75748 osumaa

Säteilyvaarat ja niihin varautuminen 1962-63

"Luonnontieteiden jatkuvan kehityksen ansiosta olemme nyt joutuneet peruuttamattomasti aikaan, jota luonnehtivat atomireaktorit ja isotooppilaboratoriot. Samalla on monien ihmisten mieliin syöpynyt lähtemättömästi jäytävä pelko ja turvattomuuden tunne atomipommien kehityttyä entistäänkin monin verroin hirvittävimmiksi tuhoaseiksi. Pelko on varsin luonnollinen ilmiö, koska ydinasereaktioissa joudutaan tekemisiin voimien kanssa, joita tavallinen ihminen ei voi käsittää."

Pohjoismaisten kokousten kielet

Lääkärilehden numerossa 21/92 julkaistiin Svante Stenmanin kiintoisa kirjoitus "Nordiska mötespråk". Sillä on paljon annettavaa jokaiselle, joka suunnittelee suullista tieteellistä esitystä. Kommenttini koskevat kuitenkin itse pääasiaa: mitä kieliä pohjoismaisissa yhteyksissä tulisi käyttää? Kuusitoista vuotta Norjassa asuneena, äidinkieleltäni suomenkielisenä minulle on valjennut joitakin näkökohtia, joista luulen toiveajattelun karkonneen. Koskettelen kokouksia jättäen sivuun sellaiset kokoukset ja sosiaalisluonteiset tapaamiset, joiden kielenvalinta voi tapahtua erilaisin perustein.

Kommentar till professor Alho

Det gläder mig att min artikel om nordiska mötesspråk har rönt intresse också utomlands, många muntliga kommentarer har jag fått här hemma vilket också är till glädje. Antti Alho har en såtillvida ovanlig utsiktspunkt att han som finskspråkig finländare har gått över två språkmurar, och han kan därför se på problematiken utan (enligt sin egen definition) "önsketänkande". Jag ger honom uppriktigt rätt i de flesta påståenden han framför som kritik mot min artikel. Jag vill ändå kommentar dem ytterligare.

Rinnan kaikututkimuksen tekniikkaa kuvin

Heidelbergiläisen Wolfgang Leuchtin kirja rinnan kaikututkimuksista ilmestyy tarpeeseen: vastaavaa kuva-atlasta ei ole, ja oppikirjat aiheesta ovat vähintäänkin vanhahkoja. Kirjoittaja ei pyri korvaamaan oppikirjoja kuva-atlaksellaan, mutta varsinkin tutkimustekniikka on perusteellisesti selvitetty. Myös ultraäänianatomiasta on laaja katsaus, mutta toimenpiteet jäävät kuvaesimerkkien varaan.

Toimittanut Timo Klaukka

Pyhä Vitus, tanssitautisten ja vuoteenkastelijoiden parantaja

Pyhä Vitus (saks. Veit, ransk. Gui) tunnetaan nykyäänkin sen vuoksi, että reumaattisen infektion aiheuttamasta chorea minorista yhä käytetään toisinaan nimityksiä tanssitauti tai Pyhän Vituksen tanssi (saks. Veits-Tanz, engl. St. Vitus' dance ja ransk. dance de Saint-Gui). Englantilaiset tosin puhuvat taudista usein myös nimellä Sydenham's chorea kuuluisan englantilaisen lääkärin Thomas Sydenhamin (1624-89) mukaan.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030