75789 osumaa

Professori, WHO:n emeritus-aluejohtaja Leo A. Kaprio Suomen kansainvälinen vastuu

Suomi on taloudellisten vaikeuksiensa takia vähentänyt huomattavasti osuuttaan kehitysyhteistyöhön. Tehdyt supistukset voidaan kuitenkin asettaa moraalisesti kyseenalaiseksi, varsinkin kun olemme aikanaan itse saaneet kansainvälistä apua hyvinvointimme ja terveydenhuoltomme kehittämiseen. Lääkärikunta on perinteisesti osallistunut humanitaariseen työhön ympäri maailmaa ja toiminnan toivotaan jatkuvan lamasta huolimatta. Lääkärilehdessä nyt alkavassa kirjoitussarjassa esitellään, miten kehitysmaiden olosuhteita voidaan terveydenhuollon avulla parantaa ja miten monin tavoin lääkärit voivat antaa panoksensa tähän työhön.

Erikoislääkärikoulutuksella edessään monia haasteita

Koulutuksen sisällön ja tavoitteiden nykyistä selkeämpää määrittelyä, koulutuspaikkojen ja opetuksen laadun jatkuvaa arviointia sekä kouluttajan ja erikoistuvan lääkärin kiinteää yhteistyötä toivottiin Lääkäriliiton koulutusvaliokunnan järjestämässä seminaarissa. Keskustelun alustukseksi kuultiin esitykset Ruotsissa äskettäin voimaantulleesta erikoislääkärikoulutuksen uudistuksesta. Suomalainen erikoislääkäritutkinto kestää hyvin kansainvälisen vertailun, todettiin, mutta sen kurssia on jatkuvasti tarkistettava, jotta pystytään vastaamaan paitsi kliinisiin myös yhteiskunnan muutosten tuomiin laatuvaatimuksiin.

Unohdettu vähemmistön vähemmistö Kuuro, anna lapsesi kuulla

Kuuro äiti halusi kannanoton kuulevan 1,5-vuotiaan tyttärensä kielellisen kehityksen vaateista ja kysyi neuvolan lääkäriltä, tulisiko hänen viedä lapsensa tarhaan kielellisten virikkeiden saamiseksi. Neuvolalääkäri ehdotti, että asiasta puhuttaisiin lapsen ollessa kahden vuoden ikäinen. Tämä lausunto antoi perheelle ohjenuoran. Kysymys ei ollut satunnainen, vaan sillä oli vahva tausta.

Nivelten liikkeiden mittaaminen

Jokainen yleislääkäri, moni erikoislääkäri, lääketieteen opiskelija ja lääkintävoimistelija törmää nivelten liikeiden mittaamiseen. Liikekulmien arvioinnissa, liikkeen nollakohdan valinnassa, liikeiden ja asentojen nimityksissä ja mittaustulosten ilmoittamistavassa vallitsee edelleen kirjavuutta. Näistä saattaa aiheutua väärinkäsityksiä ja virheitä ja esim. työkyvyttömyyden tai vammaisuuden arvioinnissa voi tapahtua epäoikeudenmukaisia ratkaisuja.

Vastine Rauno Heikinheimolle

Randomisointimenetelmältään tut- kimus oli aikansa - 1970-luvun alun - lapsi. Jälkiviisaasti se ei ollut nykyhetken tiukkojen kaksoissokko-plasebokontrolloitu-kriteerien mukainen - eikä se tutkimusasetelmassa olisi ollut mahdollistakaan. Aikanaan ulkopuolisten arvioijien taholta ei siinä kuitenkaan nähty huomauttamista. Korostettakoon vielä, että randomisaation jälkeen tutkimuksesta poistaminen ei ollut mielivaltaista, vaan perustui etukäteen määriteltyihin poissulkukriteereihin (sairaudet, vasta vastaanottokäynnillä ilmi tulleet lääkitykset) tai siihen, että vaadittuja vaaratekijöitä ei kahdesti todettu. Tämän arvioinnin suorittivat viisi tutkijalääkäriä. Useiden vaaratekijöiden yhtaikainen esiintyminen ei sellaisenaan johtanut poissulkuun. Jos randomisaatio olisi ollut "valikoiva", hoito- ja kontrolliryhmät olisivat olleet lähtötilanteessa erilaiset. Nyt käytännössä näin ei ollut kuten Lääkärilehden artikkelista selvästi käy ilmi.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030