Ajan­kohtai­sta

Syöpäsäätiöltä apurahoja ennätykselliset 7 miljoonaa euroa

Syöpätutkimukseen myönnettyjä apurahoja on jaettu 99 tutkijalle tai tutkimusryhmälle.

Tuomas Keränen
Kuvituskuva 1

Syöpäsäätiö ja Suomen Syöpäyhdistys ovat myöntäneet tänä vuonna apurahan lähes sadalle tutkimusryhmälle tai tutkijalle. Eilen myönnettyjä apurahoja jaettiin yhteensä 7 miljoonaa euroa. Syöpäsäätiön suurapurahat on myönnetty tänä vuonna neljälle tutkimusryhmälle, joiden tutkimus kestää useamman vuoden ajan. Suurapurahoja myönnettiin 1,6 miljoonalla eurolla.

Valtion rahoitus yliopistosairaaloille terveyden tutkimukselle on tipahtanut 16 vuodessa peräti 72 prosenttia. Tutkimusrahoitusta on myös entistä hankalampaa saada. Syöpäsäätiön teettämän tutkimuksen mukaan 70 prosenttia tutkijoista kertoo tilanteen hankaloituneen viimeisen 10 vuoden ajan.

– Lahjoitukset ovat aivan keskeisessä roolissa siinä, että tutkijat voivat tehdä huippututkimusta esimerkiksi uusien syöpähoitojen kehittämiseksi, toteaa tiedotteessa Syöpäsäätiön pääsihteeri Sakari Karjalainen.

Lue myös

Syöpätutkimukseen on myönnetty tänä vuonna Roosa nauha -rahastosta tutkimusrahoja sekä rintasyövän että munasarjasyövän biomarkkeri-tutkimukseen. Suurapurahan saaneen professori Jukka Westermackin tutkimus kohdistuu rintasyövän pahanlaatuisten solujen syntymistä estävään jarrumekanismiin, joka parhaimmillaan voi estää rintasyövän syntymisen kokonaan. Suuri rahoitus myönnettiin myös eturauhassyövän varhaisen diagnostiikan kehittämiseen.

Tarkemman listan apurahansaajista löydät täältä.

Kuva: Fotolia

Kirjoittajat

Tuomas Keränen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030