Lehti 49: Liitto toi­mii 49/2016 vsk 71 s. 3188

Euroopan lääkärit israelissa

Euroopan lääkärijärjestö CPME kokoontui marraskuussa puolivuosittaiseen kokoukseensa Tel Avivissa.

Mervi Kattelus
Kuvituskuva 1

CPME keskusteli useista lääkekannanotoista, pakolaisten terveydenhuollosta sekä siitä, pitäisikö kansainvälisten kauppasopimusten yhteydessä pyrkiä sopimaan myös lääkäreiden ja muiden terveydenhuollon ammattilaisten liikkuvuutta helpottavasta ammattipätevyyksien vastavuoroisesta tunnustamisesta.

Innovatiivisten lääkkeiden saatavuutta, hintojen kohtuullisuutta sekä hinnoittelun avoimuutta korostava kannanotto hyväksyttiin. Euroopan lääkevirasto EMA on pyrkinyt kehittämään "adaptive pathways" uusille lääkkeille eli saamaan lääkkeitä jo varhaisemmassa vaiheessa käyttöön pienille potilasryhmille. Kannanoton mukaan tämä toiminta tulisi rajata vain tilanteisiin, joissa muuta vaihtoehtoista hoitoa ei ole, ja toiminnan tulisi olla potilasturvallisuuden vuoksi tarkkaan säänneltyä. Toinen hyväksytty lääkekannanotto painottaa lääkäreiden ja apteekkien työnjaon pitämistä selkeänä, vaikka yhteistyötä toki tarvitaan. Monissa Euroopan maissa apteekit ovat taloudellisista syistä laajentaneet palvelujaan perinteisesti lääkäreiden tontille kuuluviin asioihin.

Kannanotto pakolaisten terveydenhuollosta

Pakolaisten terveydenhuoltoa käsittelevä kannanotto tähdentää lääkärin eettistä velvollisuutta hoitaa kaikki potilaat syrjimättä. Näille potilaille tulisi antaa myös ennaltaehkäisevät palvelut sekä hoito pakomatkan sekä mahdollisen kidutuksen aiheuttaman post-traumaattisen stressin vuoksi.

Ammattipätevyyksien tunnustamisen sopimisesta kauppasopimusten yhteydessä tai niistä erillään todettiin tarvittavan lisäselvityksiä. Epäselvää on, mitä tulee tapahtumaan EU:n ja USA:n välille pitkään neuvotellulle TTIP -kauppasopimukselle. Joka tapauksessa ammattipätevyysneuvotteluita voitaisiin joutua käymään jokaisen USA:n osavaltion kanssa erikseen. CPME on aiemmin katsonut, että terveys tulisi jättää kokonaan sopimuksen ulkopuolelle.

Gazan alueelta vaikeinta päästä hoitoon

Kokouksen yhteydessä osa Lääkäriliiton edustajista vieraili Itä-Jerusalemissa palestiinalaisten Augusta Victoria -sairaalassa sekä tapasi Suomen suurlähettilään Anu Saarelan luona israelilaisia ja palestiinalaisia lääkäreitä. Potilashoito Israelin ja Palestiinan välillä toimii hyvin, palestiinalaisia potilaita lähetetään tarvittaessa hoitoon Israelin puolella oleviin sairaaloihin. Gazan alueelta on vaikeinta päästä hoitoon. Esim. syöpäpotilaat voivat joutua odottamaan viikkoja, jopa kuukausia, jotta saavat uudelleen luvan matkustaa Augusta Victoria -sairaalaan, joka on erikoistunut syövänhoitoon. Länsirannan alueelta sen sijaan hoitoon pääsy sujuu hyvin ja sairaalalla on oma bussikuljetus potilaille.

Lue myös

Israelin lääkäriliitto (IMA) on CPME:n liitännäisjäsen, jolla on puheoikeus, mutta ei äänestysoikeutta. IMA on saanut alkunsa pari vuotta Suomen Lääkäriliiton perustamisen jälkeen eli 1912. Aluksi juutalaisten lääkäreiden organisaatioksi perustettu järjestö on Israelin valtion perustamisen jälkeen vuodesta 1948 lähtien kasvanut laajemmaksi maassa toimivia lääkäreitä edustavaksi ammattiliitoksi.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030