Ajan­kohtai­sta

TYKS räätälöi täydennyskoulutusta toiveiden mukaan

TYKS järjestää alueen terveyskeskuslääkäreille täydennyskoulutusta, jonka sisällön lääkäri itse määrittelee.

Suvi Sariola
Kuvituskuva 1
Adobe/AOP

Varsinaissuomalaiset terveyskeskuslääkärit voivat hakeutua TYKS:n sairaaloihin täydennyskoulutukseen, jonka sisällön he itse määrittelevät. Koulutus kestää viisi päivää.

– Ideana on, että terveyskeskuslääkärit pääsevät toivomalleen erikoisalalle täydentämään tietojaan ja tutustumaan hoitokäytäntöihin. Samalla he tutustuvat kollegoihin, joita konsultoivat työssään, kuvaa erikoislääkäri Elina Bergman.

Hän koordinoi toimintaa Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin perusterveydenhuollon yksikössä.

Täydennyskoulutukselle voi olla myös erityistarpeita, jos terveyskeskuksessa esimerkiksi käynnistetään uutta toimintaa.

Tavoitteet määriteltävä etukäteen

Koulutukseen tulevan on kuitenkin itse tiedettävä, mitä haluaa oppia, ja määriteltävä tavoitteensa etukäteen.

Parhaiten ovat Bergmanin mukaan täyttäneet tehtävänsä melko täsmälliset tavoitteet. Päihde- ja korvaushoitopotilaita hoitava terveyskeskuslääkäri tutustuu addiktiopoliklinikan toimintaan. Äitiysneuvolan lääkäri haluaa oppia ultraäänitutkimuksia. Terveyskeskukseen on perustettu uusi haavapoliklinikka, ja sitä varten räätälöidään oma jakso.

– Viiden päivän jakso on niin lyhyt, että sairaalan pitää suunnitella koulutus hyvin. Toisaalta on arvioitava, mitä siinä ajassa on mahdollista oppia. Vastaanottavalta poliklinikalta tai klinikalta kannattaa nimetä lääkäri, joka neuvottelee koulutettavan kanssa etukäteen tämän tavoitteista.

Bergman kertoo terveyskeskuslääkärien palautteen olleen todella hyvää.

– He ovat kokeneet saaneensa konsultoida rauhassa ja saaneet vahvistuksen, että omat toimintatavat ovat oikeat. Yksi koulutettava kertoi päässeensä näkemään toimenpiteitä, joita ei omana opiskeluaikana ollut olemassakaan, mutta joista nyt tulee potilaita jatkohoitoon terveyskeskukseen.

Lue myös

Palkan koulutusjaksolta maksaa työnantaja. Bergmanin mukaan moni työnantaja on suhtautunut koulutukseen positiivisesti, mutta viikon palkallinen poissaolo koetaan melko isona sijoituksena.

– Toivoisin että työnantajat näkisivät tämän mahdollisuutena kehittää henkilöstön osaamista ja suunnittelisivat, mitä osaamista tarvitaan, ja kuka sitä lähtee hankkimaan.

Tänä vuonna koulutukset on jouduttu perumaan koronan takia. Sitä ennen niissä ehti käydä 11 lääkäriä.

Koulutusmallia kutsutaan ketjulähettitoiminnaksi. Elina Bergman ei tunne nimen taustaa, mutta samaa nimeä käytetään vastaavassa toiminnassa ainakin Pirkanmaalla, Etelä-Pohjanmaalla ja Pohjois-Savossa.

Kirjoittajat

Suvi Sariola

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030