Ajan­kohtai­sta

Suunterveys voi olla yhteydessä myös syövän ehkäisyyn

Parodontiittia aiheuttavalla bakteerilla näyttää olevan osuutta myös esimerkiksi haimasyövän kehittymiseen.

Ulla Toikkanen
Kuvituskuva 1

British Journal of Cancer -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa osoitettiin ensimmäisen kerran molekyylitason mekanismi, jolla parodontiittiin liittyvä bakteeri, Treponema denticola (Td) voi vaikuttaa myös syövän kehittymiseen. Td-bakteerin tärkeintä virulenssitekijää, Td-CTLP-proteinaasia, esiintyi myös ruoansulatuskanavan syöpäkasvaimissa, muun muassa haimasyövässä.

Tutkimus paljasti myös, että CTLP-entsyymi kykenee aktivoimaan niitä entsyymejä, joita syöpäsolut käyttävät aseenaan tunkeutuessaan terveisiin kudoksiin (proMMP-8 ja -9). Samalla CTLP myös heikensi immuunipuolustusta muun muassa inaktivoimalla niin sanottuja estäjämolekyylejä.

Helsingin yliopiston ja yliopistollisen sairaalan sekä Karoliinisen instituutin tutkijat selvittivät parodontiittia aiheuttavien bakteereiden osuutta suusyöpien ja eräiden muiden syöpien kehittymiseen sekä parodontiitin yhteyttä syöpäkuolleisuuteen väestötasolla.

Parodontiitti yhteydessä syöpäkuolleisuuteen

International Journal of Cancer -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa puolestaan osoitettiin, että väestötasolla parodontiitti on selvästi yhteydessä syöpäkuolleisuuteen, ja erityisen vahva yhteys on haimasyövän aiheuttamaan kuolleisuuteen. Kymmenen vuoden seurantatutkimuksessa oli mukana noin 70 000 suomalaista.

Lue myös

– Nämä tutkimukset osoittavat ensimmäisen kerran, että iensairauteen liittyvien keskeisten patogeenisten bakteerien virulenssitekijät, todennäköisesti yhdessä bakteerien kanssa, pystyvät leviämään suusta muualle kehoon ja osallistumaan syöpäsairauksiin liittyviin keskeisiin kudostuhomekanismeihin, toteaa professori Timo Sorsa Helsingin yliopistosta.

Tutkijat päättelevät, että parodontiittiin liittyvä matala-asteisen systeeminen tulehdus edesauttaa suun bakteerien ja niiden virulenssitekijöiden leviämistä muualle kehoon. He tähdentävät, että parodontiitin ehkäiseminen ja varhainen diagnosointi on erittäin tärkeää paitsi suunterveyden myös potilaan kokonaisterveyden kannalta.

– Pidemmän päälle tämä on myös yhteiskunnan kannalta erittäin kustannustehokasta toimintaa, Sorsa muistuttaa.

Kuva: Panthermedia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030