Ajan­kohtai­sta

Vastalääke ry aikoo laajentaa uusille paikkakunnille

Yhdistys on saanut 61 000 euron apurahan.

Tiiamari Pennanen
Kuvituskuva 1
Adobe/AOP

Tieteen tiedotus ry on myöntänyt lääketieteen opiskelijoiden Vastalääke ry:lle kaksivuotisen 61 000 euron apurahan. Apuraha on suunnattu kaksivuotiselle Vastalääkettä virheellisille ja epäselville terveysväittämille -hankkeelle.

Vastalääke ry on Turun lääketieteellisen tiedekunnan opiskelijoiden perustama yhdistys, joka julkaisee verkkosivuillaan tutkimuksiin perustuvia helppotajuisia artikkeleita terveydestä. Yhdistyksen tavoitteena on popularisoida lääketiedettä ja korjata virheellisiä julkisuudessa leviäviä terveysväittämiä.

Toistaiseksi yhdistys on toiminut pääosin Turussa ja Helsingissä, kertoo Vastalääke.fi:n päätoimittaja ja Turun lääketieteellisen tiedekunnan opiskelija Elias Mokkala. Nyt saadun apurahan turvin on tarkoitus laajentaa toimintaa kaikkiin lääketieteellisen tiedekuntiin ympäri maata ja järjestää opiskelijoille aloituskoulutukset.

– Tavoitteena on, että meillä olisi koko valtakunnan laajuinen Vastalääke-organisaatio, johon ovat tervetulleita lääketieteen opiskelijoiden lisäksi myös muut terveysalojen opiskelijat, kertoo Mokkala.

Tarvetta tieteeseen perustuvalle tiedolle ja puuttumista julkisuudessa esitettyihin virheellisiin tiedeväittämiin on jatkuvasti, sanoo Mokkala. Esimerkiksi luontaistuotteita markkinoidaan hänen mukaansa usein väitteillä, jotka eivät perustu tutkimuksiin. Myös koronapandemian uutisoinnissa on hänen mukaansa nähty virheellisten väitteiden leviämistä.

Lue myös

– Esimerkiksi koronan hoitoon liittyvissä uutisissa on jossain tapauksissa vedetty aika äkkiä johtopäätöksiä alustavista tutkimustuloksista ja lähdetty povaamaan, että onko tässä nyt uusi hoito.

Vastalääkkeen artikkelit ovat lääketieteen opiskelijoiden kirjoittamia, ja ne tehdään usein yhteistyössä aiheeseen perehtyneiden lääkärikollegoiden kanssa. Artikkelit pureutuvat erilaisten terveysväittämien todenperäisyyteen väite kerrallaan.

Lisäksi sivustolla julkaistaan näkökulmakirjoituksia, jotka ovat yhdistyksen jäsenten ja ulkopuolisten asiantuntijoiden, kuten lääkärien, kannanottoja ajankohtaisiin terveysaiheisiin. Lääkärit voivat olla yhteydessä verkkosivuston toimituskuntaan ja tarjota puheenvuoroaiheita.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030