Terveydenhuolto

Savuttomille nikotiinituotteille tulossa tiukempi sääntely

Hallitus haluaa korvata laittoman nuuskan laillisesti myydyillä nikotiinipusseilla.

Anne Seppänen
Adobe

Hallitus esittää tiukempaa sääntelyä nikotiinipussien myyntiin ja haluaa ne kattavammin tupakkalain piiriin, kertoo sosiaali- ja terveysministeriö tiedotteessaan .

Tavoitteena on ehkäistä nikotiinipussien käyttöä nuorten keskuudessa ja korvata laiton nuuska laillisesti myydyillä nikotiinipusseilla.

Lue lisää: Käypä hoito -suositus nikotiiniriippuvuudesta on päivitetty

Savuttomien nikotiinipussien nikotiinirajaksi ollaan säätämässä enintään 16,6 milligrammaa nikotiinia grammassa tuotetta. Lisäksi tuotteiden sallittuja tuoksuja ja makuja rajoitettaisiin.

Hallussapito kiellettäisiin alaikäisiltä

Vähittäismyyntipakkauksiin vaadittaisiin jatkossa suomen- ja ruotsinkieliset terveysvaroitukset ja pakkausten ulkoasu yhdenmukaistettaisiin. Tuotteiden etämyynti kiellettäisiin ja tuotteiden maahantuontia rajoitettaisiin. Tuotteiden myynti, hallussapito ja maahantuonti kiellettäisiin alle 18-vuotiailta. 

Lue lisää: Kysy ja kirjaa potilaan nikotiinin käyttö

Tupakkalakiin esitetään savuttoman nikotiinituotteen määritelmää, joka kattaisi nikotiinipussien lisäksi tuotteet, jotka muistuttavat irtonuuskaa, purutupakkaa tai nenänuuskaa. Näiden tuotteiden käyttö kiellettäisiin esimerkiksi päiväkotien ja koulujen sisä- ja ulkotiloissa sekä leikkikentillä. 

Myös nikotiinittomien sähkösavukkeiden eli niin sanotun "vapen" hallussapito kiellettäisiin alakäisiltä. Tämä antaisi kouluille välineet puuttua vapen käyttöön.

Lain on tarkoitus tulla voimaan mahdollisimman pian.

Kirjoittaja

Anne Seppänen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030