Ruokavalioneuvonta diabeettisten munuaismuutosten ehkäisyssä ja hoidossa
Diabetesliiton työryhmä on suunnitellut käytännön toimintalinjoja jatkoksi runsas vuosi sitten julkaistuun suositukseen nefropatian ehkäisystä, seurannasta ja hoidosta. Suosituksen ruokavalio-osuus, varsinkin ravinnon proteiineja koskevat osat, aiheuttaa melkoisia muutoksia aterioiden sisältöön. Uuden tiedon sekä uusien ruokailutapojen ja asenteiden omaksuminen vaatii potilaalta työtä ja hyvää motivaatiota, eikä se onnistu ilman yksilöllistä ravitsemusneuvontaa. Artikkelissa esitetään näkökohtia ruokavaliosuosituksen soveltamisesta ja ehdotus ravitsemusneuvonnan organisoinnista. Tärkeänä pidetään, että kaikki potilasta hoitavat ammattihenkilöt välittävät yhtenäistä tietoa ruokavaliosta ja sen tavoitteista.