Terveydenhuolto

Jätevesiseuranta: Omikronin uusimmat alalinjat yleisimpiä koronavirusmuunnoksia

THL:n mukaan koronaviruksen RNA-lukumäärä on säilynyt jätevedessä korkealla tasolla, eli tartuntoja on väestössä edelleen paljon.

Hanna Kauppinen
Adobe/AOP

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) jätevesiseurannan mukaan omikronmuunnoksen BA.4/BA.5-alalinjat ovat nyt yleisimpiä koronavirusmuunnoksia Suomessa. Alalinjoihin BA.4 ja BA.5 viittaavien mutaatioiden suhteellinen osuus yhteensä ohitti BA.2-alalinjan yleisyyden juhannuksen aikaan seurantapaikkakuntien jätevesissä, THL kertoo tiedotteessaan .

Samaan aikaan uusimmista alalinjoista tuli valtavirus myös koko maan kattavassa varianttisekvensoinnin otosseurannassa.

Jätevesiseuranta kartoittaa koronaviruksen perimäaineksen (RNA) kokonaismäärää ja eri koronavirusmuunnosten suhteellisten osuuksia Suomen jätevedessä. RNA-lukumäärä on säilynyt jätevedessä korkealla tasolla, eli tartuntoja on väestössä edelleen paljon.

Omikron BA.4/5 -alalinjoja havaittiin ensimmäistä kertaa toukokuun alussa Kuopion jätevedessä. Toukokuun loppuun mennessä Kyseisiä alalinjoja oli havaittavissa jo kymmenen eri seurantapaikkakunnan jätevedessä, ja heinäkuun puolivälissä kaikilla seurantapaikkakunnilla.

Ensimmäiset viitteet omikron BA.2 -alalinjasta saatiin Kuopion ja Lappeenrannan jätevedenpuhdistamolta vuoden ensimmäisinä päivinä kerätyistä näytteistä. Kyseinen alalinja oli valtavirus maaliskuun alusta kesäkuun loppupuolelle saakka.

Lue myös

Seuranta supistuu syyskuussa

Kuluvalla viikolla viimeisten viiden mittauskerran trendi RNA-lukumäärissä oli tasaisen korkealla tasolla. Viiden viimeisen mittauskerran trendi jatkoi nousuaan Jyväskylässä, mutta tasaantui Kuopiossa ja Tampereella. RNA-määrä oli pysynyt tasaisen korkealla tasolla Espoossa, Rovaniemellä, Turussa ja Vaasassa.

Sen sijaan RNA-määrä oli kääntynyt laskuun Hämeenlinnan, Joensuun, Lappeenrannan ja Oulun jätevedessä, ja laskeva trendi oli jatkunut Helsingissä ja Kouvolassa.

Jätevesiseurantaa jatketaan kesän raportointitauon jälkeen, ja tulokset julkaistaan taas kerran viikossa perjantaisin. Syyskuussa seurantaa supistetaan siten, että RNA-lukumäärä tutkitaan viikoittain yhdeksän paikkakunnan jätevesinäytteistä.

Kirjoittaja

Hanna Kauppinen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030