1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. PALKO: Psykoterapia kuuluu palveluvalikoimaan
Ajan­kohtai­sta

PALKO: Psykoterapia kuuluu palveluvalikoimaan

Tuoreen suosituksen mukaan myös muut psykososiaaliset hoito- ja kuntoutusmenetelmät kuuluvat terveydenhuollon palveluvalikoimaan.

PALKO: Psykoterapia kuuluu palveluvalikoimaan Kuva 1 / 1

Terveydenhuollon palveluvalikoimaneuvoston mukaan vaikuttavaksi todetut psykoterapiat ja muut psykososiaaliset hoito- ja kuntoutusmenetelmät kuuluvat mielenterveys- ja päihdehäiriöissä terveydenhuollon julkisesti rahoitettuun palveluvalikoimaan. Kyseiset menetelmät ovat häiriöiden keskeinen hoitomuoto lääkehoidon ohella, ja niitä tulee olla tarjolla osana eriasteisten häiriöiden hoitoa tai kuntoutusta, toteaa PALKO.

Arvioinnin ulkopuolelle jätettiin osa terapiamenetelmistä, koska suositusvalmistelussa haettiin tutkimusnäyttöä vain ammattilaisen ja potilaan psykologiseen vuorovaikutukseen perustuvista menetelmistä. Kuitenkaan suosituksen ulkopuolelle ei ole suljettu mitään muita menetelmiä, kunhan menetelmä on tutkitusti vaikuttava ja turvallinen.

Lue myös

Perusteluissa todetaan, että mielenterveys- ja päihdehäiriöiden hoitoa ja kuntouttamista on mahdollista aikaistaa, tehostaa ja lisätä. PALKOn mukaan tämä säästäisi yhteiskunnan varoja, kun vältetään hoitamattomista häiriöistä seuraavat kustannukset.

PALKO hyväksyi suosituksen "Psykoterapiat ja muut psykososiaaliset hoito- ja kuntoutusmenetelmät mielenterveys- ja päihdehäiriöiden hoidossa" marraskuun kokouksessaan. Suositus, perustelumuistio ja sen liitteet löytyvät PALKOn kotisivuilta.

Kuva: Fotolia

Kirjoittajat
Tiiamari Pennanen

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Työnjako uusiksi

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen haluaisi terveydenhuoltoon lisää moniammatillisuutta.

Kolumni
Mikä on minun vastuullani?

Kun on tekojen aika ja kerjäläinen ojentaa kätensä kadulla, kaikki muuttuu toiseksi, itsevarmuus hämmennykseksi, kirjoittaa Reetta Huttunen.

Ajassa
Kahdeksan hakee Valviran ylijohtajaksi

Virka täytetään ensi vuoden alusta viiden vuoden määräajaksi.

Tieteessä
Kliinisen työn ja tutkimuksen yhdistämistä pitäisi helpottaa

Turun yliopistossa väittelevä Minna Tervahartiala kokee, että tutkimustyö antoi syvempää ymmärrystä lääketieteestä ja sen kehityksestä.

Ajassa
Lastenortopedi epäilee MOT:n väitteitä

– Lapsia sidotaan vain lääketieteellisin perustein, HUS:n Uuden lastensairaalan kirurgian ylilääkäri sanoo.

Maailmassa
Kolmen instrumentin taitaja

Lauri Ahokkaan sormet käsittelevät yhtä tottuneesti tahtipuikkoa, konserttiflyygelin koskettimia ja silmämikroskooppia.