75777 osumaa

Uutta tietoa uusin menetelmin polvesta

Polven spesifisen hoidon perusta on yhä tarkka anatominen diagnoosi. Kliinistä tutkimusta täydentävää tietoa saadaan uusilla tutkimusmenetelmillä: kaikututkimus ja artroskopia ovat jo vakiinnuttaneet asemansa lääkärin apukeinoina, magneettikuvaus tekee parhaillaan tuloaan diagnostiikkaan. Uusia mahdollisuuksia antavat myös lihasvoiman ja stabiiliuden mittaukset, eikä unohtaa pitäisi myöskään liikeanalyysimenetelmiä.

Urho Kujala Jerker Sandelin Arsi Harilainen

Leukemia ja ydinjätteen käsittelylaitos

Dounreayn ydinjäteen käsittelylaitoksen ympäristössä Skotlannissa on havaittu odotettua enemmän lasten ja nuorten leukemioita. Tiedossa olevat säteilytasot laitoksen ympäristössä ovat kuitenkin olleet niin matalia, etteivät ne nykykäsityksen mukaan voi selittää leukemiatapausten lisääntymistä. Ydinvoimalat rakennetaan usein (ja kaukaa viisaasti?) harvaan asutuille seuduille. Laitosten rakentamisen ja käynnistymisen myötä ne kuitenkin kokevat melkoisen väestömuutoksen. Uusien asukkaiden mukana voisi näille seuduille kulkeutua viruksia, jotka voisivat aiheuttaa epidemioita ja ehkä leukemiaakin.

Toimittaneet Robert Paul, Pentti Huovinen, Tauno Ekfors, Heikki Joensuu

Ensimmäinen maksansiirto paviaanilta ihmiselle

Starzlin työryhmä on jo aiemmin yrittänyt siirtää paviaanin munuaisia ja sydämiä ihmiselle, mutta ongelmaksi on muodostunut kuolettava käänteishyljintä. Syynä hyljintään on pidetty veressä kiertäviä liukoisia tekijöitä, joita ei ole osattu poistaa. Nyt nämä pittsburghilaiskollegat raportoivat kokemuksiaan ensimmäisestä maksansiirrosta paviaanilta, jossa he pääsivät tämän liukoisten aineiden aiheuttaman käänteishyljinnän herroiksi. Käänteishyljinnän hallitsemiseksi he käyttivät uutta lääkeprotokollaa.

Toimittaneet Robert Paul, Pentti Huovinen, Tauno Ekfors, Heikki Joensuu

Toimiiko puhdas DNA rokotteena?

Uskomattomia asioita tapahtuu maailmassa. Yhdysvaltalaiset tutkijat raportoivat käyttäneensä koe-eläimillä menetyksellisesti puhdasta influenssaviruksen DNA:ta rokotteena. Tutkijat ruiskuttivat influenssa A -viruksen nukleoproteiinigeenin sisältävää plasmidia suoraan hiiren lihakseen. Injektion jälkeen havaittiin hiirten tuottavan vasta-aineita nukleoproteiinia kohtaan. Tämän jälkeen hiiret altistettiin tappavalle annokselle in-fluenssa A -virusta. 90 % rokotetuista hiiristä selvisi taudista hengissä, verrokeista ainoastaan 20 %.

Toimittaneet Robert Paul, Pentti Huovinen, Tauno Ekfors, Heikki Joensuu

Oletko valmis - keuhkotauti tulee taas

Tällä palstalla Octopus on yleensä kylpenyt uusien lääketieteellisten ihmetekojen ja -löytöjen makeassa vedessä. Mutta useimmat taudit ja sairaudet (ainakin tavalliset, so. yleiset) pysyvät samoina vuodesta ja sukupolvesta toiseen. Kuten tuberkuloosi, josta ovat kärsineet niin Egyptin faaraot, keskiajan munkit kuin nykyajan ihmiset alkaen lentävän keuhkotaudin uhreista meidän päiviemme immuunipuutteisiin ihmisraunioihin. Tuberkuloosi on todellakin ollut ihmisen vitsaus vuosituhansia, ja vasta tehokkaiden antibioottien, eritoten isoniatsidin ja rifampisiinin myötä, on taudin ennuste parantunut oleellisesti. Optimistit ovat tästä loihe lausumaan, että tuberkuloosi olisi kehittyneissä maissa häviävä ilmiö.

Lääkekorvaustyöryhmän muistio valmistunut

Sosiaali- ja terveysministeriö asetti 4.12.92 työryhmän, jonka tehtävänä oli selvittää ja tehdä ehdotus siitä, miten sairausvakuutusta olisi kehitettävä siten, että lääkekorvausjärjestelmä turvaisi riittävästi vakuutettujen edut ja että se samalla nykyistä paremmin ohjaisi lääkkeiden määräämistä ja käyttöä asianmukaiseen ja terveydenhuollon kokonaisedun huomioonottavaan suuntaan. Työryhmä jätti yksimielisen muistionsa 23.4.93. Seuraavassa on esitetty erityisesti lääkäreiden kannalta tärkeimpiä näkökohtia ja ehdotuksia.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030