1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Suomessa syrjitään skitsofreenikkoja
Ajan­kohtai­sta

Suomessa syrjitään skitsofreenikkoja

Suomessa tilanne on tuoreen kansainvälisen tutkimustuloksen mukaan jopa keskimääräistä pahempi muihin Euroopan maihin verrattuna.

Skitsofreniaa sairastavat henkilöt leimataan ja he kohtaavat syrjintää. Suomessa tilanne on tuoreen kansainvälisen tutkimuksen mukaan jopa keskimääräistä pahempi muihin Euroopan maihin verrattuna.

Skitsofreniaa potevien henkilöiden syrjintää esiintyy monessa muodossa. Tutkimusaineiston mukaan suomalaisista mielenterveyskuntoutujista puolet oli kokenut diagnoosinsa takia henkilökohtaiseen turvallisuuteen kohdistuvaa haittaa, kuten pahoinpitelyä tai päällekarkausta. Tällainen fyysisen muodon saanut syrjintä oli Suomessa kaksi kertaa tavallisempaa kuin keskimäärin kansainvälisesti.

Kaksi kolmesta suomalaisesta mielenterveyskuntoutujasta kertoi syrjinnästä ystäväpiirissä ja lähes puolet perheessään. Myös syrjintä työelämässä oli tavallista. Vain harva koki saaneensa positiivista erilliskohtelua mielenterveysongelmansa takia.

Syrjintä johtaa itsesyrjintään, ja enemmistö mielenterveyskuntoutujista oli diagnoosinsa takia jättänyt hakematta työtä tai koulutusta. Useimmat kokivat myös tarvetta piilotella diagnoosiaan muilta.

Kansainvälisessä vertailussa vain kolmessa maassa tilanne oli syrjintäkokemusten suhteen Suomea huonompi.

– Skitsofreniaan liittyvän leimautumisen vähentäminen tukee mielenterveyspalveluiden kehitystä. On mahdollista, että Suomessa riittämätön panostus mielenterveysavopalveluihin liittyy syrjiviin asenteisiin, sanoo THL:n tutkimusprofessori Kristian Wahlbeck.

Lancet-lehdessä julkaistu tutkimus kuvaa skitsofreniaa sairastavien ihmisten syrjintäkokemuksia 27 maassa. Suomessa tutkimus toteutettiin THL:n Vaasan toimintayksikön toimesta yhteistyössä Vaasan sosiaalipsykiatrisen yhdistyksen Sateenkaaritalon kanssa.

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
KKV: HUS jätti kilpailuttamatta hankintoja

Kilpailu- ja kuluttajaviraston mukaan HUS on tehnyt yhteensä miljoonien hankintoja kilpailuttamatta.

Ajassa
Psoriasis sai maailmanlaajuisen tietopankin

Kroonista ihon tulehdussairautta esiintyy eniten Länsi-Euroopassa.

Ajassa
"Ei tehdä salassa mitään"

Helsingin sote-johtaja Juha Jolkkonen torjuu kritiikin Uudenmaan erillisratkaisusta.

Kommentti
Sotakirurgian jökönä

– Jossakin vaiheessa tajusin, että oikeasti on mahdollista kuolla täällä, kirjoittaa Heidi Wikström Jemenistä.