Terveydenhuolto

Yli puoli vuotta hoitoa odottaneiden määrä kaksinkertaistui

Jonot kiireettömään erikoissairaanhoitoon pitenivät kaikissa sairaanhoitopiireissä.

Tiiamari Pennanen
Adobe/AOP

Jonot kiireettömään erikoissairaanhoitoon kasvoivat kaikissa sairaanhoitopiireissä. Huhtikuun lopussa jonossa oli lähes 150 000 potilasta, mikä on noin 15 000 enemmän kuin edellisvuonna.

Yli puoli vuotta hoitoonpääsyä odottaneiden määrä on kaksinkertaistunut vuodessa. Huhtikuussa 2021 yli puoli vuotta odottaneita oli viisi prosenttia jonossa olleista eli runsaat 6 000 potilasta. Tänä vuonna määrä oli yhdeksän prosenttia eli lähes 13 000 potilasta.

Tiedot käyvät ilmi THL:n erikoissairaanhoidon hoitoonpääsyn tilastoista.

Pisimmät odotusajat olivat Pohjois-Savon sairaanhoitopiirissä (mediaani 80 vuorokautta) ja lyhyimmät Kymenlaaksossa (22 vuorokautta).

Myös yli puoli vuotta hoitoa odottaneiden osuus oli suurin Pohjois-Savossa: 17 prosenttia. Tämä on selvästi enemmän kuin viime vuonna, jolloin niin pitkään sairaanhoitopiirissä jonotti neljä prosenttia potilaista.

Hoitovelan purkamista on edelleen tänä keväänä hidastanut hoitohenkilökunnan siirtäminen koronaepidemian hoitamiseen. Lähetteiden määrä sen sijaan on laskenut vuodentakaisesta kuusi prosenttia.

Lue myös

– Hoitoa odottavien määrät ovat nousseet lasten ja nuorten mielenterveyspalveluissa. Myös leikkauksia tekevillä erikoissaloilla, kuten silmätaudeilla ja ortopediassa, on edelleen paljon hoitoa odottavia, kertoo THL:n kehittämispäällikkö  Pia Tuominen tiedotteessa .

Kirjoittaja

Tiiamari Pennanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030