• Miia Soininen

Miten kirjaan, jos potilas kieltäytyy hoidosta?

Miten kirjaan, jos potilas kieltäytyy hoidosta? Kuva 1 / 1

Lääkäreillä on ollut epätietoisuutta siitä, miten potilaan hoidosta kieltäytyminen pitää kirjata potilastietoihin.

Miten se tehdään konkreettisesti, neuvotteleva virkamies Pia-Liisa Heiliö sosiaali- ja terveysministeriön hyvinvointi- ja palveluosastolta?

”Lääkäri kirjaa esitetyt hoitovaihtoehdot ja sen, että potilas ei suostu ottamaan niitä ­vastaan.”

– Pitää vain käyttää tervettä järkeä. Lääkäri kirjaa esitetyt hoitovaihtoehdot ja sen, että potilas ei suostu ottamaan niitä vastaan. On selvitettävä, haluaako potilas jotakin muuta. Jos sitä ei haluta tai voida tarjota, se perustellaan.

– Potilaslaki lähtee siitä, että jos potilas ei halua ensiksi tarjottua hoitoa, pitää pyrkiä tarjoamaan vaihtoehtoista mallia. Laki edellyttää keskustelua ja sen kirjaamista.

– Ihan proosaa niin, että sen ymmärtää. Lääkärin suuhun ei panna sanoja.

Potilasasiakirja-asetuksen mukaan hoidosta tai tutkimuksesta kieltäytymisestä tulee tehdä luotettavalla tavalla vahvistettu merkintä potilasasiakirjoihin. Mitä se tarkoittaa?

– Hoidosta vastaava lääkäri varmentaa kaiken omalla sähköisellä kirjauksellaan, joka itsessään varmentaa kirjaajan. Jos hoidetaan yhteisymmärryksessä potilaan kanssa, hoitovaihtoehdon valintaa ei tarvitse perustella niin paljon.

Eräs lukija esitti kysymyksen, kannattaisiko potilaalta pyytää allekirjoitus lomakkeeseen, jossa hän ilmoittaa vapauttavansa lääkärin vastuusta. Onko tässä itua?

– En ole koskaan kuullut tällaisesta lomakkeesta. Narratiivisen tekstin todistusvoima riittää. Jos sähköisen kirjauksen lisäksi aletaan ottaa allekirjoituksia, niin erillisiä lappuja on vaikea laittaa esimerkiksi Kantaan.

Lisää aiheesta

Miksei meitä vapauteta sihteerin töistä?
Hoitotyön rakenteista kirjaamista kehitettävä yhteistyössä

Kirjoittajat
Miia Soininen
miia.soininen@laakarilehti.fi

Lisää aiheesta

Luetuimmat

Uusimmat | potilaanlaakarilehti.fi