1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Tieliikennemelu lisää stressiä ja unihäiriöitä
Ajan­kohtai­sta

Tieliikennemelu lisää stressiä ja unihäiriöitä

Suomessa rakennukset suojaavat hyvin melulta.

Tieliikennemelu lisää stressiä ja unihäiriöitä Kuva 1 / 1

Noin 600 000 ihmistä altistuu Suomessa kotonaan korkeille tieliikennemelutasoille EU-mallin mukaisesti arvioituna. Todellisuudessa altistuvien määrä on pienempi, koska viileän ilmaston vuoksi Suomessa rakennukset ovat hyvin eristettyjä ja rakenteet vaimentavat liikennemelua huomattavasti tehokkaammin kuin monissa muissa Euroopan maissa. Tämä selviää THL:n tutkijoiden raportista.

Melu on tästä huolimatta ilmansaasteiden ohella yksi keskeisimmistä elinympäristön laatua heikentävistä tekijöistä myös Suomessa. Altistuminen melulle voi aiheuttaa muun muassa stressiä, vähentää viihtyvyyttä ja häiritä unta.

– Ihmisten hyvinvoinnille olisi eduksi, että rakennukset suunniteltaisiin niin, että mahdollisimman moni voisi sijoittaa makuuhuoneensa hiljaisen julkisivun puolelle. Kannattaisi suosia läpitalon huoneistoja tai sellaisia, joissa ikkunat ovat pihan puolelle, sanoo erikoistutkija Tarja Yli-Tuomi THL:sta tiedotteessa.

Melualueilla sijaitseviin rakennuksiin kannattaa rakentaa erityisen hyvä ääneneristävyys.

Tieliikenne merkittävin ympäristömelun lähde Euroopassa

Euroopan ympäristökeskuksen raportissa esitetään annos-vastesuhteet, joiden avulla voidaan määrittää tieliikennemelusta erittäin paljon häiriötä ja unihäiriöitä kokevien osuudet, kun melulle altistuminen tiedetään. Tieliikenne on merkittävin ympäristömelun lähde.

Yli-Tuomen mukaan kansainväliset altiste-vastesuhteet yliarvioivat tieliikennemelun häiritsevyyttä Suomessa, koska niissä ei oteta huomioon hyvin eristettyjä ja sitä kautta ääntä vaimentavia rakennuksia.

– Altiste-vastesuhteita laskettaessa asukkaiden altistuminen on määritelty rakennuksen tienpuoleisen julkisivun äänitason perusteella. Tarkempi arvio altistumisesta kuitenkin saadaan, jos otetaan huomioon asunnon ikkunoiden suunnat, kertoo hän tiedotteen mukaan.

Lue myös

Rakennus- ja huoneistorekisteriin olisi hyvä jatkossa lisätä tieto asunnon ikkunoiden suunnasta, jotta kunnissa voitaisiin paremmin arvioida tieliikenteen melulle ja ilmansaasteille altistuminen.

– Tiedosta olisi hyötyä myös tutkimuksissa, koska epätarkkuus altistumisarviossa voi vaikeuttaa tai jopa estää yhteyden löytymisen altistumisen ja terveyshaitan tai -hyödyn välille, kuvaa Yli-Tuomi tiedotteessa.

THL:n artikkelin aineisto perustuu laajaan Ympäristöterveyskyselyyn, jonka THL toteutti 2015−2016. Kysely lähetettiin 16 000 vähintään 25-vuotiaalle suomenkieliselle henkilölle, jotka Väestörekisterikeskus poimi satunnaisotannalla Helsingistä, Espoosta ja Vantaalta.

Kuva: Panthermedia

Kirjoittajat
Ulla Toikkanen

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Prep-hoidolla ehkäistään HIV-tartuntoja

Hoito on tarkoitettu ihmisille, joilla on suuri riski saada HIV-tartunta.

Ajassa
Näin puolueet haluavat jatkaa sotea

Viiden järjestäjän mallilla ei ole vieläkään suosiota.

Ajassa
Ovatko lääkärit valmiita digitalisaatioon?

Opiskelijat ja dekaanit virittelevät EU-tason yhteistyötä digitalisaatioon varautumisessa.

Kommentti
Me onnekkaat

– Moni tuntee sekä kylmän hien että epämiellyttävää helpotuksen tunnetta, kirjoittaa Heidi Wikström.

Ajassa
Sari Tanus: Sote-uudistus pienemmissä kokonaisuuksissa

Tanus painottaisi sotessa perusterveydenhuoltoa, ennaltaehkäisyä ja kuntoutusta.

Ajassa
Mirka Soinikoski: Ei tehdä arvovaltakiistaa sote-alueiden nimestä ja määrästä

Valinnanvapaus voisi perustua palveluseteleihin, katsoo vihreiden tuore kansanedustaja.