• Sari Kosonen

Lääkäriliitto haluaa puolustaa heikoimpia

Lääkäriliitto on laatinut eduskuntavaalitavoitteensa. Niihin kuuluu mm. saattohoidon turvaaminen kaikille sitä ­tarvitseville ja haavoittuvassa asemassa olevien suojeleminen uskomushoitojen ongelmilta.

Lääkäriliitto haluaa puolustaa heikoimpia Kuva 1 / 1

– Lääkäriliiton agendalla ovat jo pitkään olleet lääkärikoulutuksen ja lääketieteellisen tutkimuksen resurssien turvaaminen. Näiden lisäksi päätavoitteitamme ensi kevään eduskuntavaaleja ajatellen ovat edelleen mm. saattohoidon turvaaminen ja uskomushoitojen tarjoamisen kieltäminen haavoittuvassa asemassa oleville, kertoo liiton Politiikka-toimialan johtaja Heikki Pärnänen.

– Tavoitteista monet eivät ole vielä toteutuneet, ovat toteutuneet riittämättömästi tai niihin kohdistuu ajankohtaisia uhkia. Siksi pyrimme saamaan näitä asioita seuraavaan hallitusohjelmaan. Pidämme niitä esillä erilaisissa tapaamisissa poliitikkojen, johtavien virkamiesten ja median edustajien kanssa.

– Toivomme myös, että liiton jäsenet vievät näitä tavoitteita eteenpäin omissa verkostoissaan. Monilla jäsenillä on omia, vahvoja vaikutuskanaviaan. Ja onhan meillä tälläkin hetkellä seitsemän lääkärikansanedustajaa, ja vielä paljon suurempi joukko lääkäreitä on asettumassa ehdolle kevään eduskuntavaaleissa, Pärnänen muistuttaa.

Kuolevilla oltava oikeus laadukkaaseen saattohoitoon

Saattohoidon tavoitteena on hoitaa elämän loppuvaiheessa olevaa parantumattomasti sairasta potilasta siten, että hänen jäljellä olevan elämänsä laatu on mahdollisimman hyvä. Julkinen palvelujärjestelmämme ei kuitenkaan tarjoa näitä palveluita riittävästi, eikä nykyinen hoitotakuulainsäädäntö tue saattohoidon saatavuutta. Saattohoidon palveluiden laadussa ja saatavuudessa on lisäksi huomattavia alueellisia eroja.

Jokaisella kuolevalla ihmisellä tulee olla oikeus hyvään saattohoitoon tarpeidensa ja toiveidensa mukaisesti sairaaloiden lisäksi kotona, palvelutaloissa ja vanhainkodeissa. Hyvin järjestetyt saattohoitopalvelut vähentävät erikoissairaanhoidon kustannuksia, esimerkiksi päivystyskäyntejä.

Sosiaali- ja terveysministeriö julkisti vuonna 2017 työryhmäraportin palliatiivisen hoidon ja saattohoidon järjestämisestä. Raportissa on kuvattu saattohoidon kehittämistarpeita. Lääkäriliiton mukaan lainsäädännöllä tulee turvata saattohoitopalvelut koko väestölle tämän suosituksen tasoisesti.

Uskomushoitojen ongelmilta suojeltava

Lääkäriliitto on vakavasti huolissaan uskomushoitoihin liittyvistä vaarallisista lieveilmiöistä ja niiden harjoittajien antamista katteettomista lupauksista sairauksien diagnosoinnissa ja hoidossa.

Lääkäriliiton mielestä väestöä tulee suojella uskomushoitojen ongelmilta erityisellä lainsäädännöllä. Lailla tulee kieltää uskomushoitojen tarjoaminen lapsille ja muille haavoittuville ryhmille, vakavasti sairaille (esimerkiksi syöpäsairaudet, psyykkiset sairaudet, diabetes, epilepsia) ja raskaana oleville. Vakavien sairauksien diagnosointi ja hoitaminen on perusteltua rajata virallisen terveydenhuollon ja tunnustettujen terveydenhuollon ammattilaisten toiminnan piiriin.

Lisäksi uskomushoitojen markkinointia tulee nykyisestään huomattavasti rajoittaa. Markkinoinnissa ei saa antaa ymmärtää, että näillä hoitomuodoilla olisi todistettu olevan terveysvaikutuksia, puhumattakaan siitä, että niillä väitetään voitavan diagnosoida tai hoitaa sairauksia. Viranomaisten tulisi myös tehokkaasti pystyä puuttumaan epäasialliseen ja laittomaan toimintaan.

Lääketieteellisen tutkimuksen rahoitus turvattava

Suomalainen lääketieteellinen tutkimus on huippuluokkaa maailmassa. Sen taso ja rahoitus on turvattava myös jatkossa.

Valtion tutkimusrahoitusta on suunnattava strategisen tutkimuksen lisäksi pitkäjänteiseen tutkijalähtöiseen huippututkimukseen. Yliopistojen kykyä ja valmiutta kilpailla myös kansainvälisestä rahoituksesta on edelleen vahvistettava. Suomen EU-puheenjohtajuuskausi vuoden 2019 jälkipuoliskolla on erinomainen tilaisuus nostaa esiin koulutuksen, tutkimuksen ja osaamisen merkitystä koko Euroopan kilpailukyvylle.

Lääkäriliitolla on myös muita eduskuntavaalitavoitteita. Kaikki Lääkäriliiton tavoitteet ovat luettavissa liiton verkkosivuilla: www.laakariliitto.fi/uutiset/linjauksia

Lisää aiheesta

Lääkärin työ muuttuu
Vielä ehdit tilata vuoden 2019 jäsenmaksun e-laskuna
Vuoden teemana on luottamus

Kirjoittajat
Sari Kosonen

Lisää aiheesta

Uusimmat

Luetuimmat

Uusimmat | potilaanlaakarilehti.fi

Etusivulla juuri nyt

Kolumni
Puhu suomea!

– Sivistys piilee jossain muualla kuin lääkärilatinan katveessa, kirjoittaa Reetta Huttunen.

Ajassa
Kohututkijaa voi odottaa kuolemantuomio

Ihmisalkion geenien muuntelijaa syytetään lahjonnasta ja tiedemaailman sääntöjen rikkomisesta.

Kolumni
Puhu suomea!

– Sivistys piilee jossain muualla kuin lääkärilatinan katveessa, kirjoittaa Reetta Huttunen.

Ajassa
Taas uusi tuhkarokkotapaus Suomessa

Jatkotartunnat ovat hyvin epätodennäköisiä.

Ajassa
Lobbaa meitä, lääkäri

Neljä kunnallispoliitikkoa kertoo, miksi he toivovat lääkäreiltä nykyistä enemmän yhteydenottoja. Yksi heistä on Nelli Nurminen.

Tieteessä
Vanhemman psyykeongelma altistaa kiintymyssuhdehäiriölle

Erityisesti alkoholi- ja huumeriippuvuus sekä äidin masennus ovat yhteydessä lapsen häiriöön.

Tieteessä
Paluu psykiatriseen sairaalahoitoon vaihtelee alueittain

Kymenlaaksossa palasi vuoden kuluessa 28 prosenttia, Länsi-Pohjassa 53 prosenttia.

Liitossa
Johanna Suur-Uski teki voittajaposterin

Johanna Suur-Uski on selvittänyt rintasyöpään liittyvien sairauspoissaolojen sosioekonomisia eroja.