Terveydenhuolto

THL:stä leviää disinformaatiota maailmalla

Faktabaarin mukaan väitteet koronakuolemien liioittelusta eivät pidä paikkaansa.

Pekka Nykänen
JUSSI HELTTUNEN

Faktantarkistukseen erikoistunut Faktabaari on julkaissut tuloksiaan Suomen koronakuolemien kansainvälisestä uutisoinnista.

Faktabaarin mukaan esimerkiksi kroatialainen Epoha-vaihtoehtomedia on uutisoinut THL:n tilastoja raflaavasti. Suomi olisi Epohan mukaan yhtenä ensimmäisistä maista paljastanut todisteita viranomaisten petoksista koronakuolemien raportoinnissa.

Tavoitteena olisi Epohan mukaan luoda joukkohysteriaa.

Faktabaari löysi vastaavia väitteitä myös muun muassa täältätäältä ja täältä. Suomen tilastoja kuvataan vilpillisiksi tai petokseksi.

Myös ruotsalaisen faktantarkistajan kerrotaan havainneen samoja väitteitä.

Perustellut syyt

Disinformaatio on Faktabaarin mukaan lähtenyt liikkeelle Ylen lokakuisesta uutisesta. Suomessa oli sen mukaan merkitty koronan piikkiin kuolemia, joissa jopa 40 prosentissa syy oli muualla.

Faktabaarin mukaan on totta, että koronakuolemia on Suomessa yliraportoitu.

Tähän on Faktabaarin mukaan kuitenkin perustellut syyt, eikä kuolemia ole liioiteltu. Yliraportointi on johtunut tilastointitavasta.

Kun ihminen Suomessa sairastuu laboratoriotestillä varmennettuun koronavirusinfektioon ja kuolee 30 päivän sisällä infektiosta, hän päätyy THL:n koronakuolemien seurantatietoihin.

Lue myös

Tilastoon voi siten päätyä esimerkiksi ihminen, joka on sairastanut lievän koronan ja kuollut liikenneonnettomuudessa.

Kuolemia tilastoidaan monessa muussa maassa toisin, joten kansainvälinen vertailu ei ole mielekästä. 

Tilastointitavan muuttaminen on Faktabaarin tietojen mukaan THL:ssä harkinnassa.

Sitoutumaton

Faktabaari on vuonna 2014 perustettu faktantarkistuspalvelu. Se kertoo olevansa poliittisesti sitoutumaton. Taustaorganisaationa toimii Avoin yhteiskunta ry, joka edistää avoimuutta yhteiskunnallisena perusarvona.

Yhdistys kertoo olevansa tarkka rahoituksena läpinäkyvyydestä sekä riippumattomuudesta, ja julkistaa rahoituslähteensä verkkosivuillaan.

Kirjoittaja

Pekka Nykänen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030