Terveydenhuolto

Tammisairaalan taideohjelma etenee

Ensimmäinen teos on jo nähtävissä.

Sari Kosonen
Marika Kokkinen-Eurén
Tuula Lehtisen teos Blur Circle on jo nähtävissä rakennuksen julkisivussa.

Silmäsairauksiin keskittyvän Tammisairaalan taideohjelma rakentuu kolmen teeman ympärille: kaupunki, meri ja luonto. Vuonna 2025 avautuvan sairaalan ensimmäinen teos, Tuula Lehtisen Blur Circle, on jo nähtävissä rakennuksen julkisivussa.

Tammisairaalan rakennuslupaa myöntäessä Helsingin kaupunki edellytti, että sen julkisivussa tulee olla taiteellisia elementtejä. Julkisivun taidekilpailun voitti mosaiikkiteoksistaan tunnettu taiteilija Tuula Lehtinen.

Puna-, sini- ja vihreäsävyiset teokset, eli kaupunkia, merta ja luontoa kuvaavat julkisivut, ovat jo nähtävissä Paciuksenkadun varrella Helsingissä.

Lähtökohtana Tammisairaalan taiteessa on ollut tulevien potilaiden erilaiset näkörajoitteet ja näkemisen haasteet. Muun muassa kosketusaisti on nostettu vahvaan rooliin. Lastenosastolle sijoittuvat eläinaiheiset pronssiveistokset antavat nuoremmillekin taiteen kokijoille elämyksiä, vaikka potilaalla ei olisi täyttä näkökykyä. 

Vaatimuksena on ollut, että taide ei häiritse tai häikäise, ja kosketettavat teokset on helppo pitää puhtaana. 

Sairaalaan tilattujen teosten lisäksi taidekuraattori Veikko Halmetoja valitsee Husin taidetoimikunnan taidevalikoimasta yksittäisiä ripustettavia teoksia henkilökunnan toiveita kuunnellen. Tammisairaalaan siirtyy myös nykyisestä Silmä-korvasairaalasta henkilökunnalle rakkaita teoksia. 

Tammisairaalassa taidehankintojen hinta on noin 335 000 euroa. Se on 0,20 prosenttia koko hankkeen 170 miljoonan kustannusarviosta.

Lue lisää: Sopisiko tähän taulu?

Kirjoittaja

Sari Kosonen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030