• Marko Vesanen

Pitäisikö raudan antoa suoneen lisätä vai rajoittaa?

Raudan imeytyminen ja hyväksikäyttö elimistössä on hallittu kierrätysjärjestelmä, jossa hukkaa syntyy vähän. Ravinnon raudan ja kulutuksen epäsuhta avaa portit tehokkaammalle imeytymiselle ja päinvastoin. Sairastamisen yhteydessä tilanne muuttuu, kun maksan syntetisoima hepsidiini estää raudan imeytymistä suolistosta ja jo olemassa olevan raudan hyväksikäyttöä (11 Coyne DW. Hepcidin: clinical utility as a diagnostic tool and therapeutic target. Kidney Int 2011;80:240-4, doi:10.1038/ki.2011.41.). Mekanismi on vuosituhansien kuluessa kehittynyt suojakeino, jolla estetään taudinaiheuttajia imemästä elinvoimaa raudasta.

Erikoissairaanhoidossa tunnetaan potilasryhmiä, joiden raudanpuutteen korjaamiseen ainoa menestyksekäs keino on raudan normaalin imeytymisen ohittaminen antamalla rauta suoneen, esimerkiksi dialyysihoidossa olevat potilaat (22 Vaziri ND. Understanding iron: promoting its safe use in patients with chronic kidney failure treated by hemodialysis. Am J Kidney Dis 2013;61:992-1000.). Suonensisäinen rautahoito ei ole vain erikoissairaanhoitoon rajoittuva keino, mutta ohjeistus yleislääkäreille on puutteellista. Hoitosuositusta raudanpuuteanemian hoidosta ei ole, eivätkä kroonisten sairauksien hoitosuositukset ainakaan nopealla vilkaisulla ohjaa aktiivisesti antamaan rautaa suoneen.

Tuore meta-analyysi (33 Litton E, Xiao J, Ho KM. Safety and efficacy of intravenous iron therapy in reducing requirement for allogeneic blood transfusion: systematic review and meta-analysis of randomised clinical trials. BMJ 2013;347:f4822, doi:10.1136/bmj.f4822.) päätyi siihen, että suonensisäinen rautahoito on turvallista ja tehokasta valikoiduille potilaille ja se vähentää verensiirtojen tarvetta. Esiin nousi myös hoidon varjopuoli, lisääntynyt infektiovaara. Rauta lisää vapaiden radikaalien määrää ja heikentää immuunivastetta - rautainfuusio voi siis mahdollistaa mikrobeille paremmat kasvuolosuhteet. Esimerkiksi dialyysipotilaille hoitoa ei suositella ainakaan akuutin tulehduksen aikana. Toisaalta kroonisesti sairaiden puolustuskyky on pysyvästi huonontunut, ja tuskinpa raudanpuutteesta kärsivät ovat yleensäkään vertailuväestöä vastustuskykyisempiä (44 Tansarli GS, Karageorgopoulos, Kapaskelis A ym. Iron deficiency and susceptibility to infections: evaluation of the clinical evidence. Eur J Clin Microbiol Infect Dis 2013;32:1253-8.).

Varoitukset anafylaktisen reaktion ja ekstravasaation mahdollisuudesta ovat rajoittaneet suonensisäisen rautahoidon käyttöä, vaikka käsitys vaarallisuudesta perustuu vanhaan tutkimusaineistoon ja on sittemmin osittain kumottu. Esimerkiksi TYKS:n infuusiopoliklinikalla muistissa ei ole ainuttakaan anafylaktista tai vakavaa allergista reaktiota. Lääkkeen antotapakin on muuttunut, sillä uudet kertaluonteisesti annettavat valmisteet korvaavat aiemman viikkoja kestäneen hoidon.

Esimerkkejä tutkimukseen perustuvista ja puolusteltavista käyttöaiheista riittää. Tulehduksellisen suolistosairauden aiheuttama verenhukka on korjattavissa tehokkaammin antamalla rautaa suoneen (66 Lindgren S, Wikman O, Befrits R ym. Intravenous iron sucrose is superior to oral iron sulphate for correcting anaemia and restoring iron stores in IBD patients: a randomised, controlled, evaluator-blind, multicentre study. Scand J Gastroenterol 2009;44:838-45.). Leikkausta tai suolen tähystystä odottavien potilaiden rautavarastojen täydentäminen suonensisäisesti on yleistynyt, vaikka näyttöä asian tueksi ei ole helppo löytää. Toisaalta vaikka raudanpuutteen nopea korjaaminen raskausaikana kohentaa äidin elämänlaatua ja ehkä myös syntyvän lapsen lähtökohtia, ainakaan ensimmäisen raskauskolmanneksen aikana sitä ei voida vielä suositella (55 Khalafallah AA, Dennis AE, Ogden K ym. Three-year follow-up of a randomised clinical trial of intravenous versus oral iron for anaemia in pregnancy. BMJ Open 2012;2, doi: 10.1136/bmjopen-2012-000998.).

