Lehti 25-32: Ajan­kohtai­sta 25-32/2016 vsk 71 s. 1824 - 1826

Rentoa puhetta painavista asioista

Porin Suomi Areenalla puhuttiin terveydenhuollosta ja sote-uudistuksesta. Lääkäriliitto oli mukana ensimmäistä kertaa virallisesti.

Anne Seppänen
Kuvituskuva 4

”Kiva nähdä ihmiset ilman ­kravattia ja ­kesäiloisina.”

Marjo Parkkila-Harju

Kuvituskuva 1

Kansanedustaja, tuleva perhe- ja perus­palveluministeri Annika Saarikko (kesk.) kertoi kuntoutuksen kokonaisuudistuksesta, joka sisältyy hallitusohjelmaan.

Kuvituskuva 8
Kuvituskuva 2

Suomi Areenassa keskusteltiin myös työurien pidentämisestä. Heikki Pärnäsen ja YTHS:n toimitusjohtaja Katariina Poskiparran vetämään paneelikeskusteluun osallistuivat STTK:n puheenjohtaja Antti Palola, kansanedustaja Jaana Laitinen-Pesola (kok.), EK:n asiantuntijalääkäri Jan Schugk ja SOSTE ry:n puheenjohtaja Jukka Tahvanainen.

Kuvituskuva 9

Lääkärinäkökulmaa Suomi Areenan keskusteluihin toivat Lääkäriliiton politiikka­toimialan johtaja Heikki Pärnänen ­puheenjohtaja Marjo Parkkila-Harju ja varatoiminnanjohtaja Hannu Halila.

Kuvituskuva 7

Rento meininki ja leppeä kesätuuli. Pikkukaupunki täynnä iloisia kesäihmisiä puhumassa siitä, miten Suomen asiat pitäisi järjestää. Kravatit on jätetty kotiin. Taustalla soi jazz.

Porin Suomi Areena -tapahtumasta on tullut yhteiskunnallisen keskustelun superkesätapahtuma, kuin poliitikkojen ja järjestöjen yhteiset kesäfestarit. Paikalle tuntuvat saapuneen kaikki, jotka ovat tai haluaisivat olla jotain suomalaisessa yhteiskunnassa.

Lääkäriliitto oli tänä kesänä tapahtumassa mukana ensimmäistä kertaa virallisesti. Terveydenhuollon asiaa kuunneltiin ja lääkärinäkökulmaa tuotiin esille puheenjohtaja Marjo Parkkila-Harjun, varatoiminnanjohtaja Hannu Halilan ja politiikkatoimialan johtaja Heikki Pärnäsen voimin.

Jazzin sijaan sotea

Kesäinen Pori on täynnä eri alojen yhteiskunnallisia vaikuttajia. Parkkila-Harjun, Halilan ja Pärnäsen päivät on ohjelmoitu täyteen terveydenhuoltoa koskettavaa ohjelmaa. Teemana on kestävä terveydenhuolto ja puheenaiheina muun muassa työurien pidentäminen ja se, voisiko terveysalasta tulla Suomen menestyksen tekijä.

Välillä tutkitaan Porin keskustan karttaa ja suunnataan toiseen paikkaan kuulemaan lisää asiaa terveydenhuollon tulevaisuudesta. Jazzia ei ehditä kuuntelemaan, sen sijaan kuunnellaan korvat höröllään, mitä sanottavaa sosiaali- ja terveysministeriöllä on julkisesta palvelulupauksesta.

Mutta voihan pettymys: eipä juuri mitään uutta. Kaikkeen keskusteluun kutoutuu sote-uudistus, ykköspuheenaihe niin Suomi Areenan terveydenhuoltoalaa koskevissa keskustelutilaisuuksissa kuin vapaamuotoisissa juttutuokioissakin.

Tiukkaa asiaa kesämielellä

Marjo Parkkila-Harju kiittelee Porin ilmapiiriä. Keskusteluissa puhuttiin tiukkaa asiaa, mutta arkea rennommassa ilmapiirissä.

– Kiva nähdä ihmiset ilman kravattia ja kesäiloisina.

Parkkila-Harju käytti eniten aikaa niissä tilaisuuksissa, joita Lääkäriliitto oli mukana järjestämässä. Lisäksi häntä kiinnostivat muut terveydenhuollon tilaisuudet. Oman panoksensa ohjelmaan hän antoi Apteekkariliiton järjestämässä paneelikeskustelussa, jonka aiheena oli rationaalinen lääkehoito.

