Lehti 47: Ajan­kohtai­sta 47/2017 vsk 72 s. 2731

Hallitus suitsii sote-ulkoistuksia

Miia Soininen

Kuntien sote-ulkoistusten rajoituksia halutaan tiukentaa. Valtioneuvosto ilmoitti muutoksista pian sen jälkeen, kun Meri-Lapissa päätettiin Suomen toistaiseksi suurimmasta terveydenhuollon ulkoistuksesta.

Hallitus aikoo jatkaa kuntien ja kuntayhtymien sosiaali- ja terveyspalvelujen ulkoistusten ja investointien rajoituslain voimassaoloa vuoden 2019 loppuun. Samalla hallitus esittää ulkoistussopimuksia ja investointeja koskevien säännösten tiukentamista.

Myös kunta- ja palvelurakenneuudistuksesta annettua ns. Paras-lakia jatketaan vuodella. Laki velvoittaa kuntia järjestämään sosiaali- ja terveyspalvelut riittävällä väestöpohjalla.

Valtioneuvoston mukaan nykyisen lain mukaisesti tehdyt ulkoistussopimukset rajoittavat tulevan maakunnan mahdollisuutta toteuttaa sosiaali- ja terveyspalveluja.

Lue myös

– Palvelujen hankkimista koskevaan sopimukseen pitäisi laittaa irtisanomisehto aina silloin, kun ulkoistus koskisi yli 30 prosenttia kunnan tai kuntayhtymän vastuulla olevista sote-palveluista ja kun sopimus jatkuisi vuotta 2020 pitemmälle. Maakunnalla olisi tällöin oikeus irtisanoa sopimus korvauksetta, tiedotteessa kerrotaan.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030