1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Tieliikennemelu lisää stressiä ja unihäiriöitä
Ajan­kohtai­sta

Tieliikennemelu lisää stressiä ja unihäiriöitä

Suomessa rakennukset suojaavat hyvin melulta.

Tieliikennemelu lisää stressiä ja unihäiriöitä Kuva 1 / 1

Noin 600 000 ihmistä altistuu Suomessa kotonaan korkeille tieliikennemelutasoille EU-mallin mukaisesti arvioituna. Todellisuudessa altistuvien määrä on pienempi, koska viileän ilmaston vuoksi Suomessa rakennukset ovat hyvin eristettyjä ja rakenteet vaimentavat liikennemelua huomattavasti tehokkaammin kuin monissa muissa Euroopan maissa. Tämä selviää THL:n tutkijoiden raportista.

Melu on tästä huolimatta ilmansaasteiden ohella yksi keskeisimmistä elinympäristön laatua heikentävistä tekijöistä myös Suomessa. Altistuminen melulle voi aiheuttaa muun muassa stressiä, vähentää viihtyvyyttä ja häiritä unta.

– Ihmisten hyvinvoinnille olisi eduksi, että rakennukset suunniteltaisiin niin, että mahdollisimman moni voisi sijoittaa makuuhuoneensa hiljaisen julkisivun puolelle. Kannattaisi suosia läpitalon huoneistoja tai sellaisia, joissa ikkunat ovat pihan puolelle, sanoo erikoistutkija Tarja Yli-Tuomi THL:sta tiedotteessa.

Melualueilla sijaitseviin rakennuksiin kannattaa rakentaa erityisen hyvä ääneneristävyys.

Tieliikenne merkittävin ympäristömelun lähde Euroopassa

Euroopan ympäristökeskuksen raportissa esitetään annos-vastesuhteet, joiden avulla voidaan määrittää tieliikennemelusta erittäin paljon häiriötä ja unihäiriöitä kokevien osuudet, kun melulle altistuminen tiedetään. Tieliikenne on merkittävin ympäristömelun lähde.

Yli-Tuomen mukaan kansainväliset altiste-vastesuhteet yliarvioivat tieliikennemelun häiritsevyyttä Suomessa, koska niissä ei oteta huomioon hyvin eristettyjä ja sitä kautta ääntä vaimentavia rakennuksia.

– Altiste-vastesuhteita laskettaessa asukkaiden altistuminen on määritelty rakennuksen tienpuoleisen julkisivun äänitason perusteella. Tarkempi arvio altistumisesta kuitenkin saadaan, jos otetaan huomioon asunnon ikkunoiden suunnat, kertoo hän tiedotteen mukaan.

Lue myös

Rakennus- ja huoneistorekisteriin olisi hyvä jatkossa lisätä tieto asunnon ikkunoiden suunnasta, jotta kunnissa voitaisiin paremmin arvioida tieliikenteen melulle ja ilmansaasteille altistuminen.

– Tiedosta olisi hyötyä myös tutkimuksissa, koska epätarkkuus altistumisarviossa voi vaikeuttaa tai jopa estää yhteyden löytymisen altistumisen ja terveyshaitan tai -hyödyn välille, kuvaa Yli-Tuomi tiedotteessa.

THL:n artikkelin aineisto perustuu laajaan Ympäristöterveyskyselyyn, jonka THL toteutti 2015−2016. Kysely lähetettiin 16 000 vähintään 25-vuotiaalle suomenkieliselle henkilölle, jotka Väestörekisterikeskus poimi satunnaisotannalla Helsingistä, Espoosta ja Vantaalta.

Kuva: Panthermedia

Kirjoittajat
Ulla Toikkanen

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Kannabiksen käyttö ei yleistynyt alaikäisillä

Sen sijaan yli 18-vuotiailla kannabiksen kokeilu ja käyttö lisääntyivät.

Ajassa
Suomessa määrätty e-resepti käy Kroatiassa

Palvelu laajenee myöhemmin myös muihin Euroopan maihin.

Ajassa
Pihlajalinna aloittaa yt-neuvottelut

Yhtiö tavoittelee 14 miljoonan vuosittaisia säästöjä.

Ajassa
Yli 2 300 hoitoa tehtiin luovutetuilla sukusoluilla

Yli 500 itsellistä naista ja naisparia sai viime vuonna hedelmöityshoitoja Suomessa.

Tieteessä
Rusto-hiushypoplasiaa sairastavien tarkka seuranta tarpeen oireista riippumatta

Seulonta on tarpeen muun muassa keuhkomuutosten ja syöpäriskin takia, osoittaa väitöstutkimus.

Ajassa
Käärmeenpurema tappaa 81 000–138 000 ihmistä joka vuosi

Käärmeen myrkky vaarantaa miljoonien ihmisten terveyden vuosittain.