Ajan­kohtai­sta 10/1997 vsk 52 s. 1165

Ensimmäinen Apollonia-palkinto professori Kauko K. Mäkiselle

Suomen Hammaslääkäriseura on myöntänyt turkulaiselle professori Kauko K. Mäkiselle ensimmäisen Apollonia-palkinnon tunnustukseksi ansiokkaasta hammaslääketieteellisestä tutkimustyöstä. Palkinnon suuruus on 50 000 markkaa, ja se jaetaan joka toinen vuosi.

Professori Kauko K. Mäkinen työskentelee Turun yliopistossa tutkimusprofessorina. Hänet tunnetaan erityisesti ksylitoliin liittyvistä uraauurtavista tutkimuksistaan. Ksylitolia hän on tutkinut jo 27 vuoden ajan. Kansainvälisesti hän on tullut tunnetuksi Yhdysvalloissa Michiganin yliopistossa työskentelemiensä yhteensä 14 vuoden aikana 1980- ja 1990-luvuilla. Tunnetuin hänen Michiganin yliopistossa vetämistään tutkimusprojekteista oli väliamerikkalaisessa Belizessä toteutettu täysksylitolipurukumin kokeilu kouluissa ja päiväkodeissa 1989-94.

Yhteistyö ksylitolituotteiden valmistajan kanssa käynnistyi yli 20 vuotta sitten, kun Huhtamäki Oy Leaf alkoi tutkia ja valmistaa ksylitolia sisältäviä makeisia ja purukumia. Ksylitolipurukumia annetaan nykyään lapsille päiväkodeissa ja kouluissa ruokailun jälkeen. Yhdessä parantuneen hammashygienian kanssa on suomalaislasten hampaiden kunto kohentunut huomattavasti ja hoitoon osataan hakeutua ajoissa.

Lue myös

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030