Jos rautatabletit eivät näytä tehoavan, syynä on useimmiten huono hoitomyöntyvyys. Tilanne voi kohentua vaihtamalla valmistetta ja muuttamalla ruokavaliota imeytymistä tehostavaan suuntaan, mutta entä sitten, kun mikään ei auta? Selvitettäessä, imeytyykö suun kautta saatu rauta riittävästi, laboratoriotutkimuksista voi olla hyötyä (retikulosyytit, punasolujen keskitilavuus, transferriinireseptori ja sen saturaatioaste) (77 Thomas DW, Hinchliffe RF, Briggs C ym. Guideline for the laboratory diagnosis of functional iron deficiency. Br J Haematol 2013;161:639-48.). Hepsidiinin suuri pitoisuus hoitoa aloitettaessa ja muuttumattomuus kahden viikon hoidon aikana ovat erään tutkimuksen mukaan merkki huonosta hoitovasteesta (88 Bregman DB, Morris D, Koch TA ym. Hepcidin levels predict nonresponsiveness to oral iron therapy in patients with iron deficiency anemia. Am J Hematol 2013;88:97-101.).

Kun halutaan välttää tai ainakin vähentää raudanpuutteen vuoksi tehtäviä verensiirtoja, raudan antaminen suoneen on kustannustehokas hoito. Suoneen annettu rauta pyrkii korjaamaan elimistön puutostilaa eikä vain lievitä oireita, ja siksi se on fysiologisempi hoito. Potilasvalinta, turvallinen infuusiotekniikka ja oikea ajoitus voivat vähentää hoidon ongelmia. Kansallinen tai kansainvälinen hoitosuositus voisi olla tarpeen rationaalisten käytäntöjen tueksi.

Lisää aiheesta

Pitkäaikainen happosalpaajan käyttö altistaa raudanpuutteelle
Mikä mittariksi taaperoikäisen raudanpuutteelle?
Keliakia piilottelee pitkään

Kirjoittajat
Marko Vesanen
LL, sisätautien ja kliinisen hematologian erikoislääkäri
TYKS, medisiininen tulosalue, akuutti sisätautihoito
Kirjallisuutta
1
Coyne DW. Hepcidin: clinical utility as a diagnostic tool and therapeutic target. Kidney Int 2011;80:240-4, doi:10.1038/ki.2011.41.
2
Vaziri ND. Understanding iron: promoting its safe use in patients with chronic kidney failure treated by hemodialysis. Am J Kidney Dis 2013;61:992-1000.
3
Litton E, Xiao J, Ho KM. Safety and efficacy of intravenous iron therapy in reducing requirement for allogeneic blood transfusion: systematic review and meta-analysis of randomised clinical trials. BMJ 2013;347:f4822, doi:10.1136/bmj.f4822.
4
Tansarli GS, Karageorgopoulos, Kapaskelis A ym. Iron deficiency and susceptibility to infections: evaluation of the clinical evidence. Eur J Clin Microbiol Infect Dis 2013;32:1253-8.
5
Khalafallah AA, Dennis AE, Ogden K ym. Three-year follow-up of a randomised clinical trial of intravenous versus oral iron for anaemia in pregnancy. BMJ Open 2012;2, doi: 10.1136/bmjopen-2012-000998.
6
Lindgren S, Wikman O, Befrits R ym. Intravenous iron sucrose is superior to oral iron sulphate for correcting anaemia and restoring iron stores in IBD patients: a randomised, controlled, evaluator-blind, multicentre study. Scand J Gastroenterol 2009;44:838-45.
7
Thomas DW, Hinchliffe RF, Briggs C ym. Guideline for the laboratory diagnosis of functional iron deficiency. Br J Haematol 2013;161:639-48.
8
Bregman DB, Morris D, Koch TA ym. Hepcidin levels predict nonresponsiveness to oral iron therapy in patients with iron deficiency anemia. Am J Hematol 2013;88:97-101.

Lisää aiheesta

Uusimmat

Luetuimmat

Uusimmat | potilaanlaakarilehti.fi

Etusivulla juuri nyt

Työssä
Raudanpuute ilman anemiaa - Miten ferritiiniarvoa tulkitaan?

Plasman ferritiinipitoisuuden mittaus on elimistön rautapitoisuuden perusseulontakoe. Sen tulkinta ei ole kuitenkaan aina helppoa.

Kommentti
Pitää huomata ja haluta

– Moni meistä voi vaikuttaa vanhuksen kohtaloon, kirjoittaa Heidi Wikström.

Työssä
Raudanpuute ilman anemiaa - Miten ferritiiniarvoa tulkitaan?

Plasman ferritiinipitoisuuden mittaus on elimistön rautapitoisuuden perusseulontakoe. Sen tulkinta ei ole kuitenkaan aina helppoa.

Ajassa
Kuntodoping jää helposti huomaamatta

Kuntodoping on tuttu ilmiö myös lapsettomuusongelmista kärsivien pariskuntien kanssa työskentelevälle naistentautien erikoislääkäri Varpu Rannalle.

Liitossa
Kenen kuuluu maksaa Kanta-palveluista?

Yksi Lääkäriliiton eduskuntavaalitavoitteista on siirtää Kanta-palveluiden käyttö­kustannukset valtiolle.

Pääkirjoitus
Hoivakotiin kuuluu lääkäri

Pitääkö huonokuntoisen ja muistisairaan ikäihmisen lähteä hoivakodista terveysasemalle päästäkseen lääkäriin? kysyy Pekka Nykänen.

Liitossa
Vastaanotto kuuluu potilaalle

– Tilastointi on järkevää vain, jos dataa käytetään toiminnan kehittämiseen, kirjoittaa Katri Männikkö.

Tieteessä
Akuutin umpilisäketulehduksen hoidossa tarvitaan tarkempia diagnooseja

Varjoainetehosteisella tietokonetomografiatutkimuksella saavutettiin erinomainen diagnostinen tarkkuus riippumatta radiologin kokemuksesta.