1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Sairaalan hävikki­ruuasta tuli hitti
Ajan­kohtai­sta 4/2020 vsk 75 s. 169

Sairaalan hävikki­ruuasta tuli hitti

Sairaalan hävikki­ruuasta tuli hitti Kuva 1 / 2 Kuva: Adobe/AOP
   

Ekologisuus ohjaa arjen valintoja Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa Kokkolassa.

– Esimerkiksi ravintohuollossa mietimme paljon ruokahävikkiä, kertoo ruokapalvelujohtaja Merja Ilomäki Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soitesta.

Noin vuosi sitten sairaalassa alkoi hävikkiruokamyynti ruokahävikin minimoimiseksi. Sairaalan kanttiini myy edellispäivältä yli jäänyttä ruokaa, joka on tehty valmiiksi, mutta ei ole ollut tarjolla.

Sairaalan ruokasalista löytyy päivittäin kolme lounasvaihtoehtoa.

– Joskus on vaikea ennakoida, mitä ihmiset syövät. Välillä ruokaa jää yli, välillä ei, Ilomäki jatkaa.

Suurin osa hävikkiruuan ostajista on sairaalan henkilökuntaa, mutta myös potilaita. Toimintaa ei ole mainostettu ulkopuolisille.

Myymättä ei jää mitään

Hävikkiruoka menee kaupaksi odotettua paremmin. Myymättä ei jää mitään.

– Ruoka menee saman tien. Jonoja on jo ennen kuin myynti alkaa.

Ilomäen mukaan vastaavaa toimintaa on muissakin sairaaloissa. Terveysviranomaisten vaatimukset aiheuttavat pienen lisätyön prosessiin.

Lue myös

– Viranomainen on tosi tarkka esimerkiksi jäähdyttämisen, tuoteselosteiden, pakkaamisen ja viimeisen käyttöpäivän suhteen.

Kokemukset ovat niin hyvät, että toimintaa aiotaan toistaiseksi jatkaa. Ruuanvalmistushävikkiä sairaalassa ei tule enää ollenkaan. Biojätettä kuitenkin yhä kertyy.

– Ihmisillä on vielä sellainen ajatustapa, että ruokaa otetaan koko rahan edestä ja heitetään biojätteeseen.

Ekologisuus ohjaa ravintohuoltoa muutenkin. Kokkolassa suositaan suomalaisia tuotteita ja lähiruokaa.

Kirjoittajat
Heli Väyrynen
heli.vayrynen@laakarilehti.fi

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Vahvistettuja koronavirustartuntoja yli 70 000

Tähän mennessä tautiin on kuollut 1 775 ihmistä, joista valtaosa Kiinassa.

Tieteessä
Väitös: D-vitamiinilla ei ole yhteyttä tyypin 1 diabetekseen sairastumiseen

Tyypin 1 diabetekseen sairastuvien ja terveiden lasten D-vitamiinipitoisuuksissa ei ole eroja missään ikävaiheessa, osoittaa väitöstutkimus.

Ajassa
THL päivitti moniresistenttien bakteerien torjuntaohjeen

Ohje päivitettiin sairaanhoitopiirien kanssa.

Tieteessä
Vakavasti sairaiden potilaiden aika hengityskoneessa voi lyhentyä C-vitamiinilla

Hoidon kesto lyhentyi keskimäärin 25 prosenttia, jos potilaat tarvitsivat hengityskonehoitoa yli 10 tunnin ajan.

Kommentti
Olemmeko kokonaan unohtaneet oman maan edun?

– Tietojärjestelmien kova ja salattu ydin on maamme rajojen ulkopuolella, kirjoittaa Heikki Laine.

Tieteessä
Elvyttämisestä harvoin apua iäkkäille sydämenpysähdyksen jälkeen

Yli 80-vuotiaat sydämenpysähdyksen saaneet menehtyvät usein elvytyksestä huolimatta.