Terveydenhuolto

Kysin ajopoliklinikka yhdistää erikoisalojen osaamisen

Ajopoliklinikka aloitti vakinaisen toimintansa syyskuun alussa. 

Ulla Toikkanen
Adobe/AOP

Ajopolitoiminnan kehittäminen alkoi kolme vuotta sitten Euroopan sosiaalirahaston tuella. Poliklinikka kokoaa saman katon alle erikoisalojen asiantuntemuksen erityistason ajoterveyden arvioinnista. Prosessi nopeutuu, koska kuljettajan ei tarvitse kiertää eri klinikoilla. 

– Toivottavasti ristiriitaisia lausuntoja tulisi vastedes entistä vähemmän, kun arviointi on tällä tavoin koordinoitu, sanoo hanketta vetänyt ajopoliklinikan ylilääkäri Anne Koivisto

Ajopoliklinikalla on pilotoitu myös uudenlainen ehkäisevä, niin sanottu yksilöllisesti suunniteltu avokuntoutus ammattikuljettajille, joilla on riski menettää ajokykynsä. 

Koiviston mukaan työkykyä tukevaa kuntoutusta on toki järjestetty aiemminkin, mutta laitosmuotoiset kuntoutukset eivät oikein ole olleet paras ratkaisu. 

Kuljettajilla monia sairauksia ja lääkityksiä

Potilaita on lähetetty Ajopolille terveyskeskuksista, työterveyshuollosta ja muiden erikoisalojen klinikoilta. Heillä on usein lukuisia sairauksia ja lääkityksiä, päihteiden käyttöä tai tarkkaavuuden ja hahmottamisen vaikeuksia.

Poliklinikalle on viime aikoina lähetetty tutkittavaksi yhä enemmän logistiikka-alaa ammatikseen suunnittelevia nuoria, joilla on keskittymisen tai tarkkaavuuden ongelmia. Heitä on Ajopolin arvion jälkeen voitu ohjata kuntoutukseen tai sopivalle opiskelualalle.

Lue myös

– Meidän arviotamme pyydetään toisinaan myös monisairaista ikääntyneistä kuljettajista, joilla on vahva näkemys ajoterveydestään ja sen säilymisestä.

Kolme ajopoliklinikkaa toiminnassa

Tällä hetkellä ajopoliklinikoita on Kysin lisäksi Tyksissä ja Husissa. Neljäs ajopoliklinikka on tulossa Oysiin.

Husin Ajopolilla annetaan paperikonsultaatioita. Jos potilas pitää arvioida poliklinikalla, Husista voidaan tehdä lähete Kysiin tai Tyksiin.

– Arvioimme neljän Ajopolin kattavan vaativan ajoterveyden arvioinnin tarpeen Suomessa, kun ryhdyimme kehittämään Kysin ajopoliklinikkaa.

Kirjoittaja

Ulla Toikkanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030