– Tarjontaa oli todella paljon, mutta koska kaikki tapahtumat olivat lähekkäin, niiden välillä ehti hyvin sukkuloida tilaisuudesta toiseen, Parkkila-Harju sanoo.

Keskustelua lääkäreille tärkeistä aiheista syntyi myös spontaanisti.

– Keskustelin sote-uudistuksesta, perusterveydenhuollon aseman vahvistamisesta, valinnanvapaudesta ja siitä, miten valinnanvapaus pitäisi toteuttaa, jotta se oikeasti palvelee kansalaisia, eivätkä kustannukset nouse liikaa.

Kaikki juttukumppanit eivät silittäneet vain myötäkarvaan, vaan Parkkila-Harju sai myös perustella omia ja Lääkäriliiton kantoja asioihin.

– Keskustelin myös Lääkäriliiton toimintaan kriittisesti suhtautuvien ihmisten kanssa: puhuttiin koulutusmääristä, erikoistumismääristä ja siitä, miten liitto niitä asioita säätelee tai ei säätele.

Hyvä tilaisuus tavata vaikuttajia

Hannu Halila on aikaisempina kesinä ollut Porissa seuraamassa terveydenhuoltoaiheisia keskusteluja ja osallistunut muiden tahojen järjestämiin paneelikeskusteluihin. Tämän myötä hän vakuuttui, että myös Lääkäriliiton olisi hyvä olla mukana tapahtumassa.

– Suomi Areena on hyvä tilaisuus tavata lyhyessä ajassa merkittävä joukko keskeisiä vaikuttajia. Ilmapiiri on rento ja keskustelut ovat vapaampia. Se on toisenlaista kuin tavata ihmisiä ministeriössä puku päällä, hän sanoo.

Halila tapasi Porissa myös muutamia kollegoja, jotka spontaanisti kiittelivät sitä, että Lääkäriliitto on mukana tapahtumassa.

– Se vahvistaa sitä, että Porissa on syytä olla jatkossakin.

Myös uusia tuttavuuksia syntyi ja Halila uskoo, että heitä on helpompi lähestyä jatkossakin.

– Luulen, että sekä julkisissa keskusteluissa että palavereissa kahden kesken poliitikot ja muut vaikuttajat avautuivat enemmän ja kertoivat myös taustoja. Toivottavasti itsekin pystyin tuomaan omia näkemyksiäni paremmin esille, Halila pohtii.

Asiaa aamusta iltaan

Heikki Pärnänen oli nyt mukana Suomi Areenassa ensimmäistä kertaa. Kokemukset ovat myönteiset.

Lue myös

– Olen yllättynyt arvovaltaisesta osallistujajoukosta. Korkeintaan hiukan liioitellen Porissa olivat kaikki ne ihmiset, joita työni takia haluan tavata eri yhteyksissä, Pärnänen sanoi.

– Olisi hölmöä olla olematta mukana.

Oman panoksensa ohjelmaan Pärnänen antoi vetämällä paneelikeskustelun, jossa pohdittiin työurien pidentämistä. Juontajaparina hänellä oli YTHS:n toimitusjohtaja Katariina Poskiparta.

Lisäksi työtä ja etukäteisvalmisteluja vaati kestävän terveydenhuollon aamiaistilaisuus. Tilaisuudessa julkaistiin Terveydenhuollon korjaussarja -kirja, jossa aiemmin järjestettyjen aamiaistilaisuuksien puhujat, kukin oman alansa huippuasiantuntija, kertovat ajatuksiaan kestävästä terveydenhuollosta.

Lääkäriliiton kumppaneina Kestävän terveydenhuollon teeman ohjelmaa järjestämässä olivat Tehy, SOSTE, Sitra, YTHS, Finanssialan keskusliitto ja AbbVie.

Lisäksi Lääkäriliiton edustajat osallistuivat muiden tahojen järjestämiin tilaisuuksiin ja erilaisiin sidosryhmätilaisuuksiin.

– Päivät olivat pitkiä, aamusta iltaan, jopa yöhön. Työtunnit tulivat aika nopeasti täyteen. Ohjelma oli intensiivinen. Joutoaikaa ei paljon jäänyt, kun ohjelma oli mielenkiintoinen, Pärnänen sanoo.

› Lue lisää: www.laakarilehti.fi

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030