Terveydenhuolto

Kaksi kolmesta aikuisesta ja neljännes alle 16-vuotiaista on ylipainoisia tai lihavia

Endokrinologit seisovat tänään julkaistun Milanon julistuksen takana.

Maria Nummela
Adobe/AOP

Euroopan ensimmäinen Hormonipäivä on tänään maanantaina. Suomen Endokrinologiyhdityksen mukaan tavoitteena on lisätä yleistä tietoisuutta hormonien elintärkeästä vaikutuksesta terveyteen ja sairauksiin sekä hormonien merkitytyksestä yleiselle hyvinvoinnille yhteiskunnan tasolla.

Keskeisiä endokriisiä sairauksia ovat lihavuus, diabetes, kilpirauhassairaudet, osteoporoosi ja lapsettomuus. Harvinaisia hormonitoimintaan liittyviä sairauksia on yli 400.

– Jokaisen päivittäinen hyvinvointi mukaan lukien aineenvaihdunta, kasvu, hedelmällisyys ja kognitiiviset toiminnat liittyvät keskeisesti hormonien toimintaan, summaa Suomen Endokrinologiyhdistyksen puheenjohtaja Niina Matikainen .

Suomessa kaksi kolmannesta aikuisista ja noin neljännes alle 16-vuotiaista on ylipainoisia tai lihavia. Ylipainoon liittyy diabeteksen, sydän- ja verisuonitautien, hedelmättömyyden ja tuki- ja liikuntaelinten sairauksien suurentunut ilmaantuvuus sekä pienentynyt elinajanodote. Se on myös syövän itsenäinen riskitekijä.

Lue myös

Suomen endokrinologit haluavat, että endokriininen terveysnäkökulma huomoidaan paremmin suomalaisessa ja eurooppalaisessa terveyspolitiikassa. Eurooppalaisen endokrinologian kattojärjestöt, ESE ja ESE Foundation ovat tänään julkaisseet Milanon julistuksen (Recognising the Key Role of Hormones in European Health: The Milano 2022 Declaration) samankaltaisilla ajatuksilla. Suomalaiset tukevat Milanon julistusta, kuten myös muut eurooppalaiset kansalliset endokrinologiyhdistykset.

Kirjoittaja

Maria Nummela

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030