Terveydenhuolto

IS: Pakkorokotuksia kannattaneen lääkärin itsemurha kuohuttaa Itävallassa

Julkaisemiensa viestien mukaan Lisa-Maria Kellermayr sai muun muassa tappouhkauksia. Hänen vastaanotolleen ilmaantui myös ”potilaita”, joiden ainoa tarkoitus oli häiritä lääkärin työtä.

Hanna Kauppinen
Adobe/AOP

Itävaltaa on järkyttänyt korona­rokotuksia kannattaneen lääkärin itsemurha kuukausien viha­kampanjan jälkeen. Lääkäri Lisa-Maria Kellermayrin kuolema on saanut tuhannet ihmiset osoittamaan mieltään, ja liittopresidentti Alexander Van der Bellen on tuominnut jyrkästi vihan lietsomisen, Ilta-Sanomat kertoo .

Seewalchen am Atterseessa lähellä Salzburgia vastaanottoa pitänyt 36-vuotias Kellermayr oli vilkas keskustelija, joka kampanjoi koronarokotusten ja rajoitustoimien puolesta.

Itävalta sääti helmikuussa lain, joka teki koronarokotuksista pakollisia kaikille aikuisille. Lain toimeenpano kuitenkin pantiin jäihin, ja se raukesi kesäkuussa astumatta koskaan voimaan.

Kellermayr kannatti pakkorokotuksia ja joutui siksi seitsemän kuukautta kestäneeseen vihakampanjaan, joka pakotti hänet sulkemaan vastaanottonsa kesäkuun lopussa. Julkaisemiensa viestien mukaan Kellermayr sai muun muassa tappouhkauksia. Hänen vastaanotolleen ilmaantui myös ”potilaita”, joiden ainoa tarkoitus oli häiritä lääkärin työtä.

Palkkasi vartijan ja rakensi pakohuoneen

Kellermayr löydettiin kuolleena viime perjantaina. Viranomaiset kertoivat, ettei kuolemaan liittynyt rikosta eikä ulkopuolista syytä. Mediatietojen mukaan Kellermayr jätti jälkeensä kolme jäähyväiskirjettä, joista yksi oli osoitettu Itävallan lääkäriliitolle.

Lue myös

Saksalaismedian mukaan Kellermayrin ilmoituksia tappouhkauksista ei otettu vakavasti. Kellermayr palkkasi omalla kustannuksellaan vartijan ja rakennutti vastaanotolleen pakohuoneen, mutta toiminta lääkärinä kävi sen jälkeen myös taloudellisesti mahdottomaksi.

– Tähän päivään mennessä olen käyttänyt yli 100 000 euroa vastaanoton turvallisuuteen ja taatakseni sen, ettei kukaan täältä apua hakeva joudu vaaraan, Kellermayr kertoi Twitterissä.

Itävallassa vaaditaan nyt tapauksen perinpohjaista selvittämistä. Keskeinen kysymys on, ovatko viranomaiset jättäneet Kellermayrin vaille lain antamaa suojaa.

Kirjoittaja

Hanna Kauppinen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030