Purkista vai luonnosta?
Helsingin yliopiston tutkijan Christel Lamberg-Allardtin mukaan tämän syksyn aikana valmistuu tutkimusraportti maidon ja margariinin D-vitaminisoinnin vaikutuksista suomalaisen D-vitamiinin saannille.
- Tulokset ovat myös kansainvälisesti mielenkiintoisia, sillä maidon D-vitaminisointi on huomattava kansanterveydellinen interventio, Lamberg-Allardt toteaa.
Hän huomauttaa, että varsinkin Yhdysvalloissa D-vitamiini mielletään lähestulkoon ravintolisäksi, jonka riittävästä saannista ravinnosta ei keskustella niin itsestään selvyytenä kuin Suomessa.
Christel Lamberg-Allardt toteaa, että monipuolinen ravinto maitotuotteineen ja kala-aterioineen takaa riittävän D-vitamiinin saannin.
Mikä sitten on riittävä D-vitamiinin saanti?
- Tutkijat maailmalla parhaillaan keskustelevat vilkkaasti D-vitamiinin saantitasojen riittävyydestä, Lamberg-Allardt huomauttaa.
Pohjoismaisia D-vitamiinin saantisuosituksia nostettiin viime keväänä. Aikuisilla suositus on 7,5 mikrogrammaa vuorokaudessa, vanhuksilla 10 mikrogrammaa.
- On myös hyvä muistaa, että 25-hydroksi-D-vitamiinipitoisuus kuvaa D-vitamiinitilannetta ja se heijastaa D-vitamiinin saatia. Varsinaiset fysiologiset vaikutukset elimistössä on biologisesti aktiivisen johdannaisen 1,25-dihydroksi-D-vitamiinin pitoisuuksilla. Meille tutkijoille on todellinen haaste selvittää sen yhteyksiä ihmisen sairauksiin! Christel Lamberg-Allardt sanoo.