75777 osumaa

Typpioksidi ja suolen toiminta

Syyskuussa 1992 pidettiin Wienissä 14. Euroopan parenteraalisen ja enteraalisen ravitsemuksen kongressi. Kongressin kokonaisanti oli monipuolinen kattaen useimmat ravitsemuksen osa-alueet. Suomalaisten osanottajien määrä on ollut ilahduttavassa kasvussa, ja sama "kantajoukko" tapaa vuosittain tässä Euroopan eri metropoleja kiertävässä tapahtumassa. Koko ESPEN:in elinajan mukana ollut kollega Simon Allison Nottinghamista ravisteli yhteisön jäseniä suuntautumaan yhdistyksen ulkopuolelle ja jakamaan ravitsemustietoa keskinäisen itseihalun asemasta.

Lauri Nuutinen

Kannattaako verisuonikirurgiaa keskittää?

Hoidon keskittäminen parantaa vaativan verisuonikirurgian hoitotuloksia. Vaativaa verisuonikirurgiaa edellyttäviä tapauksia ovat ennen kaikkea vatsa-aortan aneurysman repeäminen, ahtautuneen alaraajavaltimon trombosoitumisesta akutisoitunut krooninen iskemia sekä krooninen kriittinen alaraajaiskemia, joka hoitamattomana johtaa amputaatioon. Kriittisen iskemian hoidon kehittäminen on sekä inhimillisesti että taloudellisesti välttämätöntä, sillä amputaatio on kalliimpi ja huonompi hoitovaihtoehto kuin verisuonirekonstruktio. Näiden ongelmien hoito vaatii useiden erikoisalojen saumatonta yhteistyötä - myös päivystysaikana. Verisuonikirurgista ja -radiologista kapasiteettia on myös lisättävä. Suomessa tehtiin 1991 noin 4 500 kirurgista tai radiologista toimenpidettä, mutta todellinen tarve lienee 7 500 toimenpidettä vuosittain.

Mauri Lepäntalo

Diabeetikkojen säännölliset silmätarkastukset perusterveydenhuollossa

Neljä viidestä lääkäristä tekee I-tyypin diabetesta sairastaville potilaille silmätarkastuksen säännöllisesti kerran vuodessa. Yli puolet diabeetikkojen silmätarkastuksista tekee diabetesta hoitava lääkäri, yli neljänneksen yksityislääkäri ja 18 % tarkastuksista suorittaa sairaalan silmälääkäri. Eniten kerran vuodessa tehtäviä tutkimuksia tekevät terveyskeskuslääkärit ja yleislääketieteen erikoislääkärit. Kaiken kaikkiaan diabeetikkojen silmätarkastukset hoidetaan varsin pitkälti Diabetesliiton retinopatiatyöryhmän uuden suosituksen mukaisesti, ilmenee lääkäreille lähetetyn kyselytutkimuksen tuloksista.

Maija Mäntyjärvi Aulikki Nissinen Matti Uusitupa Hannes Enlund

Avohoitoon investoitava, jotta laitoshoitoa voidaan purkaa

Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenteen uudistamishankkeen selvitysmiesprojektissa tarkasteltiin viime marraskuussa esitetyn toimenpideohjelman toteuttamista kuntatasolla. Tavoitteena on kalliin laitoshoidon korvaaminen avohoidolla erityisesti vanhustenhuollossa, kehitysvammahuollossa ja psykiatrian palvelujärjestelmässä. Selvitysmiehet toteavat, että muutos on sekä tarpeellinen että mahdollinen - ja kunnilla luulisi olevan siihen myös kiinnostusta nyt, kun valtionosuusuudistus on muuttanut rahoituksen. Palvelurakenteen uudistaminen ei kuitenkaan saa olla lyhyen aikavälin säästämisen väline, vaan laitoshoidon purkaminen edellyttää määrätietoista investointia avohoitoon ja välimuotoisiin palveluihin sekä asuntopolitiikan kytkemistä tukemaan tavoitetta. Muutoksen lähtökohtana tulee olla kunkin kunnan oma väestörakenne ja sen mukainen palvelujen tarve.

EPO, klenbuteroli ja doping

WHO on tehnyt selvityksen dopingaineiden terveydellisistä vaikutuksista (Drug use and sport, WHO/PSA/93.3). Aineista uusimpia ovat erytropoetiini (EPO) ja klenbuteroli. Lihasten tehokas hapetus auttaa parempiin suorituksiin pitkäkestoisissa urheilulajeissa, kuten pyöräilyssä, hiihdossa sekä keski- ja pitkänmatkan juoksuissa. Urheilijat ovat tunnetusti lisänneet punasolujensa määrää harjoittelemalla korkealla vuoris-tossa tai tukeutumalla veridoping-menetelmiin. Geeniteknologisesti valmistettu erytropoetiini tuli lääkekäyttöön eräissä Euroopan maissa vuonna 1987 ja se löysi välittömästi tiensä myös dopingkäyttöön, erityisesti pyöräilijöiden keskuuteen. Laittomasti hankittua erytropoetiinia on annosteltu itse, punasolumassa on saatu lisäänty-mään ja hapenkuljetus rasitettaviin lihaksiin on tehostunut. Urheilijoilla tehdyt tutkimukset ovat osoittaneet, että useimmilla tutkituilla EPO lisää hapenkuljetusta yhtä paljon kuin veridoping.

Toimittanut Juhana E. Idänpään-Heikkilä, Geneve

Elämän ja kuoleman kauppiaat

Länsimaiseen kulttuuriin on viimeisten sadan vuoden aikana enenevästi liittynyt kuolemattomuuden kaipuu alkemistien viisasten kiven etsinnän tapaan. Kuu on tavoitettu ja avaruuden valloitus tähtien sotineen on avannut ihmiselle tien taivasta myöten. Samanaikaisesti on alettu, jollei ääneen niin ainakin tiedostamatta, vaatia ja odottaa lääketieteeltäkin yhtä suurisuuntaista edistystä, taivaan valtakunnan avaimia. Perusteellista eettistä tai oikeudenmukaisuuskeskustelua tai edes hyödyllisyysarvioita tästä kryptopositivistisesta suuntauksesta ei kuitenkaan ole monestikaan lehtien palstoilla käyty. Aikaisemmin näitä asioita pohdiskeltiin ilmeisesti enemmän ja siksi joitakin aikaisempia näkemyksiä kannattaisi ehkä pohtia uuden keskustelun lähtökohdiksi.

Ydinaseiden käytön laillisuus Haagin tuomioistuimen käsittelyyn?

IPPNW:n (International Physicians for the Prevention of Nuclear War) Euroopan kokous pidettiin Wienissä viime lokakuussa. Ohjelmassa oli tälläkin kertaa aiheita, jotka vain sivuavat IPPNW:n perinteistä toiminta-aluetta. Euroopan kokouksissa ei tehdä virallisia päätöksiä, mutta keskustelua käytiin vilkkaasti. Kroatialaisten ja serbialaisten kollegojen osallistuminen kokoukseen teki ilmapiirin ajoittain hyvin sähköiseksi.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030