Ajan­kohtai­sta

Uudet ravitsemussuositukset painottavat ravinnon ja liikunnan tasapainoa

Uusituissa ravitsemussuosituksissa korostetaan energiatasapainon merkitystä. Huomioon pitäisi ottaa sekä nautitun energian määrä että sen kulutus. Päivittäisen ravinnonsaannin tasapainottamiseksi tarvitaan liikuntaa, joka vastaa puolesta tunnista tuntiin kestävää reipasta kävelyä.

Fyysisen aktiivisuuden esittäminen hyvän ruokavalion rinnalla osana terveyttä edistäviä elintapoja on täysin uutta ravitsemussuosituksissa. Valtion ravitsemusneuvotelukunta on päätynyt tähän, koska lihavuus ja siihen liittyvä tyypin 2 diabetes yleistyvät.

Keskiviikkona julkaistut uudistetut suositukset perustuvat pääpiirteissään pohjoismaisiin ravitsemussuosituksiin, joiden 4. painoksen yhteispohjoismainen projektiryhmä toimitti vuonna 2004.

Energiaravintoaineiden suositeltavat osuudet ovat keskimäärin ennallaan, mutta käsittävät nyt kohtuullisen vaihtelualueen: hiilihydraateilla 50–60 %, rasvoilla 25–35 % ja proteiineilla 10–20 % energiasta. Proteiinien suositeltavan saannin ylärajaa on nostettu vastaamaan todettua ruokavalioiden kehitystä. Kovan rasvan saannin rajoittaminen noin 10 %:iin energiasta ja kuidun saannin lisääminen tasolle 3 g/MJ ovat ne tavoitteet, joiden kohdalla käytännön ja suosituksen välinen etäisyys on suurin.

Yksittäisten ravintoaineiden kohdalla merkittävin muutos on D-vitamiinin saantisuosituksen nostaminen 50 %:lla (7,5 mikrogrammaan päivässä) yli 2-vuotiaille lapsille ja alle 60-vuotiaille aikuisille. D-vitamiinin saanti on suurella osalla väestöä riittämätöntä talviaikaan, jolloin auringonvalo ei riitä muodostamaan vitamiinia ihossa.

Vaikka suositukset on tarkoitettu pääasiassa joukkoruokailuun, niissä on myös yksilöille suunnattua sanomaa. Ruokien käyttöä ohjataan painottaen jokapäiväisten valintojen merkitystä. Terveelliseen ruokavalioon kuuluu runsaasti kasviksia, marjoja ja hedelmiä, täysjyväviljavalmisteita joka aterialla, rasvatonta maitoa tai piimää ruokajuomaksi, kalaa pari kolme kertaa viikossa, lihaa vähärasvaisena sekä näkyviä pehmeitä rasvoja, mutta lisättyä sokeria säästeliäästi ja suolaa niukasti. Aterian järkevää koostamista havainnollistetaan lautasmallilla, ja liikuntapiirakka neuvoo yhdistämään päivittäisen arkiliikunnan ja harvemmin harrastetun kuntoliikunnan toisiinsa. Yksilöille suunnattuihin suosituksiin ravitsemusneuvottelukunta tulee toimittamaan lisäaineistoa lähitulevaisuudessa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030