Terveydenhuolto

Ilkka Taipaleelle Konrad ReijoWaaran palkinto

Psykiatri, sosiaalilääketieteen dosentti Ilkka Taipale on lähes 60 vuotta edistänyt syrjäytyneiden, yksinäisten ja huono-osaisten terveyttä ja asemaa.

Ulla Toikkanen
mikko kakela
Ilkka Taipale

Suomalainen Lääkäriseura Duodecim on myöntänyt psykiatri, sosiaalilääketieteen dosentti ja kansalaisaktivisti Ilkka Taipaleelle Konrad ReijoWaaran palkinnon. 

Palkinnon perusteluissa todetaan, että Ilkka Taipaleen ura suomalaisen sosiaalilääketieteen parissa on hengästyttävä. Hän on kollegoidensa arvostama ideanikkari, jota ajavat vahva sosiaalinen eetos ja auttamisen halu. 

Taipale (s. 1942) on lähes 60 vuoden ajan edistänyt syrjäytyneiden, yksinäisten ja huono-osaisten terveyttä ja asemaa yhteiskunnassa.

Taipale valmistui psykiatriksi 1972 ja väitteli 1980-luvun alussa asunnottomuudesta ja alkoholista. 1990-luvulla hän toimi sosiaalipsykiatrian professorina Tampereen yliopistossa sekä ylilääkärinä Kellokosken psykiatrisessa sairaalassa.

Lääkäriyden lisäksi järjestö- ja vaikuttamistyö on olennainen osa Taipaleen toimintakenttää. Hän on ollut mukana monissa sosiaalista oikeudenmukaisuutta ja vähäosaisten oikeuksia edistävissä järjestöissä sekä tehnyt ehdotuksia, ideoinut, kirjoittanut aloitteita ja rakentanut verkostoja luottamusrooleissa.

Lue myös

– Mennyt on mennyttä. Koen, että tulevat työt ovat yhtä tärkeitä. Osa prosesseista on pitkiä, osa yllättävän nopeita. Sen takia on hyvä olla monia projekteja käynnissä samanaikaisesti. En minä tiedä, miten paljon elämää on vielä jäljellä, osa projekteista jää ehkä kesken. Jos löytää hyvän porukan, niin he kyllä jatkavat työtä eteenpäin, Taipale sanoo tiedotteessa .

Yhtenä projektina ja tulevaisuuden haaveena hän mainitsee valtakunnallisen ja yleistajuisen lääketieteellisen lehden perustamisen.

– Suurelle yleisölle ja ammattilaisille suunnattu lääketieteellinen lehti, joka kattaa monta tieteenalaa ja on tasoltaan yhtä erinomainen kuin Ursan Tähdet ja avaruus – se on suuri haave, jonka toivon vielä toteutuvan.

Kirjoittaja

Ulla Toikkanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030