1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Varusmiehet saavat hyvää hoitoa puolustusvoimissa
Ajan­kohtai­sta

Varusmiehet saavat hyvää hoitoa puolustusvoimissa

Puolustusvoimissa on silti ajoittain lääkärivajetta.

Varusmiehet saavat hyvää hoitoa puolustusvoimissa Kuva 1 / 1

Puolustusvoimien terveydenhoito vertautuu muuhun julkiseen terveydenhuoltoon, selviää Pohjois-Suomen aluehallintoviraston raportista.

Puolustusvoimien terveydenhuollon suunnitelmallinen valvonta vuosina 2016-2018–raportista selviää, että hoidosta tehtyjen kantelujen ja muistutusten määrä on ollut vähäinen ja potilasturvallisuutta vaarantaneet tapahtumat ovat olleet hyvin poikkeuksellisia.

– Hoitoon pääsy toteutuu pääsääntöisesti potilaiden terveydentilan edellyttämässä ajassa. Sairaanhoitopiirien kanssa tehtyjen kumppanuussopimusten mukaisesti erikoissairaanhoitoon pääsy toteutuu nopeammin kuin julkisessa terveydenhuollossa, todetaan tiedotteessa.

Puolustusvoimien tilat mahdollistavat tällä hetkellä terveydenhuollon toiminnan kohtalaisen hyvin, mutta kehitettävää löytyy valtaosasta kohteista.

– Ohjaus- ja arviointikäynneiltä terveysasemilta saatu palaute oli hyvää. Käynnit koettiin hyödyllisiksi ja potilasturvallisuutta parantaviksi ja ne tukivat omavalvonnan kehittämistä.

Lue myös

Onnistuneesta hoidon järjestämisestä huolimatta, puolustusvoimissa podetaan ajoittain lääkäripulaa.

– Aktiivisia rekrytointitoimenpiteitä on jatkettu, minkä lisäksi lääkäri- ja hammaslääkärityövoiman saamiseksi on mahdollista hakea myös uusia ratkaisuja esimerkiksi urapolkusuunnittelun, kurssi- ja koulutustarjonnan ja muiden työnantajien kanssa tehtävien yhteisrekrytointien kautta. Yliopistojen kanssa tehtävän koulutusyhteistyön mahdollisuuksia ollaan puolustusvoimissa selvittämässä.

Varusmiesten terveydenhuollon järjestäminen kuuluu Sotilaslääketieteen keskukselle. Organisaatiovalvonta ja ohjaus ovat Valviran ja Pohjois-Suomen aluehallintoviraston vastuulla.

Kuva: Fotolia

Kirjoittajat
Tuomas Keränen

Etusivulla juuri nyt

Tieteessä
Yksikin kysymys kertoo potilaan pärjäämisestä

Potilaan pärjäämisen tunnetta mittaavan PEI-mittarin osuvuus suomalaisessa terveyskeskusympäristössä on hyvä, ilmeni Elina Tolvasen väitöstutkimuksessa.

Tieteessä
Kuolleisuus väheni 15 prosenttia, kun ensihoitolääkäri osallistui vakavan aivovamman ensihoitoon

Väitöskirjan tehneen Toni Pakkasen mukaan ensihoitolääkärien antamalla hoidolla on myös merkittävä myönteinen kustannusvaikutus yhteiskunnalle.

Tieteessä
Endometrioosista laaja rekisteritutkimus

Tutkimuksen kohteena on 50 000 potilasta, kirjoittaa Yliopisto-lehti.

Ajassa
Metformiinivalmisteille vaatimus nitrosamiinitestauksesta

Euroopan lääkevirasto EMA ja kansalliset lääkeviranomaiset haluavat varmistaa potilasturvallisuuden varotoimenpiteenä.

Kommentti
Turmiolan Tommin kuurot korvat

Koronaviestinnässä olemme siirtyneet sota-ajan selkeydestä pitkittyvän kylmän sodan propagandaan, kirjoittaa Sally Järvelä.

Kolumni
Vanhuksen kuolema

Vuosi 2020 on tehnyt näkyväksi pari lausetta, jotka eivät millään jätä rauhaan, kirjoittaa Jani Kaaro.