus, jonka nojalla voimme aloittaa toiminnan Markkinaoikeuteen jätetystä valituksesta huolimatta, sanoo ulkoistuksista vastaava liiketoimintajohtaja Lasse Männistö.

Talokohtainen työehtosopimus

Myös neuvottelut lääkärien työehtosopimuksesta ovat kesken.

Yhteisyritykseen siirrytään vanhoina työntekijöinä. Työehdot noudattavat lääkärisopimusta voimassaoloajan huhtikuuhun 2020.

Yhdellä poikkeuksella.

– Päivystysvelvollisuus koskee vain viranhaltijoita. Yhteisyrityksessä lääkäreitä ei voi velvoittaa päivystämään, sillä he ovat työsuhteessa. Päivystyksestä on sovittava ennen kesäkuuta, sanoo Lääkäriliiton neuvottelujohtaja Laura Lindholm.

Tavoitteena on talokohtainen työehtosopimus.

– Suuri osa lääkäreistä on työskennellyt virkasuhteessa koko uransa. Yksityisellä puolella työehtosopimusta ei ole, joten työehdoista neuvotteleminen on uusi asia. Haluamme asiat kuntoon talokohtaisella työehtosopimuksella. Silloin niistä ei tarvitse neuvotella joka lääkärin kanssa erikseen, Lindholm sanoo.

Jos sopimusta ei synny, perälauta löytyy lain minimistä: vuosilomien pisin loma on viisi viikkoa lääkärisopimuksen kahdeksan sijaan. Vuosilomain mukaan lomarahaa ei makseta lainkaan. Työehtosopimuksessa se on likimain puolet kuukausipalkasta.

Lindholm pitää mahdottomana, että paikallisesti sovittaisiin vain päivystyksestä. Sopimuksen tulee kattaa myös muut yleiset työehdot. Lääkäreitä ei voi velvoittaa jatkuviin ylitöihin.

Länsi-Pohjan kesätyöntekijöitä ja muita toukokuun jälkeen aloittavia Lindholm kehottaa ottamaan yhteyttä liittoon ennen työehdoista sopimista.

Työehtosopimus halutaan

Alueen luottamusmiehet ovat jo huolissaan työrauhasta.

Erikoislääkärien luottamusmies Pia Vittaniemi odottaa, että vanhoilla ja 1.6. jälkeen palkattavilla lääkäreillä on yhtenäiset työehdot, jolloin ne eivät aiheuta ristiriitoja ja lääkärien eriarvoistumista.

Perusterveydenhuollon luottamusmies Jukka Ronkainen Tornion terveyskeskuksesta sanoo, että Meri-Lapissa on mahdollista päästä erinomaiseen lopputulokseen, kun sairaala- ja terveyskeskuslääkärit työskentelevät samassa organisaatiossa. Luottamusmiehen näkökulmasta se edellyttää kattavaa työehtosopimusta.

– Työehtosopimuksella ostetaan työrauha. Lääkärien on vaikea laskea, miten tuntipalkalla kompensoidaan työsopimuksen yksityiskohtia, eikä siihen ole totuttu. Meillä tehdään töitä vajaamiehityksellä jo nyt, joten kyllä porukan pitäisi uskaltaa tulla tänne töihin.

Perusterveydenhuollon varaluottamusmies Tero Heikkinen Kemin terveyskeskuksesta sanoo, että epäselvä tilanne vaikeuttaa rekrytointia jo nyt. Hänen mukaansa jokaisen lääkärin itse neuvottelemat sopimukset olisivat työnjohdollinen katastrofi.

– Lääkärikunnan ei ole oikeastaan koskaan tarvinnut miettiä, että meillä tosiaan on liiton neuvottelema virkaehtosopimus eikä näistä asioista ole tarvinnut murehtia. Jos jokaisen edut riippuvat neuvottelutaidoista, on vääjäämätöntä, että ne aiheuttavat ennen pitkää ristiriitoja.

Integraatio jäänyt ulkoistuksen varjoon

Meri-Lapissa on lähes 20 vuotta selvitetty integraatiota, jossa häivytettäisiin erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon raja-aidat.

Yhteisyrityksen lääketieteellisen johtajan, Länsi-Pohjan johtajaylilääkärin tehtävän jättävän Paavo Uusimaan mukaan ulkoistuksen myötä tämä vihdoin toteutuu. Länsi-Pohjaan syntyy tilaaja-tuottajamallin mukainen organisaatio. Tilaaja on sairaanhoitopiiri, tuottaja kuntien ja Mehiläisen omistama yhteisyritys.

– Integraation toteutuminen on valitettavasti jäänyt ulkoistuksen saaman huomion varjoon. Ulkoistaminen tuli hankkeeseen mukaan vasta aivan loppuvaiheessa, Uusimaa sanoo.

Jo lähitulevaisuudessa Meri-Lapin erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon lääkärit ovat Uusimaan mukaan samassa palveluketjussa.

Tulevassa työnjaossa psykiatria jää sairaanhoitopiirin tehtäväksi eikä sote-ulkoistukseen kuulu sosiaalipalveluita.

Lisää aiheesta

Tulevaisuus rakentuu koulutuksen kautta
Hallituksen sote-vastineessa voi olla kompastuskiviä
Hallitus: Valinnanvapauden vaiheistusta lisätään ja maakuntien rahoitus turvataan

Kirjoittajat
Juha-Pekka Honkanen

Uusimmat | potilaanlaakarilehti.fi

Etusivulla juuri nyt

Blogi
Lääkärit ilman lääkkeitä

– Signaalit lääkehuollon vakavoituvista ongelmista eivät enää ole heikkoja, arvioi Hannu Ollikainen.

Ajassa
Juha Tuominen: "Menemme kansalaisten odotusten ehdoilla aiempaa enemmän"

HUS:n tuleva toimitusjohtaja haluaa kehittää asiakaslähtöisyyttä.

Blogi
Lääkärit ilman lääkkeitä

– Signaalit lääkehuollon vakavoituvista ongelmista eivät enää ole heikkoja, arvioi Hannu Ollikainen.

Tieteessä
Suomalaisvanhukset käyttävät paljon psykoosilääkkeitä

Suositukset tulisi päivittää vastaamaan kansainvälisiä suosituksia.

Ajassa
Ylidiagnostiikka suurin syy hoitokulujen nousuun?

Asiantuntijat puivat ylidiagnostiikan ongelmia parhaillaan Helsingissä.

Ajassa
Lappeenrantalaisessa palvelukodissa puhkesi syyhyepidemia

Epidemiassa on sairastunut sekä palvelutalon asukkaita että työntekijöitä.

Ajassa
HPV-rokote ei lisännyt autoimmuunisairauden riskiä

Tarkastelussa oli mukana 38 autoimmuunisairautta.

Ajassa
Kati Myllymäki: Seksuaalikasvatus ja ehkäisy vähentävät abortteja

Elämän pyhyyden kunnioittamista on myös se, että suojelee tyttöjä ja naisia puoskarien tekemiltä raskaudenkeskeytyksiltä, Myllymäki sanoo.