75777 osumaa

Tippurin diagnostiikka ja hoito

Tippurin eli gonorrean aiheuttaa Neisseria gonorrhoeae -bakteeri, joka on gramnegatiivinen diplokokki. Gonokokki-infektiot ovat Suomessa jatkuvasti vähentyneet: vuonna 1974 rekisteröitiin 14 841 tippuritapausta, vuonna 1992 enää 993 (alustava tieto). Kuitenkin tautitapausten määrä on väkilukuun suhteutettuna noin viisinkertainen verrattuna Ruotsin tilastoihin. Yli 15 % tippuritartunnoista tulee ulkomailta, eniten entisen Neuvostoliiton alueelta ja Thaimaasta.

Eija Hiltunen-Back

Chlamydia trachomatiksen diagnostiikka

Klamydiainfektioiden diagnostiikka on yleensä pulmallista, koska klamydioiden aiheuttamille taudeille on tunnusomaista hidas hiipivä alku, taudinaiheuttajien vähäinen ja epätasainen määrä vauriokohdassa sekä vakavien seurausten ilmeneminen ehkä vasta vuosien ja vuosikymmenien kuluessa. Infektioiden pitkittyvän alun ja kroonisuuden vuoksi serologisen diagnostiikan mahdollisuudet usein menetetään, ja läsnäolevan taudinaiheuttajan niukkuus asettaa viljelylle sekä antigeenin- tai nukleiinihaponosoitukselle suuret vaatimukset. Monissa käytettävissä kokeissa myös kehon puolustusmekanismit estävät kroonisen tulehduksen aiheuttajan ilmitulon.

Pekka Saikku

HIV-infektio

HIV-infektio on enimmäkseen seksuaaliteitse leviävä vakava yleissairaus. Sen aiheuttaja, immuunikatovirus HIV (human immunodeficiency virus), on ensimmäinen ihmisestä tunnistettu lentivirus. Sitä on kahta päätyyppiä, HIV-1 ja HIV-2. HIV on vaipallinen RNA-virus, joka DNA-muodossa integroituu isäntäsolun genomiin provirukseksi. Lentivirusinfektioille on tyypillistä, että taudin kliiniset oireet ilmaantuvat vasta useiden vuosien tai vuosikymmenien kuluttua tartunnasta.

Sirkka-Liisa Valle Annamari Ranki

Balaniittien erotusdiagnostiikka ja hoito

Balaniitti on terskan tulehdus, balanopostiitti terskan ja esinahan tulehdus (kuva 1). Ne ovat varsin yleisiä vaivoja. Balaniitin taustalla saattaa olla yhdynnässä saatu tartunta, dermatoosi tai harvemmin neoplasma. Esinahan alla esiintyy mikrobeja, kuten Escherichia coli, B-streptokokkeja, erilaisia anaerobeja, Candida albicans ja muita hiivoja sekä Gardnerella vaginalis, usein aiheuttamatta oireita. Miehet, joilla on tiukka tai tai pitkä esinahka tai diabetes, saavat balaniitti- tai balanopostiittioireita herkemmin kuin muut, ja huono tai liiallinen hygienia ovat myös usein laukaisevia tekijöitä.

Allan Lassus

Sukuelinherpes

Herpes simplex -virukset (HSV) kuuluvat herpesvirusten laajaan joukkoon, josta eri eläimillä tunnetaan noin 70 ja ihmiselläkin tällä hetkellä seitsemän eri virusta. HSV-infektiot ovat hyvin yleisiä tartuntatauteja kaikkialla maailmassa. Parina viime vuosikymmenenä sukuelinherpes on lisääntynyt selvästi, ja ainakin 20 %:n Suomen nykyisestä aikuisväestöstä arvioidaan saaneen tartunnan jossakin elämänvaiheessa. Siitä on myös tullut lehtien myyvä sensaatioaihe. Etenkin Yhdysvalloissa sukuelinherpes on leimattu pelottavaksi uhkaksi, parantumattomaksi pahaksi seksitaudiksi, jonka yhteyttä syöpään korostetaan, vaikkeivät uusimmat tutkimustulokset tätä hypoteesia millään tavoin tue.

Kimmo Linnavuori Allan Lassus

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030