75777 osumaa

Säännöt lääketieteen erityispätevyyksistä

Suomen Lääkäriliitto on päättänyt perustaa lääkäreille uuden pätevöitymisjärjestelmän, koska on ilmeistä, että nykyinen asetuksella säädetty erikoislääkärikoulutusjärjestelmä ei voi täysin kattaa koko kehittyvää lääketieteen kenttää. Uuden järjestelmän tarkoituksena on täydentää erikoislääkärin oikeuksiin perustuvaa pätevyysjärjestelmää ja muodostaa siihen liittyvä joustava jatkokoulutusjärjestelmä. Suomen Lääkäriliiton mielestä uusi järjestelmä on tarpeen innostamaan lääkäreitä johdonmukaiseen lisäpätevöitymiseen ja lisätietojen hankintaan oman erikoisalansa erityisalueista sekä hoito- ja tutkimusmenetelmistä. Uusi järjestelmä voi palvella myös kokoamalla yhteen uuden muotoutumassa olevan erikoisalan taitajat. Erityispätevyyden tarkoituksena on toimia samalla laadunvarmistusjärjestelmänä, koska pätevyyksien myöntämistä valvotaan. Erityispätevyyttä voidaan pitää lisäansiona virkavalinnoissa ja myös laadun takeena ostopalvelutoiminnassa.

VIRALLISET OHJEET KAIHILEIKKAUKSISTA

Agency for Health Care Policy and Research julkaisi helmikuussa lähinnä Medicare-potilaita koskevat ohjeet kaihileikkauksista. Aiemmin virasto on antanut ohjeet kolmesta muusta sairaudesta. Kaihin hoito-ohjeet olivat käsittelyssä kaksi ja puoli vuotta 18-jäsenisessä asiantuntijalautakunnassa. American Academy of Ophtalmology ja American College of Surgeons asettuivat kannattamaan ohjeita, mutta useat muut alan järjestöt ovat esittäneet vastalauseita.

KEFTRIAKSONIHOIDON KOMPLIKAATIOITA LYMEN TAUTIA SAIRASTAVILLA

Kolmannen polven kefalosporiinien käyttöön tiedetään liittyvän suolistoinfektioita, useimmiten klostridium-lajien tai hiivasienten aiheuttamia. Tiedossa on ollut myös, että potilailla, joilla on maksan tai munuaisten toiminnan häiriöitä, annostelussa on noudatettava varovaisuutta. Hoidon aikana ilmaantuneet sappirakon sedimentit ovat samoin olleet tiedossa, joskaan niiden luonteesta ei ole oltu varmoja. Useimmiten oire on näyttänyt katoavan antibioottihoidon loputtua.

KANADALAISILLEKIN LÄÄKÄREILLE VIISUMIVAIKEUKSIA

Kanadassa suoritettuja tutkintoja on yleensä pidetty yhdenvertaisina yhdysvaltalaisten tutkintojen kanssa. Kanadalaisia lääkäreitäkään ei ole pidetty "ulkomaalaisina". Nyt tilanne on kuitenkin muuttunut: Department on Health and Human Services (HHS) teki päätöksen, että Kanadan laillistamistutkintoa ei pidetä samanarvoisena Yhdysvaltain FLEX-tutkinnon kanssa. Kanadassa valmistuneita lääkäreitä kohdellaan vast- edes viisumia annettaessa samalla lailla kuin muita ulkomailla valmistuneita. Käytännössä viisumin saaminen kestää suurin piirtein vuoden.

MYÖS KANADA RAJOITTAA ULKOMAALAISTEN LÄÄKÄRIEN KOULUTUSTA

Kuten Yhdysvallat äskettäin, myös Kanada on ryhtynyt rajoittamaan muissa maissa opiskelleiden lääkärien pääsyä erikoistumiskoulutukseen. Ratkaisu perustuu pyrkimykseen pienentää terveydenhuollon kustannuksia lääkärien määrää vähentämällä. Tammikuussa päätettiin pienentää uusien lääketieteen opiskelijoiden määrää 10 %. Mutta koska erikoistumiskoulutukseen pääsyä ei ole rajoitettu, ulkomailla opiskelleet lääkärit voivat täyttää erikoistumispaikat ja näin vesittää uudistuksen.

Anti-EBV vaccine trials

Last January a team of British cancer researchers announced to the press that they were ready to put "the first anti-cancer vaccine" into clinical trials. The vaccine, developed by Britain's Cancer Research Campaign (CRC), was designed, the team said, to prevent infection by the Epstein-Barr virus (EBV). Scientists have found a strong link between this virus, which is present in about 95 % of the world's adult population, and several types of cancer, especially a nose and throat cancer that kills 40 000-50 000 people a year in Asia. In the West it causes glandular fever or infectious mononucleosis, a relatively mild but sometimes highly incapacitating flu-like condition that plagues thousands of college students and army recruits every year.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030