Ajan­kohtai­sta 3/1995 vsk 50 s. 219

Palleahermo-stimulaattori 3-vuotiaalle uniapnea-potilaalle

Tampereen yliopistollisessa sairaalassa asennettiin joulukuussa palleahermostimulaattori 3-vuotiaalle sentraalista uniapneaa sairastavalle lapselle. Leikkauksen suorittivat professori Hans Meisner Münch-enistä ja erikoislääkäri Tero Sisto TAYS:sta. Unenaikaisen hengityksen ylläpitämiseksi lapsi on aiemmin tarvinnut respiraattorin, mikä on rajoittanut perheen elämää hankalasti. Hereillä ollessaan lapsi hengittää normaalisti. Nyt palleahermoihin implantoitujen stimulaattorien antamat impulssit palauttavat lapsen oman palleahengityksen unenaikaisen hengityskatkoksen aikana. Laite on pienikokoinen, ja sen avulla lapsen elämälaatu paranee merkittävästi.

Leikkauksen jälkeen lapsen vanhemmat ja hoitoryhmä opettelivat laitteen käyttöä sopivan impulssin löytämiseksi. Potilasta seurannut apulaisylilääkäri Gerhard Baer kertoo, että alkuhankaluudet alkavat olla ohi ja lapsi on palannut kotiin. Münchenissä, jossa vastaavia stimulaattoreita on asennettu 24 lapselle, hoidon onnistumisessa ratkaisevaksi on todettu vanhempien älykkyys ja motivoituneisuus.

- Omaiset ovat hoidossa avainasemassa: kun vanhemmat osaavat laitteen käytön, kaikki toimii, toteaa Gerhard Baer.

- Tämän lapsen vanhemmat ovat koko ajan uskoneet laitteen tuovan avun, ja nyt alkaa potilas itsekin uskoa.

Lue myös

Yhdysvalloissa on julkaisujen mukaan potilaita, joilla on ollut palleahermostimulaattori yli 20 vuoden ajan. Implantoidut stimulaattorit on välillä vaihdettava; apulaisylilääkäri Baerin mukaan tavoite on, että laite toimii noin kymmenen vuoden ajan. Tamperelaispotilaalle asennettu stimulaattori on TAYS:n ja Tampereen teknillisen korkeakoulun yhteistyönä kehittämä laite, jota valmistetaan Tampereella.

Sentraalinen uniapnea on harvinainen sairaus: sitä sairastavia lapsia arvioidaan syntyvän yksi 25 miljoonaa ihmistä kohti vuodessa, eli Suomessa syntyisi yksi tällainen lapsi joka viides vuosi. Samana vuonna kuin nyt leikattu potilas syntyi Tampereella toinenkin sentraalista uniapneaa sairastava lapsi. Hänen vammansa on kuitenkin monimutkaisempi, eikä stimulaattoria toistaiseksi harkita hänelle. (Marianne Jansson)

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030