Väitös: Imetysajan C-vitamiini ehkäisee lapsen allergiaa
Äidin imetysajan ruokavalio vaikuttaa rintamaidon koostumukseen ja allergisten sairauksien kehittymiseen lapsella.
Elintarviketieteiden maisteri Ulla Hopun tekemän väitöstutkimuksen mukaan imettävän äidin kannattaa turvata erityisesti C-vitamiinin saantinsa ja välttää tyydyttyneitä rasvoja.
Hopun tutkimuksessa oli mukana allergiaperheiden imettäviä äitejä, joilta kerättiin tietoja ruokavaliosta sekä rintamaitonäytteet. Heidän lapsiaan seurattiin ensimmäisen ikävuoden ajan, ja lapsiryhmästä tutkittiin ihopistokokein, kuinka monella esiintyi atooppista ihottumaa sekä herkistymistä yleisille ruoka- ja hengitystieallergeeneille. Tutkimus toteutettiin professori Erika Isolaurin johtamassa tutkimusryhmässä Turun yliopistossa.
Tutkimukssa havaittiin, että allergiaperheiden äitien ruokavaliossa rasvan ja etenkin tyydyttyneen rasvan osuus oli suuri ravitsemussuosituksiin verrattuna. Runsas tyydyttyneen rasvan määrä äidin ruokavaliossa liittyi lapsen allergiseen herkistymiseen. Lisäksi rintamaidon suuri tyydyttyneiden ja monityydyttämättömien rasvahappojen suhde sekä matala n-3-rasvahappojen osuus olivat yhteydessä lapsen atooppisen ihottuman kehittymiseen.
Monet imettävät äidit välttivät omien oireidensa takia hedelmiä ja kasviksia, joten rintamaidonkin C-vitamiinipitoisuus oli alhainen. Hoppu havaitsi, että rintamaidon suurempi C-vitamiinipitoisuus oli yhteydessä lapsen alhaisempaan atooppisen ihottuman ja herkistymisen riskiin.